Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά τον περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπές «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Συνολικός αριθμός περί τις 1.100, δηλαδή εξαφανίζονταν επί 11 χρόνια περίπου 110 το χρόνο.
Η επιμονή των Εισαγγελέων Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση και Πρωτοδικών Κέρκυρας Δ. Λαμπρίδη, οδήγησε στην αποκάλυψη των δικογραφιών και στην κίνηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, με κεντρικό ερευνώμενο πρόσωπο, την εισαγγελική λειτουργό που υπηρετούσε στο νησί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έγινε αιφνιδιαστική έφοδος από τους εισαγγελείς σε σπίτι γυναίκας, φίλης της εισαγγελέα και βρέθηκαν κι άλλες «εξαφανισμένες» δικογραφίες, με αποτέλεσμα οι χαμένες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας για το διάστημα από το 2007 έως το 2017, να φτάνουν πλέον 1.100. Παράλληλα στο στόχαστρο των αρχών έχουν τεθεί και δικαστικοί υπάλληλοι που θα ελεγχθούν και πιθανόν θα κληθούν ως κατηγορούμενοι, εφόσον προκύψουν στοιχεία, από τον ανακριτή.
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε αναβάθμιση της έως τότε διεξαγόμενης έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση, ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Κέρκυρας εφέτης-ανακριτής, που ανέλαβε την διαλεύκανση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι προφανής και μάλιστα είχαν γίνει ενέργειες και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα.
Κι αυτό γιατί είναι προφανές πως πολλές από τις δικογραφίες έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Π.χ τυχόν πλημμελήματα έχουν ήδη “εξαφανιστεί”, ενώ πρόσωπα που κινούνται στα δικαστήρια μιλούν για τουλάχιστον 24 κακουργηματικές δικογραφίες, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, που έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή. Αν μάλιστα ευσταθούν όσα ακούγονται για υπόθεση με διακύβευμα πολλών εκατομμυρίων ως οφειλή προς το δημόσιο, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του σκανδάλου.
Όπως όμως αποκαλύπτει το edolio5, η στασιμότητα στην εξέλιξη της έρευνας , οφείλεται προφανώς στην έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας προς τον εφέτη ανακριτή Γιώργο Αλμπούρα, ο οποίος διαθέτει τη συνδρομή(!!!) μιας γραμματέως, στην προσπάθεια του να χειριστεί μια δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων, με πολυπλόκαμες πτυχές και προφανείς απολήξεις στην πιθανή ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος πρωτοφανών διαστάσεων.
Το χειρότερο από όλα είναι πως ο ανακριτής , όχι μόνο δεν έχει ουσιαστική βοήθεια, αλλά αναγκάζεται να ανεβαίνει και στην έδρα και να δικάζει ποινικές υποθέσεις. Δηλαδή δεν έχει απαλλαγεί από τα ποινικά δικαστήρια (όπως έχει γίνει από τα πολιτικά) ώστε να βοηθηθεί να τρέξει την έρευνα.