Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

9/16/2021

Έξαλλοι οι Γάλλοι από την «πισώπλατη μαχαιριά» Αυστραλίας και ΗΠΑ

«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό» κατήγγειλε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ


Το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας μέσω της νεοσύστατης ομάδα εργασίας ΑUKUS, που στρέφεται ουσιαστικά κατά της Κίνας, προκάλεσε την έκρηξη της Γαλλίας, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του συμφώνου, η Αυστραλία ακύρωσε γιγαντιαίο συμβόλαιο περίπου 56 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group.


Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είπε στο BBC πως μίλησε με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στην Βρετανία και τη Γαλλία. Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο».


Η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία, επεσήμανε ο Ουάλας. «Θα υπάρξει μια ενίσχυση για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία με αυτή τη συνεργασία επειδή εμείς έχουμε συστήματα υποβρυχίων που δεν έχει η Αυστραλία και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πράγματα πάνω σ’αυτό. Το σύμφωνο δεν συνιστά “προδοσία” σε βάρος των Γάλλων».


Έντονη αντίδραση της Γαλλίας

Οι Γάλλοι ωστόσο, δεν είχαν την ίδια άποψη με τον Ουάλας: «Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά από την Αυστραλία και για ωμή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο France Info.


«Είναι πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά. Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ. Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία. Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.


«Σοβαρό γεγονός» συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, αντέδρασε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.


«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό», κατήγγειλε στον ραδιοσταθμό RFI η Παρλί, η οποία είπε επίσης ότι «δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι σύναψε συμφωνία για την παράδοση στην Καμπέρα υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, μαζί με την Βρετανία, αλλά χωρίς τη Γαλλία.


Το Παρίσι θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα στο Naval Group από την ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την Αυστραλία, σημείωσε επίσης η Παρλί, η οποία δεν απέκλεισε την διεκδίκηση αποζημίωσης από την Καμπέρα.


«Μελετάμε όλες τις κατευθύνσεις και θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις πιο πιθανές συνέπειες για τον Naval Group», είπε στο RFI.

Σελίδες