Η επικράτηση των Ταλιμπάν μετά το άνοιγμα της “κερκόπορτας” από τους αμερικάνους, έχει δημιουργήσει ντόμινο αντιδράσεων στην πρώην κραταιά υπερδύναμη που φιλορροεί επί προεδρίας Μπάιντεν.
Την περασμένη Πέμπτη ο γερουσιαστής Βερμόντ Σάντερς είπε αυτά που όλοι λίγο πολύ σιγοψυθιρίζουμε για τους αισχρούς πολιτικούς που τυχαίνει να είναι όλοι εβραϊκής καταγωγής”, που αιματοκύλισαν τον πλανήτη επί δεκαετίες.
Πρώτος από όλους είναι ο απέθαντος Χένρι Κίσινγκερ που στα 93 του αποτελεί ακόμα το κόκκινο πανί για όλο τον πλανήτη. “Φαντάσματα του παρελθόντος” μπορεί να πει κανείς. Πιο επίκαιρο από ποτέ λέμε εμείς καθώς το απίστευτο φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τους ίδιους, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κριτική της εξωτερικής τους πολιτικής μέσα στο πέρασμα των ετών.
«Είμαι περήφανος που λέω ότι ο Χένρι Κίσινγκερ δεν είναι φίλος μου. Δεν θα λάβω συμβουλές από τον Χένρι Κίσινγκερ », είπε ο που στο πρόσφατο παρελθόν είχε χάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον.
Η Κλίντον που είχε επαινέσει τον Κίσινγκερ, ο γερουσιαστής Σάντερς απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Κίσινγκερ ως «έναν από τους πιο καταστροφικούς υπουργούς του κράτους» στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειές του στη Νοτιοανατολική Ασία ως «μία από τις χειρότερες γενοκτονίες στην ιστορία του κόσμου». .. ”
Ενώ η Κλίντον δυσκολευόταν να εξηγήσει γιατί εκτιμούσε τη συμβουλή και τη φιλία του Κίσινγκερ, πολλοί νεότεροι ψηφοφόροι αγωνίζονταν να καταλάβουν ποιος ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ – ή γιατί πρέπει να τους νοιάζει. Το hashtag #whoisHenryKissinger εμφανίστηκε στο Twitter.
Μερικοί μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με τον αντίστοιχο κινουμένων σχεδίων του Κίσινγκερ, «Δρ. Henry Killinger », μια μυστηριώδης φιγούρα που φορούσε μια μαγική τσάντα δολοφονίας στην τηλεοπτική εκπομπή The Venture Brothers.
Σε αυτό που μπορεί να μοιάζει στο μακρινό παρελθόν, μεταξύ 1969 και 1977, ο γερμανικής καταγωγής Κίσινγκερ διετέλεσε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, για τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ επέκτειναν τον πόλεμο του Βιετνάμ στο κοντινό Λάος και την Καμπότζη, υποστηρίζοντας τη δολοφονική δικτατορία του Πολ Ποτ που σκότωσε εκατομμύρια. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν επίσης ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, και την κατοχή του Ινδονησιακού Ανατολικού Τιμόρ το 1975. Και τα δύο οδήγησαν σε αιματηρή καταστολή δεκαετιών, στοιχίζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Από την άλλη πλευρά, ο Κίσινγκερ βοήθησε τον Πρόεδρο Νίξον να διατυπώσει την πολιτική της «απομόνωσης» τόσο με τη Σοβιετική Ένωση όσο και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατά τη δεκαετία του 1970, οδηγώντας σε χαλάρωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. Θεωρείται κορυφαίος υποστηρικτής της «ρεαλιστικής» εξωτερικής πολιτικής που αφορά την εξουσία και όχι την ιδεολογία. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ επέκριναν την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το περασμένο φθινόπωρο, ο Κίσινγκερ συμβούλεψε να αφήσει τη Μόσχα να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε για τον βρωμερό και υπόγειο του ρόλο στην εισβολή του Αττίλα το 1974.
Να θυμίσουμε ότι η Χίλαρι Κλίντον τον Νοέμβριο του 2015 είχε γράψει: «Ο Κίσινγκερ είναι φίλος και βασίστηκα στη συμβουλή του όταν υπηρετούσα ως υπουργός Εξωτερικών», απαντώντας στην κριτική της Washington Post για το βιβλίο του Κίσινγκερ Παγκόσμια Τάξη. «Αν και έχουμε δει συχνά τον κόσμο και κάποιες από τις προκλήσεις μας εντελώς διαφορετικά, και υποστηρίξαμε διαφορετικές απαντήσεις τώρα και στο παρελθόν, αυτό που προκύπτει σαφώς σε αυτό το νέο βιβλίο είναι μια πεποίθηση που εμείς και ο Πρόεδρος Ομπάμα μοιραζόμαστε: απαραίτητο για τη συνεχή αμερικανική ηγεσία στην υπηρεσία μιας δίκαιης και φιλελεύθερης τάξης ».
Ολμπράϊτ: Η φόνισσα 500.000 παιδιών στο Ιράκ
Ο Όλμπραϊτ υπηρέτησε στην πρώτη κυβέρνηση Κλίντον ως Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και έγινε υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Πριν από το «απαραίτητο έθνος», η πιο αξιοσημείωτη φράση της ήταν από τον Μάιο του 1996, όταν είπε στον Lesley Stahl του 60 Minutes ότι ο θάνατος μισού εκατομμυρίου παιδιών από το Ιράκ λόγω κυρώσεων «άξιζε τον κόπο».
Ωστόσο, η Τσέχικης καταγωγής Όλμπραϊτ δεν ήταν μαθήτρια του Κίσινγκερ, αλλά μάλλον του πιο ένθερμου αντιπάλου του.
Ο Zbigniew Kazimierz Brzezinski ήταν ο αντίστοιχος Κίσινγκερ των Δημοκρατικών. Εργάστηκε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Lyndon Johnson τη δεκαετία του 1960 και υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Jimmy Carter μεταξύ 1976 και 1980.
Ένας ακούραστος Πολεμιστής του Ψυχρού Πολέμου, ο Μπζεζίνσκι περιφρόνησε την πολιτική του Κίσινγκερ για την απομόνωση. Κάποια στιγμή, τον Ιούλιο του 1979, υποστήριξε την αποστολή βοήθειας στους ισλαμιστές αντάρτες στο Αφγανιστάν, προκειμένου να προκαλέσει τη σοβιετική εισβολή στη χώρα και να δώσει στην «ΕΣΣΔ τον πόλεμο στο Βιετνάμ». Οι σοβιετικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Σε συνέντευξη του Ιανουαρίου 1998 στο γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur, ο Μπρεζίνσκι εξήγησε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στους ισλαμιστές είχε προηγηθεί της σοβιετικής επέμβασης, αντί να είναι αντίδραση σε αυτήν, όπως θα το έλεγε η επίσημη αμερικανική ιστορία.
«Αυτή η μυστική επιχείρηση ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Είχε το αποτέλεσμα να παρασύρει τους Ρώσους στην αφγανική παγίδα και θέλετε να το μετανιώσω; » είπε στον δημοσιογράφο. «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας; Κάποιοι ταραγμένοι Μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου; »
Λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτοί οι «ταραγμένοι Μουσουλμάνοι» θα κατέστρεφαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και θα έβλαπταν το Πεντάγωνο, ξεκινώντας τον ατελείωτο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αναμένεται να έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμα.