Με τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα τυγχάνουν εφεξής στην καθημερινότητάς τους οι εμβολιασμένοι πολίτες να φουντώνει, αυτό που για την ώρα αποτελεί βεβαιότητα είναι η αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων για τους πολίτες που δεν έχουν θωρακιστεί εμβολιαστικά έναντι του κορωνοϊού.
Έτσι από μεθαύριο Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι επίδοξοι ταξιδιώτες που θα θελήσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί από το λιμάνι, πχ. του Πειραιά, θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν έγγραφο πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει πως ο υποψήφιος επιβάτης έχει βρεθεί αρνητικός σε μοριακό τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), είτε βεβαίωση ότι έχει νοσήσει το προηγούμενο διάστημα και έχει αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Για τους εμβολιασμένους τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά, δεδομένου ότι θα αρκεί η επίδειξη του επίσημου πιστοποιητικού εμβολιασμού εφόσον φυσικά έχουν παρέλθει 14 ημέρες μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση «καίει» το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρεθεί ο αποτελεσματικός τρόπος πειθούς των πολιτών που παραμένουν σκεπτικοί, ειδικά σε μία περίοδο που η διασπορά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δ» του κορωνοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σαφέστατα σε φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ότι στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε, επίσης, ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης «Δ» και ότι τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε, τέλος, ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικό χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός.