Από την ημέρα που άνοιξε η εστίαση, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις 3 Μαΐου, ξεκίνησε και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Και όλοι στο Μαξίμου είχαν την ίδια εκτίμηση. Ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι οριστική, με δεδομένο ότι καθημερινά 100.000 πολίτες εμβολιάζονται παρά τα μπρος-πίσω και τη λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση πανευρωπαϊκά με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπάρχει ένα μάγκωμα, όπως μου έχουν μεταφέρει. Και αυτό διότι η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φαίνεται ότι ήδη έχει πατήσει πόδι στη Γηραιά Ήπειρο και, όπως λένε οι επιστήμονες, θα κυριαρχήσει ακόμη και στη χώρα μας στο τέλος του καλοκαιριού.
Και στο Μαξίμου ανησυχούν για δύο λόγους. Αφενός μεν επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα περιοριστικά μέτρα, αφετέρου δε ότι μπορούν να ακυρωθούν διάφορα πρότζεκτ επενδύσεων, λόγω αυτών των περιοριστικών μέτρων. Επίσης υπάρχει ανησυχία και για τον τουρισμό, καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από όλη την Ευρώπη και αφόρητη πίεση από τη Μέρκελ (προφανώς και για πολιτικούς λόγους) να αποκλειστούν οι Βρετανοί τουρίστες λόγω της ινδικής μετάλλαξης.
Εάν μάλιστα επιμείνει σε σκληρή γραμμή και ο Μπόρις Τζόνσον, τότε αντίο Άγγλοι τουρίστες. Και αυτό σημαίνει καταστροφή για αρκετά τουριστικά μέρη της Ελλάδας που σχεδόν ζουν όλο τον χρόνο μόνο από τις καλοκαιρινές επισκέψεις των Βρετανών.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ευλόγως επικρατεί προβληματισμός, καθώς η απειλή της ινδικής μετάλλαξης λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή κατά την οποία η οικονομία έχει πάρει μπρος, τα μέτρα ατονούν, οι επιχειρηματικές κινήσεις πολλαπλασιάζονται, το Ταμείο Ανάκαμψης ήλθε, οι τράπεζες εξυγιαίνονται, τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε ύφεση και η πολιτική σταθερότητα είναι πασιφανής. Οπότε, όπως με πληροφόρησαν, ήδη ξεκίνησαν σχέδια επί χάρτου με αρνητικά σενάρια. «Απλά για να είμαστε έτοιμοι και μην πιαστούμε στον ύπνο», μου διαμήνυσαν.