Κύπρος χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος…
Κύπρος «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Ανατολικής Μεσογείου στην μπούκα της διώρυγας του Σουέζ και της Μέσης Ανατολής…
Κύπρος πολύφερνη νύφη των Μεγάλων Δυνάμεων…
- Ετοιμάζεται ο Ερντογάν να σε βάλει πιο βαθιά στην αγκαλιά του, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με τους δραματικούς τόνους των εγχώριων ΜΜΕ;
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος η εκτίμηση αυτή και δεν βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Ο Ερντογάν ούτε παντοδύναμος είναι, όπως τον εμφανίζουν τα εγχώρια Μέσα, ούτε θα τον αφήσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις να κάνει το παραμικρό βήμα στην Κύπρο. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα με την αστραπιαία αντίδραση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσία με το που κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ερντογάν περί ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων…
Το πρόβλημα της Δύσης με τον Ερντογάν είναι μεγαλύτερο και έχει να κάνει με τον γενικότερο προσανατολισμό της στρατηγικής του. Η Δύση έχει διαμηνύσει στον Ερντογάν ότι εάν επιχειρήσει να κηρύξει την Τουρκία «Ισλαμική Δημοκρατία» τύπου Ιράν για να μετατραπεί ο ίδιος σε «ισόβιος ηγέτης» και δεν συμμορφωθεί πάραυτα με τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τον ίδιο και την χώρα του!
Στην παρούσα χρονική στιγμή η Δύση δεν θέλει να δείξει ότι εξωθεί τον Ερντογάν σε κινήσεις που θα τον οδηγήσουν στην οριστική αποσυγκόλληση από το άρμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ωστόσο οι κυρώσεις θα πέφτουν βροχή και θα είναι οδυνηρές κάθε φορά που το καθεστώς Ερντογάν θα προκαλεί ή δεν θα συμμορφώνεται με τας υποδείξεις…
Ήδη νέες κυρώσεις για την Τουρκία επεξεργάζεται το Κογκρέσο, όπως διακοπή διάθεσης ανταλλακτικών για τα ντρόουν «Μπαϊρακτάρ», που ο Ερντογάν έχει εντάξει στην στρατηγική του για την ανάδειξη του περιφερειακού του ρόλου. Οι ΗΠΑ με το συγκεκριμένο μέτρο επιχειρούν αφενός να διακόψουν ή να περιορίσουν την δράση της Τουρκίας στις περιφερειακές συγκρούσεις (Καύκασο - Κριμαία - Μέση Ανατολή - Λιβύη - Κύπρο) και αφετέρου να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο πώλησης του συγκεκριμένου φονικού οπλικού συστήματος σε χώρες αντίπαλες προς την Δύση πχ Λευκορωσία.
Επίσης κυρώσεις επεξεργάζεται να επιβάλλει στην Τουρκία και ο ΟΗΕ για την πολυεπίπεδη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Ο Ερντογάν δείχνει να μην υπολογίζει τις παραινέσεις της Δύσης και ανακοινώνει την αγορά και δεύτερης συστοιχίας S-400. Ωστόσο γελάει σαρδόνια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες καθώς είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα διαβολικό σχέδιο που θα προκαλεί ασφυξία στον Ερντογάν. Πέραν από τα οικονομικά μέτρα που αναμένεται να επιβληθούν στην Τουρκία βάσει του νόμου CATSA προετοιμάζεται και το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας. Αρχικά αναμένεται να την αποκλείσει από απόρρητες συσκέψεις κατά την προετοιμασία και σχεδίαση επιχειρησιακών ασκήσεων. Στην πορεία αναμένεται να αποκοπεί η Τουρκία από το Νατοϊκό Σύστημα Ενιαίας Πληροφόρησης για λόγους ασφαλείας και κατά συνέπεια δεν θα έχει αεροπορική και ναυτική εικόνα απο το Αιγαίο και το νοτιότερο τμήμα των άκρων της.
Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι ότι η αεράμυνα της βασίζεται όλη στην νατοϊκή αεράμυνα! Γι αυτό και η Άγκυρα θέλει να κάνει την Βάση Drones στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθ´ ότι δεν έχει αεράμυνα προς το Νότο για να ελέγχει τα νεκρά κομμάτια. Πόσες φορές τα ελληνικά μαχητικά πηγαινοέρχονται στην Κύπρο χωρίς να τα έχουν αντιληφθεί οι Τούρκοι;
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι από την κατεχόμενη Κύπρο θα ανακοίνωνε «καλά νέα» με αποτέλεσμα όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στο ταξίδι του στην Κύπρο. Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του βορρά, ο Ερντογάν ζήτησε λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Πρόταση που απορρίπτεται από το σύνολο σχεδόν της Παγκόσμιας Κοινότητας.
To βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού αναγνωρίζεται ως «κυρίαρχο κράτος» μόνο από την Άγκυρα, ενώ το νότιο, ελληνικό τμήμα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και μέλος της ΕΕ. Οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος, καθώς οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι, υπό την ηγεσία του ηγέτη υπέρ της Άγκυρας Έρσιν Τατάρ, επιθυμούν ένα ξεχωριστό κράτος.
«Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών του ΟΗΕ για επανένωση των δύο πλευρών. Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή του για τα σχέδια του βορρά να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος της παραλίας των Βαρωσίων , που έχει εγκαταλειφθεί από το 1974.
Η διεθνής αντίδραση στις τουρκικές δηλώσεις ήρθε αμέσως. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δήλωσε ότι η πρόταση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το διχασμένο νησί και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.
Η αυστηρή παρατήρηση του Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει άλλα 50 χρόνια» ήταν επίσης ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον αντέδρασαν σκληρά στην πρόταση του Τούρκου προέδρου, ενώ η Γαλλία κατηγόρησε ακόμη και την Άγκυρα για πρόκληση.
Όλες οι προτάσεις για την ένωση της Κύπρου ήταν μέχρι στιγμής μάταιες.
Πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, υπήρχαν αρκετές αναφορές που ισχυρίζονται ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται σύντομα να ιδρύσει διπλωματική αποστολή στο Βορρά ή να γίνει το δεύτερο κράτος μετά την Τουρκία που θα αναγνωρίσει τη βόρεια διοίκηση. Υπήρξαν επίσης αναφορές στα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι το Πακιστάν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της αναγνώρισης. Ένα tweet που δημοσιεύτηκε από την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Άγκυρα, το οποίο ανέφερε ότι η προξενική ομάδα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο, πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις προοπτικές του Ισλαμαμπάντ να αναγνωρίσει επίσημα το βόρειο τμήμα του νησιού.
Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι συνολικά πέντε χώρες σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν τον βορρά: το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Μπαγκλαντές και τη Γκάμπια.
Αν και η Τουρκία είναι σήμερα η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη βόρεια Κύπρο, η τελευταία έχει γραφεία αντιπροσωπείας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Είναι επίσης μέλος παρατηρητή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο , ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην κατασκευή ενός προεδρικού παλατιού και ενός νέου κοινοβουλίου στο Βορρά, προσθέτοντας ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει σύντομα.
(Ο Δήμος Βερύκιος είναι δημοσιογράφος)