Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

8/06/2021

Καύσωνας τέλος - Ο καιρός αλλάζει με ισχυρό λίβα στην Αττική, πού θα έχουμε καταιγίδες

 

Καύσωνας τέλος - Ο καιρός αλλάζει με ισχυρό λίβα στην Αττική, πού θα έχουμε καταιγίδες
Ο καύσωνας έφτασε στο τέλος του, όμως σήμερα Παρασκευή 6/8 ξημέρωσε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα με την Ελλάδα παραδομένη στις φωτιές. Τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρχε επί της ουσίας αέρας, όμως σήμερα ο καιρός αλλάζει και οι μετεωρολόγοι έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Μετά τον καύσωνα, σήμερα ξεκινούν ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές αλλά και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, μετεωρολόγος της ΕΡΤ, ενημερώνει από το facebook: «Πρόσκαιρα ισχυρός λίβας (δυτικός- νοτιοδυτικός άνεμος) και στην Αττική την Παρασκευή 6 Αυγούστου!

Πιο συγκεκριμένα από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και τις 7 το απόγευμα κυριως στους δήμους Λουτρακίου, Αγίου Θεοδώρου, Μεγαρέων, Μάνδρας, Ειδυλλίας, Τανάγρας, Αχαρνών και Ωρωπού (καθώς και στα υπόλοιπα κυρίως στα ημιορεινά-ορεινά της Αττικης) θα περάσει ένας αρκετά δυνατός Λίβας ο οποίος πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 6 με 7 και στα δυτικά πρόσκαιρα τα 8μποφόρ!»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης του OPEN τονίζει: :«Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε τις αμέσως επόμενες ώρες στην Εύβοια και την Αττική όπου θα επικρατήσουν μέτριοι και τοπικά ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα θα επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση στα μετωπα των πυρκαγιών που ήδη μαίνονται.

Την Παρασκευή ψυχρό μέτωπο από την κεντρική Ευρώπη όπως φαίνεται και στον τρίτο χάρτη μας κινούμενο ανατολικά θα μεταφέρει πιο δροσερές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και θα εκτοπίσει τις πολύ θερμές αέριες μάζες προς τα νοτιοανατολικά.

Αυτή η σύγκρουση των διαφορετικής θερμοκρασίας αερίων μαζών θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονους βορειοδυτικούς ανέμους από τα βόρεια προς τα νότια θυμίζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Επίσης προς τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας θα ξεσπάσουν πολύ ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και έντονους κεραυνούς που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε τοπικό κυρίως επίπεδο.

Αν και το σαββατοκύριακο θα πάρουμε μια ανάσα δροσιάς αυτή όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ σύντομη μιας και από την Δευτέρα νέο ισχυρό θερμό κύμα θα μας απασχολήσει ξανά και μάλιστα θα συνδυαστεί και με έντονα μελτέμια. Εκτιμούμε ότι κοντά στις 13 του μήνα θα λάβει τέλος αυτή η "παρέλαση" των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας».

Το έκτακτο της ΕΜΥ

Μεταβολή του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (06-08-2021), με κύρια χαρακτηριστικά: τη λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά:

1. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.

2. Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο στα πελάγη και τα νησιά όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές. Από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς.

3. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το Σαββατοκύριακο (07,08-08-2021) η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Σελίδες