Η αποστροφή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού κ. Άκη Σκέρτσου ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» και «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» δίνει τις συντεταγμένες των επόμενων μηνών σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.
Είναι, δε, απολύτως ενδεικτική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο θέλει να στείλει με όσο ηχηρό τρόπο γίνεται το μήνυμα ότι νέα μέτρα οικονομικής στήριξης δεν πρόκειται να υπάρξουν.
«Μπορεί ο Γεωργιάδης να το είπε λίγο άγαρμπα, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι πράγματι η οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα ακόμα lockdown, ούτε καν σε τοπικό επίπεδο» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση του ενδοκυβερνητικού παρασκηνίου.
Η ερώτηση είναι τι μπορεί να σημαίνει ο χαρακτηρισμός του κ. Σκέρτσου «περιοριστικά μέτρα τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα». Καλά πληροφορημένες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός δεν παραπέμπει σε τοπικά lockdown, όπως τα γνωρίζαμε, διότι όπως λένε, «θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους, ακόμα και στην περίπτωση που στην τοπική κοινωνία που ζουν ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι υψηλός».
Η διευκρίνιση αυτή, δείχνει και τον βαθμό δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, η οποία άλλωστε έχει ήδη καταγραφεί στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί για εμβολιασμένους και μη.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι το μοντέλο που προκρίνεται υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τους εμβολιασμούς είναι, στην περίπτωση τέταρτου κύματος, να επιβληθεί lockdown αποκλειστικά στις λεγόμενες «μεικτές» επιχειρήσεις, δηλαδή σε αυτές που μέχρι τότε θα έχουν επιλέξει να δέχονται και εμβολιασμένους και μη.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που από τώρα στέλνει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο: οι εμβολιασμένοι γυρνούν στην κανονικότητα, οι μη εμβολιασμένοι όχι.