Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

8/30/2021

Ο Δήμος Βερύκιος γράφει για τον Άκη Τσοχατζόπουλο - Αποσπάσματα από το ανέκδοτο βιβλίο του

 

Ο Δήμος Βερύκιος γράφει για τον Άκη Τσοχατζόπουλο - Αποσπάσματα από το ανέκδοτο βιβλίο του
«Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας 1996-2002: Άγνωστες σελίδες της πενταετίας των εξοπλισμών»… (Πρώτο μέρος)

«Το παρασκήνιο των όσων έζησα στο υπουργείο Άμυνας επί Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα από το δημοσιογραφικό ημερολόγιο μου».

Έτσι ξεκινάει το ανέκδοτο –ακόμη- βιβλίο του ο Δήμος Βερύκιος, βιβλίο που βασίζεται αποκλειστικά στις σημειώσεις που κρατούσε καθημερινά ως στρατιωτικός συντάκτης της εφημερίδας «Έθνος».

Το iEidiseis δημοσιεύει σήμερα μέρος του ημερολογίου του Δήμου Βερύκιου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η συνέχεια, με εξαιρετικό παρασκήνιο και συγκλονιστικές λεπτομέρειες!

Πρόλογος

Το άκουσμα που ονόματος «Άκης Τσοχατζόπουλος» ως υποψήφιου υπουργού Άμυνας μου προκαλεί μειδίαμα.

« - Ποιος; Αυτός τι σχέση έχει με τον Στρατό; Ούτε φαντάρος δεν έχει πάει. Οι Τούρκοι θα φτάσουν στα Επτάνησα»!!

Είμαστε στην μεσημεριανή σύσκεψη της εφημερίδας «Έθνος» και προσπαθώ να αντικρούσω το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή... Βλέπεις είναι νωπή η συμφορά που μας έχει βρει από την κρίση των Ιμίων και αίφνης έχω γίνει υπερευαίσθητος με τα εθνικά θέματα. Είμαι πεισμένος ότι στο υπουργείο Άμυνας χρειάζεται σοβαρός και έμπειρος τιμονιέρης. Γι΄ αυτό και θεωρώ τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο γι αυτήν την θέση!!

Αλλά ούτε και ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος δείχνει ενθουσιασμένος για την καρέκλα του υπουργού Άμυνας. Παραμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ο Βασίλης Σκουρής γράφει στο Έθνος: «Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών- Δημόσιας Διοίκησης και Ανάπτυξης καθώς είναι ένας τομέας που δημιουργήθηκε βάσει μιας φιλοσοφίας που έχει υπηρετήσει με επιτυχία. Ωστόσο δεν θέτει όρους για να μπει στην κυβέρνηση. Παρ΄ όλα αυτά ζητάει από τον Κώστα Σημίτη να κατανοήσει τις «λεπτές ισορροπίες» στις σχέσεις κορυφαίων στελεχών».

Ο Σημίτης έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη εκλογική μάχη λίγους μήνες μετά τα Ίμια και το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς …

Η πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση Σημίτη είναι πολυσυλλεκτική, ωστόσο η «τράπουλα» ανακατεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τοποθετώντας τον Γεράσιμο Αρσένη στο υπουργείο Παιδείας και τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας….

Το σλόγκαν είναι: «Κυβέρνηση ελπίδας και εργασίας»….

Πάνω σ΄ αυτό το κινείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος . Δουλειά – δουλειά – δουλειά…

Δουλειές, που όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, αποφέρουν τεράστια κέρδη στο σύστημα Άκη και όχι μόνο…

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος «προσγειώνεται» στο Πεντάγωνο, ενώ είναι σχεδόν έτοιμο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ που είχε συγκροτήσει το ΓΕΕΘΑ επί υπουργίας Αρσένη και το οποίο είχα αποκαλύψει στο «Έθνος» προκαλώντας την μήνη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Αθ. Τζογάνη ο οποίος και με παραπέμπει στην Δικαιοσύνη με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας»!!!

Η πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου με τους στρατιωτικούς συντάκτες γίνεται την 8η Οκτωβρίου του 1966 και εξελίσσεται σε άκρως επεισοδιακή! Χάρις στην εμπειρία , τον επαγγελματισμό αλλά και τον πατριωτισμό των συναδέλφων δημοσιογράφων και τεχνικών της κρατικής τηλεόρασης στην κυριολεξία αποφεύχθηκε ελληνοτουρκική σύρραξη εξ αιτίας μιας διπλής γκάφας, ενός υποσμηναγού χειριστή μαχητικού αεροσκάφους και ενός πτεράρχου που φέρει τον τίτλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ…

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καλεί τους δημοσιογράφους για να τους γνωρίσει από κοντά ώστε από κοινού να προσδιορίσουν έναν «κώδικα συνεργασίας». Στόχος να μην επαναληφθούν τα παρατράγουδα της κρίσης των Ιμίων.

Ο υπουργός καθώς αναπτύσσει τις δυσνόητες θεωρίες του σ΄ ένα νυσταλέο ακροατήριο, στην αίθουσα Τιμών του ΓΕΕΘΑ «εισβάλει» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σκύβει πάνω από το ανοιχτό μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης και ψιθυρίζει στο αφτί του Άκη . Εκείνος αιφνιδιάζεται, τινάζει το κεφάλι του, ξεροκαταπίνει και προσπαθεί να βρει το ρυθμό του συνεχίζοντας την θεωρία περί “αναγκαιότητας συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου με τα ΜΜΕ”.

Δεν περνάνε δύο λεπτά και ο τεχνικός της ΕΡΤ που βρίσκεται στο βαν και παίρνει ήχο και εικόνα από την συνέντευξη, μπαίνει κάθιδρος στην αίθουσα και κατευθύνεται στον Άλκη Μαλλίδη δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης. Του ζητάει επειγόντως να βγει για λίγο από την αίθουσα. Ο Άλκης επιστρέφει λαχανιασμένος και καθώς στέκει όρθιος σαν φοβισμένο μαθητούδι, οπλίζεται με θάρρος και ευθέως ρωτάει τον υπουργό : «Έχει καταρριφθεί τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο;»

Ο Άκης για να ξεφύγει τον σκόπελο ακολουθεί την προσφιλή του μέθοδο. Κάνει τον «ψόφιο κοριό». Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε…

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Άκη διακόπτεται βιαίως… Ο υπουργός συνοδευμένος από τον αεροπόρο υπασπιστή του Δ. Μανδίλη κατεβαίνει στο δεύτερο υπόγειο του Πενταγώνου και χάνεται στον «λαβύρινθο» του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων….

Εμείς οι στρατιωτικοί συντάκτες παραμένουμε στην αίθουσα “Τιμών” και …συνεδριάζουμε “κεκλισμένων των θυρών”. Ο Άλκης μας ενημερώνει ότι: Το μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης κατέγραψε την φράση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ:

«Κύριε υπουργέ σας αναφέρω ότι κατά την διάρκεια αερομαχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, από λάθος ενός δικού μας χειριστή Μιράζ- 2000 εκτοξεύτηκε βλήμα και κατέρριψε ένα διθέσιο τουρκικό F-16. Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από δικά μας μέσα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της Χίου».

Όλοι οι παραβρισκόμενοι δημοσιογράφοι: Ο Θύμιος Πέτρου, ο Λουκάς Δημάκας, ο Γιώργος Τσακίρης, ο Πάρης Καρβουνόπουλος , ο Αλκης και φυσικά εγώ, χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποφασίζουμε να μην πούμε κουβέντα περί κατάρριψης.

Δίνουμε έναν «Όρκο Τιμής» και τον τηρούμε…

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος το απόγευμα της ίδιας μέρας περιορίζεται σε μία λακωνική δήλωση : «Το ατυχές συμβάν πρέπει να προβληματίσει του πάντες».

Χαμηλούς τόνους τηρεί και η Άγκυρα κάνοντας λόγο για «ατύχημα». Ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δηλώνει «ευτυχής» που το αεροπορικό συμβάν στο Ανατολικό Αιγαίο «έληξε ήρεμα», χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση.

Λίγες μέρες μετά, στις 22 Οκτωβρίου του 1996 ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης αφήνει δημοσίως να εννοηθεί ότι οι Τούρκοι υποψιάζονται ότι κάτι έκαναν οι Έλληνες στο τουρκικό F-16 που κατέπεσε νότια της Χίου!! Την επόμενη 23 Οκτωβρίου σχολιάζω στο Έθνος: «Αν είναι δυνατόν!!! Αυτό δεν το κάνει ούτε ένας αρχάριος δημοσιογράφος, πολύ δε περισσότερο ένα πολιτικός και μάλιστα πρώην αρχηγός Αεροπορίας».

H κατάρριψη του τουρκικού F-16, είναι η αφορμή για το πρώτο ταχύρρυθμο «φροντιστήριο» του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Η ενημέρωση του ΓΕΑ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τον υπουργό Άμυνας. Το κείμενο που του δίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων το παίρνει και στο γραφείο του όπου το μελετάει και το καταχωρεί στο προσωπικό του αρχείο, το οποίο θα βρουν οι εισαγγελείς κατά την έφοδό τους στο γραφείο του επί της Κόμνα – Τράκα.

«Ο όρος εμπλοκή, στα σημερινά αεροπορικά δεδομένα, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ελιγμούς dog fight,(σκυλοκαβγάς), υψηλά Gs, ακραίες διασταυρώσεις ή επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις μεταξύ των αεροσκαφών, ελιγμοί που αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα σύγκρουσης και κατ επέκταση δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων-εντάσεων.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των εθνικών δικαίων, χρησιμοποιώντας state of the art, όπλα, air to air, iris t, mica ir, amraam, και μέσα EW, που μπορούν να εμπλέξουν όταν απαιτείται τον αντίπαλο εισβολέα, από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, σε σχέση με τα όπλα του παρελθόντος.

Δεν απαιτείται πλέον ο όρος ¨merge¨,(κλειστή αερομαχία), να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών καθόσον αναγνωρίσεις – αναχαιτίσεις, γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών, εξαρτώμενων από τις αυξημένες επιδόσεις των οπλικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν εμπλοκή θεωρείτο μια κατάσταση κλειστής αερομαχίας της τάξεως των 2-3 μιλίων, ενώ σήμερα αυτές είναι 1-20 μίλια.

Ο υψηλός επαγγελματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν εξαντλείται στις εμπλοκές και η διαχείριση των οπλικών συστημάτων- αεροσκαφών , του αριθμού των εξόδων και βέβαια η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αυξάνει τις αποστάσεις, διαφοροποιεί τα δεδομένα αποστάσεων αναγνώρισης ή εμπλοκής με την ύπαρξη ποιοτικών δεδομένων σαφώς διαφορετικών από αυτά προηγούμενων δεκαετιών.

Συμπερασματικά, σήμερα η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά δυναμικά με σύγχρονο τρόπο και με υψηλό επαγγελματισμό, εφαρμόζοντας σύγχρονη αεροπορική τακτική, με μεγάλες αποστάσεις, διαχωρισμούς και τακτικές αναγνώρισης που της επιτρέπουν να ασκεί και να διαμορφώνει με τον καλύτερο τρόπο τοπικά και χρονικά, την επιθυμητή αεροπορική κατάσταση, προκειμένου να εξακολουθεί να καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ποιος κάνει «κουμάντο» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Άλλωστε, η εμπλοκή χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος και οι «απέναντι» φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας τις αδυναμίες τους».

Η πρώτη συνέντευξη…

Παρά τα λόγια τα παχιά και τις υποσχέσεις του Άκη περί συνεργασίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες κατά τις πρώτες μέρες του στο Πεντάγωνο, ο Άκης σπεύδει στην πράξη να δείξει ότι τους στρατιωτικούς συντάκτες τους έχει για την καθημερινή «λάντζα», κάτι σαν προσωπικό υπηρεσίας. Για τα μεγάλα θέματα και την παρουσίαση των μακρόπνοων στρατηγικών του στόχων απευθύνεται στα «ρετιρέ» της δημοσιογραφίας.

Την πρώτη μεγάλη συνέντευξή του ως υπουργός Άμυνας την δίνει στον Νίκο Χατζηνικολάου στο «Έθνος», όπου προαναγγέλλει την αγορά όπλων ύψους «πάνω από 1 τρισ. δραχμές». Ταυτόχρονα υπόσχεται «ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας».

