ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ. ΜΕΝΕΙ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟΚΡΥΣΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ.
Αν θέλετε μία συνταγή για εύκολο και αφράτο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε μισό λίτρο κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί, και κατόπιν να προσθέσετε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα και λίγη βανίλια. Είναι όμως αυτό και το πιο νόστιμο;
Δεν θα σας πω ψέματα. Το παραπάνω παγωτό τρώγεται πολύ εύκολα, αλλά συχνά νιώθω πως του λείπει η γεύση του αληθινού παγωτού ενώ παράλληλα έχει έντονη τη γεύση του γάλακτος (ή μυρίζει “γαλατίλα” όπως λέει και μία φίλη μου). Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό λύνεται πολύ εύκολα, με την προσθήκη λίγης σπιτικής κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Την κρέμα αυτή, τη φτιάχνω λίγο διαφορετικά από την κλασσική συνταγή της πατισερί επειδή την έχω προσαρμόσει στις απαιτήσεις του παγωτού. Φτιάχνεται με δύο κρόκους αυγού και λίγο κορν φλάουρ και δίνει στο παγωτό τη βαθιά γεύση και πολυπλοκότητα που πρέπει να έχει ένα αυθεντικό παγωτό βανίλια, ενώ συγχρόνως το κρατάει αφράτο και απαλό, χωρίς καθόλου παγοκρυστάλλους. Επιπλέον, προσθέτοντας την πατισερί, η συνταγή αυτή βγάζει 1,5 λίτρο παγωτό, πράγμα που σημαίνει περισσότερη απόλαυση για εσάς και την οικογένειά σας!

Αν στο σπίτι σας έχετε και λάτρεις της σοκολάτας, τότε μην παραλείψετε να τους φτιάξετε αυτό το έξτρα βελούδινο παγωτό σοκολάτας. Αν πάλι αγαπάτε τα φιστίκια Αιγίνης τότε δοκιμάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτό το εύκολο σπιτικό παγωτό φιστίκι!
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ;
Αρχικά θα χρειαστείτε τα βασικά υλικά και μία καλή συνταγή. Τα βασικά υλικά για παγωτό είναι:
- Γάλα ή κρέμα γάλακτος
- ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό
- μερικούς κρόκους αυγών
- και κάποια αρωματική ύλη

Για τις συνταγές που απαιτούν παγωτομηχανή, συνήθως πρέπει να φτιάξετε μία κρέμα με το γάλα, τη ζάχαρη και τους κρόκους, ζεσταίνοντάς τη σε κατσαρόλα μέχρι να πήξει και να γίνει βελούδινη. Μετά την κρυώνετε και τη μεταφέρετε στην παγωτομηχανή.
Για συνταγές χωρίς παγωτομηχανή θα πρέπει να χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και μετά να προσθέσετε την αρωματική ύλη και τη ζάχαρη.
Αν θέλετε κάτι πιο υγιεινό με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτό το δροσερό παρφέ γιαουρτιού με μέλι, φρούτα και γκρανόλα
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΑΓΩΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ;
- Χτυπήστε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, η κρέμα και το μπολ θα πρέπει να είναι πάρα πολύ κρύα.
- Μετά προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια. Για την καλύτερη δυνατή γεύση αναμίξτε το ζαχαρούχο με σπιτική κρέμα πατισερί και χρησιμοποιήστε εκχύλισμα από φυσική βανίλια. Χτυπήστε λίγο ακόμα μέχρι το μίγμα να πάρει αέρα και να γίνει πολύ αφράτο.
- Μεταφέρτε σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη. Τώρα είναι και η ιδανική στιγμή για να προσθέσετε ότι άλλο θέλετε, όπως σταγόνες σοκολάτας, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, σιρόπια ή σπασμένα μπισκότα.
- Παγώστε στην κατάψυξη για όλο το βράδυ.
Προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε φυτική κρέμα που περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά. Αυτού του είδους τα λιπαρά δημιουργούνται με τεχνητό τρόπο και δεν υπάρχουν πουθενά στη φύση, οπότε υποθέτω πως δεν θέλετε να τα βάλετε μέσα στο σώμα σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟ;
- Μία ή δύο κουταλιές από αλκοόλ (κονιάκ, ρούμι, λικέρ, ουίσκι) βοηθούν το παγωτό να παραμείνει μαλακό επειδή το αλκοόλ μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία το παγωτό στερεοποιείται.
- Χρησιμοποιήστε πλήρη κρέμα γάλακτος και όχι με χαμηλά λιπαρά.
- Ανακατέψτε καλά το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί σε αυτό αρκετός αέρας και να αφρατέψει.
- Μην μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης. Η ζάχαρη, η γλυκόζη και το ζαχαρούχο γάλα έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το παγωτό σας κρεμώδες και να αποτρέπουν τη δημιουργία παγοκρυστάλλων.
- Χρησιμοποιήστε κορν φλάουρ. Το κορν φλάουρ δεσμεύει την υγρασία η οποία κάνει σκληρό το παγωτό και δημιουργεί κρυστάλλους.
- Χρησιμοποιήστε γάλα σε σκόνη ή λευκή σοκολάτα για να βελτιώσετε την υφή και να την κάνετε πιο βελούδινη.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ;
Αν το σπιτικό παγωτό σας είναι σκληρό, τότε πιθανότατα ένα από τα παρακάτω πράγματα συμβαίνει:
- Δεν χτυπήσατε αρκετά την κρέμα γάλακτος ώστε να ενσωματωθεί αρκετός αέρας και να αφρατέψει το μίγμα (προσοχή όμως, αν η κρέμα πήξει αρκετά και συνεχίσετε το χτύπημα θα σας κόψει και θα χωρίσει σε βούτυρο και βουτυρόγαλα).
- Η συνταγή σας δεν περιείχε αρκετά λιπαρά. Χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% λιπαρά. Μη χρησιμοποιείτε λάιτ κρέμα ή γάλα εβαπορέ.
- Η συνταγή δεν έχει αρκετή ζάχαρη. Δυστυχώς, η ζάχαρη, η γλυκόζη ή το ζαχαρούχο δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες επειδή έχουν καταλυτική επίδραση στην υφή του παγωτού.
- Η συνταγή έχει πολύ υγρασία. Χρησιμοποιήστε υλικά που δεσμεύουν την υγρασία όπως κορν φλάουρ, ζελατίνη ή γάλα σε σκόνη.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΩΣ ΒΑΣΗ
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παγωτό ως βάση πάνω στην οποία δημιουργήσετε πολλές διαφορετικές συνταγές για παγωτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε ένα (ή ένα συνδυασμό) από τα παρακάτω υλικά:
- 1,5 κούπα σπασμένα μπισκότα
- 1,5 κούπα κέικ ή μπράουνι σε κυβάκια
- 1,5 κούπα σταγόνες σοκολάτας
- 1,5 κούπα καβουρδισμένους και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
- 1 κούπα γλυκό του κουταλιού κεράσι (στραγγισμένο)
- 1 κούπα μαρμελάδα (ελαφρά ανακατεμένη)
- μπαχαρικά και ξύσματα αναλόγως των προτιμήσεών σας (κανέλα, κάρδαμο, ξύσμα πορτοκάλι, λεβάντα, μέντα, τσάι μάτσα ή earl grey)