Είχαμε μείνει όλοι έκπληκτοι στις 25 Αυγούστου, όταν η Σέριφ Τίρασπολ έκανε την υπέρβαση και μετά τον Ερυθρό Αστέρα απέκλεισε και τη Διναμό Ζάγκρεμπ, για να γίνει η πρώτη ομάδα από τη Μολδαβία που προκρίνεται στους ομίλους του Champions League. Η υπέρβαση ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, αφού μετά από δυο αγωνιστικές η ομάδα από τη Μολδαβία κέρδισε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και την 13 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης.
Η ομάδα από τη Μολδαβία; Μπορεί η ομάδα να εκπροσωπεί τη χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, αλλά δεν είναι από εκεί. Είναι από ένα κράτος που δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος του ΟΗΕ: την Υπερδνειστερία.
Δεν διαβάσατε λάθος. Η Υπερδνειστερία δεν είναι μια χώρα που επινόησε ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, αλλά μια πραγματική χώρα περίπου 500 χιλιάδων κατοίκων. Βέβαια, αν κάποιος την επισκεφτεί θα νομίζει ότι επέστρεψε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτή. Βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Δνείστερο και στα ουκρανο-μολδαβικά σύνορα.
Ο ποταμός Δνείστερος
@wikipedia.org
Η Μολδαβία ήταν κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τη διάσπαση της τελευταίας η Μολδαβία αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Όμως οι κάτοικοι μιας λωρίδας γης, δεν ήθελαν να γίνουν μέρος της Μολδαβίας και ίσως μετέπειτα της Ρουμανίας. Οι περισσότεροι ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί και ήθελαν να παραμείνουν Σοβιετικοί. Έτσι το 1990 αποσχίστηκαν μονομερώς από τη Μολδαβία ιδρύοντας την Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
Ούτε η Σοβιετική Ένωση δεν την αναγνώρισε. Για δυο χρόνια Μολδαβία και Υπεδνειστερία βρέθηκαν αντιμέτωπες σε πολεμική σύρραξη. Το 1992 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, αλλά όχι και το τέλος του πολέμου. Ουσιαστικά, εδώ και 29 χρόνια τα δυο κράτη βρίσκονται σε πόλεμο χωρίς να εμπλέκονται σε μάχες.
Η Υπερδνειστερία λοιπόν θεωρεί από τότε ότι είναι ανεξάρτητη. Για τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ, είναι κομμάτι της Μολδαβίας. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να έχει σοβιετικού τύπου καθεστώς, δική της κυβέρνηση, στρατό και νόμισμα (που έχει αξία μόνο εκεί). Οι εικόνες από τη χώρα παραπέμπουν σε άλλες εποχές, με τον χρόνο να μοιάζει να έχει σταματήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
@thealternativetravelguide.com
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το Τίρασπολ. Εκεί είχε τοποθετηθεί από τους Σοβιετικούς ένας Ρώσος που γεννήθηκε κοντά στον Βερίγγειο Πορθμό, ως επικεφαλής ενός εργοστασίου. Ο Ιγκόρ Σμιρνόφ, έμελλε να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, θέση στην οποία παρέμεινε για 20 χρόνια. Την πρώτη πενταετία ανέλαβε πρόεδρος και κατάφερε να επανεκλεγεί με σοβιετικά ποσοστά, συνολικά τρεις φορές. Μετά έχασε την υποστήριξη των Ρώσων, ενώ η Σέριφ εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο.
Η ομάδα; Όχι. Η εταιρεία Σέριφ ελέγχει σχεδόν όλη την οικονομία στη χώρα. Τηλεόραση, ξενοδοχεία, διαφημίσεις, αυτοκίνητα, κινητά, ακίνητα, τράπεζες, αλκοόλ κλπ. Δεν θα μπορούσε να της ξεφύγει και η πολιτική. Το 2011 ο επίσημος υποψήφιός της έχασε από ένα δικό της παιδί. Αλλά το 2016, ο Βαντίμ Κρασονσέλσκι πήρε πανηγυρικά την εξουσία. Το πουλέν των Ρώσων και της Σέριφ.
@france24.com
Φυσικά, η εταιρεία Σέριφ βρίσκεται πίσω και από την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του Τίρασπολ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 από δυο πρώην πράκτορες της KGB, με την ομάδα να ακολουθεί τέσσερα χρόνια αργότερα. Όμως δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε δικό της πρωτάθλημα. Γι’ αυτό μπήκε σε αυτό της Μολδαβίας. Ναι, της χώρας που δεν θέλει καθόλου να είναι μέρος της (σε δημοψήφισμα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2006, οι πολίτες ψήφισαν σε ποσοστό 93,1% την ανεξαρτητοποίηση από τη Μολδαβία και την ένωση με τη Ρωσία, με την οποία ούτε καν συνορεύει).
Από τότε υπάρχει μια κατάσταση, «μόνοι μας και όλοι σας». Από τα συνολικά 30 πρωταθλήματα της Μολδαβικής Λίγκας, τα 19 τα έχει κατακτήσει η Σέριφ Τίρασπολ. Για την ακρίβεια, πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα το 2001 και από τότε έχει χάσει μόλις δυο. Το 2011 από την Ντάτσια Τσισινάου και το 2015 από τη Μιλσάμι Ορχέι. Τα υπόλοιπα είναι δικά της, ενώ τώρα μετράει ήδη 6 συνεχόμενα.
@betshoot.com
Γι’ αυτό όπως μάλλον καταλαβαίνουμε όλοι, οι Μολδαβοί δεν χάρηκαν και πολύ για το ότι μια ομάδα από τη χώρα μπήκε στους ομίλους του Champions League. «Από ποια χώρα;» είναι βασικά το ερώτημα. Γιατί η Σέριφ βρίσκεται σε άλλο κράτος, αν και μη αναγνωρισμένο, του οποίου οι κάτοικοι δεν θέλουν καμία σχέση μαζί τους.
Εκείνοι που το χαίρονται είναι σίγουρα οι παίκτες της, που πλέον έχουν βάλει τις βάσεις για να συνεχίσουν στην Ευρώπη και μετά τη χειμερινή διακοπή. Οι Αθανασιάδης και Κολοβός άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και αγωνίζονται για πρώτη φορά στο Champions League. Ο πρώτος μάλιστα ήταν εκείνος που κράτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ένα γκολ και επέτρεψε στην ομάδα του να κάνει ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της διοργάνωσης. Άραγε θα συνεχίσει η ομάδα από τη Μολδαβία, που δεν βρίσκεται στη Μολδαβία, τις εκπλήξεις;