Δέκα μήνες μετά την κρίση των Ιμίων ο Νίκος Χατζηνικολάου ρωτάει ευθέως τον Άκη Τσοχατζόπουλο: - Είμαστε πράγματι τόσο «αδύναμοι» ώστε να χρειάζεται να ξοδέψουμε ένα τόσο μεγάλο μέρος του εθνικού μας εισοδήματος για την Άμυνας; Να ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε καινούργιες τρύπες στο ζωνάρι μας χάριν των Ενόπλων Δυνάμεων ;

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με αφοπλιστική ειλικρίνεια σπεύδει να προετοιμάσει τον Έλληνα φορολογούμενο για το μεγάλο πάρτι που θα ακολουθήσει: «Δυστυχώς το ποσόν είναι παραπάνω»!!! Προφανώς υπολόγιζε και το «καπέλο» της μίζας…

Στην ίδια συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Άκης Τσοχατζόπουλος εφευρίσκει και τον όρο «Ευέλικτη Ανταπόδοση» πάνω στον οποίο χτίζεται η φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ! Νονός και προπαγανδιστής της «Ευέλικτης Ανταπόδοσης» ο Ευ. Χωραφάς της «Αριστερής Πτέρυγας» του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Άκη. Υπέρμαχοι της «Ευέλικτης Ανταπόδοσης» και οι πανεπιστημιακοί Κώστας Υφαντής και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης… Πάνω σ΄ αυτή την φιλοσοφία στηρίζεται η αγορά όπλων που θα μπορούν σε περίπτωση τουρκικής εισβολής να επιφέρουν τουλάχιστον ισοδύναμο πλήγμα στον επιτιθέμενο…

Ο χορός των υποβρυχίων...

Την επόμενη μέρα από την δημοσίευση της συνέντευξης στο «Έθνος» και στον Ν. Χατζηνικολάου, το Πολεμικό Ναυτικό ζητάει από το ΚΥΣΕΑ την προμήθεια άλλων τεσσάρων υποβρυχίων και την αιτιολογεί ως εξής : «Τα υποβρύχια αποτελούν όπλο που έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί χωρίς να εντοπισθεί και να καταστρέψει τις εχθρικές μονάδες επιφανείας(κρούσεως και αποβατικά) , να εντοπίσει και να προσβάλει τα εχθρικά υποβρύχια, να αποκόψει τις εχθρικές γραμμές επικοινωνιών να συμβάλει να διατηρηθούν ανοιχτές οι δικές μας γραμμές επικοινωνιών. Για να επιτευχθεί αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό , θα πρέπει τα υποβρύχιά μας να αναπτυχθούν σε κατάλληλους τομείς περιπολίας από τον Ελλήσποντο μέχρι την Αλεξανδρέττα. Είναι επομένως φανερό ότι ο αριθμός των 12 υποβρυχίων αποτελεί επιτακτική απαίτηση, λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία διαθέτει σήμερα 17 υποβρύχια…».

Ο χορός των υποβρυχίων έχει ήδη ξεκινάει….

Με την ανακοίνωση της παραγγελίας των S-300 ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα το «θερμόμετρο» της έντασης στα ήδη ταραγμένα νερά του Αιγαίου.

Η Τουρκία με τον «αέρα» του νικητή στην κρίση των Ιμίων προσδίδει έναν σαφώς πιο επιθετικό χαρακτήρα στα γυμνάσιά της με αποκορύφωμα την άσκηση με την επωνυμία «Ευέλικτη Πένσα» ακροβολίζονταν σε ολόκληρο το Αιγαίο πέντε υποβρύχια τα οποία εμπλέκονται σε αεροναυτικά γυμνάσια με στόχο – έστω και για ελάχιστα λεπτά- να αποκόπτουν μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την υπόλοιπη Ελλάδα…

Ο Τσοχατζόπουλος φτιάχνει κλίμα. Στις 14 Ιανουαρίου συναντάει τον Δημήτρη Τσοβόλα Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ και την επόμενη 15 Ιανουαρίου 1997 προτείνει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να ξεδιπλώσει όλα τα επιθετικά σχέδια των Τούρκων που έχει στην διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ. Τους ενημερώνει για τα επιθετικά σχέδια της Άγκυρας αλλά και για την πρόθεσή του να μετατρέψει το Β΄ Σώμα Στρατού στην Βέροια σε Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Στο Πεντάγωνο ανεβαίνει αθόρυβα και ο Αντώνης Σαμαράς Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ.

Ολλανδικές φρεγάτες με υπογραφή Άκη και τα Βρετανικά παράπονα…

Στις 21 Ιανουαρίου 1997 ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει την αγορά από το Ολλανδικό Ναυτικό της 6ης φρεγάτας τύπου «S». Με την υπογραφή αυτή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει 10 φρεγάτες έναντι 8 που θα διατηρεί η Τουρκία.

Με την συγκεκριμένη υπογραφή εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό , μεγάλος κερδισμένος είναι και ο Χ. Μπεκατώρος της εταιρίας SSMART, κύριος αντιπρόσωπος αναλώσιμων υλικών στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούλιο του 2012 που βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο στην Αιδηψό.

Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού ο Χ. Μπεκατώρος με διαχρονικές φιλίες σε όλους τους βαθμούς και τις ηλικίες των υπηρετούντων επί τρεις δεκαετίες στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Μπεκατώρος θεωρούνταν «διαχρονική αξία» για το Ναυτικό και όχι μόνο!

Μόλις έξη μέρες από την υπογραφή προμήθειας της Ολλανδικής φρεγάτας στις 27 Ιανουαρίου του ΄97 καταφθάνει στο Πεντάγωνο ο Βρετανός πρέσβης για να εκφράσει τον μεγάλο καημό του Ηνωμένου Βασιλείου : Οι Άγγλοι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν έχουν μπορέσει να πουλήσουν ούτε βίδα στο Ελληνικό – πρώην Βασιλικό- Πολεμικό Ναυτικό.

Η Βρετανία το θεωρεί ανεξήγητο πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενώ είναι διαρθρωμένο και εκπαιδευμένο στα πρότυπα του Αγγλικού Ναυτικού, εν τούτοις αγοράζει πλοία από την Ολλανδία και την Γερμανία!!

Ο Βρετανός πρέσβης έρχεται στο Πεντάγωνο για να διαλαλήσει την πραμάτειά του : Κορβέτες, τορπίλες και άρματα…

Ο Άκης υπόσχεται στον Βρετανό πρέσβη ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτή την φορά κάτι θα αγοράσουν από την Αγγλία εννοώντας τα άρματα τα οποία και αυτά τελικώς τα πήρε η Γερμανία . Την ίδια υπόσχεση δίνει και ο Σημίτης στον Μπλερ με τον οποίο μάλιστα αλληλογραφούν επισήμως για τα εξοπλιστικά...

Οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού δυσανασχετούν με τους Βρετανούς. Το ελληνικό Ναυτικό απορρίπτει και τις Βρετανικές τορπίλες διότι είναι παλαιάς κοπής που χρησιμοποιήθηκαν το 1982 στα Φόκλαντ.

Το μόνο που συζητάει το ΠΝ είναι η πρόσκτηση βρετανικών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία. Το πληροφορείται εγκαίρως η εταιρία ΑΧΟΝ (Θ. Λιακουνάκος) και σπεύδει να αποκτήσει την αντιπροσωπεία της Vosperk η οποία και τελικώς παίρνει την δουλειά...

Στο μεταξύ προσκαλείται στο Λονδίνο ο Δ. Αποστολάκης υφυπουργός Άμυνας ο οποίος γίνεται δέκτης των Βρετανικών παραπόνων.

Οι Βρετανοί διεκδικούν με πάθος από την ελληνική εξοπλιστική πίτα και τα άρματα. Αρχικά έχουν σύμμαχο τον Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά τελικώς τον διαγωνισμό κερδίζουν οι Γερμανοί με το Leopard που και αυτή την εταιρία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) που από το 1980 στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει η ΑΧΟΝ !

Για τον αποκλεισμό των Αγγλικών οπλικών συστημάτων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο συνταγματάρχης Στάθης Νελόπουλος που βρίσκεται στο Επιτελείο Υπουργού Άμυνας δίνει την δική του εξήγηση μέσα από μία ιστορική αναδρομή που την θεωρώ άκρως ενδιαφέρουσα:

«Η μεταπολεμική περίοδος χαρακτηρίζεται από ένα ανηλεή καυγά μεταξύ των ΗΠΑ ως της νέας ηγεμονικής δύναμης και της Μ. Βρετανίας.

Στην Ελλάδα τα Βρετανικά συμφέροντα, κατά παράδοση, εκπροσωπούν τα ανάκτορα, με την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου με δυναμικότερο εκφραστή τον Ευ. Βενιζέλο.

Τα Αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα θα εκφράσει ο Παπάγος ο οποίος μετά τον εμφύλιο θα του απονεμηθεί ο τίτλος του Στρατάρχη. Με τη στήριξη ορισμένων Βενιζελικών παραγόντων όπως του Βλ. Σοφούλη θα αναδειχθεί ο πανίσχυρος ηγέτης της συντηρητικής παράταξης, διαλύοντας το παραδοσιακό φιλοβρετανικό «Λαϊκό» Κόμμα».

Σελίδες