Σελίδες

9/16/2021

Έτσι μαγείρευε ο Μοναχός Επιφάνιος σουπιές με άγρια χόρτα

 

σουπιές

Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα ειδικεύονται στις συνταγές με ψάρια και θαλασσινά. Στο Άγιον Όρος οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας, έτσι τα ψάρια, όπως οι σουπιές, έχουν την τιμητική τους στο Περιβόλι της Παναγίας. Δοκιμάστε τη συνταγή για σουπιές με άγρια χόρτα και σίγουρα θα ενθουσιάσετε όλοι την οικογένεια!

Τις σουπιές ο πατέρας Επιφάνιος τις μαγείρευε χωριστά σε µέτρια φωτιά µέχρι να µαλακώσουν. Από το ζουµί των σουπιών χρησιμοποιούσε ένα µέρος για το µαγείρεµα των χόρτων, προσθέτοντας έτσι πόντους νοστιµιάς στο φαγητό. Χόρτα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε διάφορα, ό,τι βρούµε στην αγορά. Σημείωστε ότι όσο περισσότερα χόρτα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιµο θα γίνει το φαγητό σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις σουπιές γιαχνί είναι: 

1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες
1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι,
σε ψιλά καρέ
1 πράσο
8 φρέσκα κρεµµυδάκια
1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα
1/2 κιλό ραδίκια
1 µάτσο µάραθο
3 σκελίδες σκόρδου
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυµός από 1 λεµόνι
αλάτι, πιπέρι µαύρο