Κυβερνητικά στελέχη έχουν προχωρήσει σε αντιφατικές δηλώσεις αναφορικά με τις αντοχές της οικονομίας σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας.
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας, έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για το κατά πόσο τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν προχωρήσει σε αντιφατικές δηλώσεις αναφορικά με το θέμα.
Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open την Τετάρτη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Δεν νομίζετε, ότι αντί να φωνάζετε σε μας, είναι καλύτερα, να πείτε σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα, να συνεχίσουμε τη ζωή μας;», του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:
«Εγώ φταίω, που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».
Πελώνη: Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν
Από την πλευρά της, η Αριστοτελία Πελώνη βρέθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν.
«Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν.Όμως δεν υπάρχει μια δεξαμενή, από την οποία μπορεί συνέχεια να βγαίνουν χρήματα και με κάποιο μαγικό τρόπο να ξαναγεμίζει. Είμαστε στραμμένοι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και αποτελέσματα του αναμενόμενου», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 9,89.
Γεραπετρίτης: Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους
Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με σημερινές δηλώσεις, φαίνεται πως συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Ανάπτυξης πως δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι.
«Τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είναι πεπερασμένα», επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ξεκαθάρισε δε ότι «η Ελλάδα για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και την εργασία ιδίως, έχει αποδώσει ένα τεράστιο πόρο, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, που είναι κατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».
Και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα του καθολικού εμβολιασμού, σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ‘Αρα, ναι, εμείς θα ενισχύουμε κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, θα συνιστούν ένα σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και ιδίως εκείνων που έχουν εμβολιαστεί».