Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

9/30/2021

ΕΚΤΑΦΗ ΝΕΚΡΩΝ: ΜΠΟΡΕΙ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΕΑΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΗΛΘΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

 νεκροταφείο1

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, εξηγεί αν μπορούν μετά από μήνες ταφής να εντοπίσουν εάν ο θάνατος επήλθε από κορονοϊό, αλλά και γιατί η διαδικασία της εκταφής είναι περιττή.

Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει κάποιοι -ελάχιστοι μέχρι στιγμής- συγγενείς που αρνούνται ότι οι οικείοι τους πέθαναν από κορονοϊό, ζητώντας εκταφή των σορών και νεκροψία.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς κάνοντας λόγο για τρεις περιπτώσεις. Η διαδικασία της εκταφής απαιτεί αίτημα των συγγενών στον εισαγγελέα και στη συνέχεια εφόσον εγκριθεί, να γίνει και να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή από ιατροδικαστή που μπορεί να ορίσει και η ίδια η οικογένεια.

Μπορεί όμως μετά από μήνες ταφής, να υπάρχουν ευρήματα που θα πιστοποιούν θάνατο από κορονοϊό;

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση απαντά καταφατικά: «Εάν η σορός έχει διατηρηθεί καλά και δεν έχει αποσυντεθεί, μπορούν να διαπιστωθούν κάποια ειδικά παθολογοανατομικά ευρήματα. Ένα από αυτά είναι η παρουσία θρόμβων σε διάφορα όργανα. Απαραίτητο είναι να έχει διατηρηθεί η σορός» εξήγησε.

«Ευρήματα ακόμη και πέντε ή έξι μήνες μετά»
Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις περιπτώσεις θανάτου από κορονοϊό «η διατήρηση της σορού είναι εξαιρετικά πιθανή» καθώς σύμφωνα «με τις εντολές του ΕΟΔΥ, αυτά τα σώματα μπήκαν σε διπλή σακούλα, μετά μπήκαν στο φέρετρο και το φέρετρο σφραγίστηκε με σελοφάν. Αυτό παρεμποδίζει σε τεράστιο βαθμό την αποσύνθεση του σώματος».

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, όπως είπε η επικεφαλής της Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, «είναι πιθανό πέντε και έξι μήνες μετά, εάν γίνει εκταφή, αυτά σώματα να είναι άθικτα και όντως μια παθολογοανατομική διερεύνηση να οδηγήσει σε κάποια ευρήματα».

Η κα Κοβάτση όμως επισημαίνει ότι δεν αρκεί η εκταφή και η ιστολογική διερεύνηση καθώς από εκεί και πέρα απαιτείται ο συσχετισμός με τη νόσο COVID-19.

«Ας πούμε ότι κάνουμε μια εκταφή και βρίσκουμε θρόμβους στον πνεύμονα. Θα πρέπει μετά να συσχετιστούν οι θρόμβοι στον πνεύμονα με τη νόσο COVID-19. Αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι γιατί θρόμβους στον πνεύμονα δεν κάνει μόνο η νόσος COVID-19. Και άλλες καταστάσεις μπορεί να κάνουν μια μαζική πνευμονική εμβολή. Μετά λοιπόν, αφού υπάρξουν ειδικά ευρήματα, αυτά (πρέπει) να συσχετιστούν με τον ιατρικό φάκελο του θανόντα» ανέφερε η κα Κοβάτση προσθέτοντας όμως ότι η όποια προσπάθεια εκταφών είναι αχρείαστη. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συνάδελφοι (σ.σ. γιατροί) που έναν θάνατο από τη δείνα (νόσο), θα τον βάφτιζαν “(θάνατο από) κορονοϊό”» τονίζει.

«Μιλάμε για ασθενείς που είχαν κάνει τεστ και ήταν θετικοί, έκαναν αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωληνώθηκαν, δηλαδή από τι μπορεί να πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι; Μιλάμε για ασθενείς που έχουν ολόκληρο ιατρικό φάκελο» τόνισε η κα Κοβάτση σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς συγγενείς ατόμων που αρνούνται τον κορονοϊό.

Μοριακό τεστ και στους νεκρούς
Στις περιπτώσεις θανάτου από κορονοϊό σε νοσοκομείο, δεν πραγματοποιείται νεκροψία. Όμως η πανδημία έφερε ειδικά μέτρα προστασίας και στους ιατροδικαστές οι οποίοι για να κάνουν μια νεκροψία-νεκροτομή προχωρούν σε διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) στους νεκρούς.

«Εμείς στο ΑΠΘ πριν προχωρήσουμε σε νεκροτομή προβαίνουμε σε μοριακό τεστ COVID-19. Μας έχει τύχει σε αυτόν τον ασυμπτωματικό έλεγχο -γιατί μιλάμε για σορούς που δεν είχαν συμπτώματα κορονοϊού- να βρούμε θετικά τεστ. Mια κυρία που έπεσε από τις σκάλες και σκοτώθηκε. Στο τεστ που κάναμε βγήκε θετική στον κορονοϊό. Γνωρίζοντας ότι είναι θετική. λάβαμε τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και κάναμε νεκροψία- νεκροτομή».

Όπως ανέφερε η κα Κοβάτση, εάν το τεστ είναι θετικό, τότε η νεκροψία- νεκροτομή γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, με τους ιατροδικαστές να φορούν ειδικές στολές. «Δεν βάζουμε άλλη σορό στο νεκροτομείο», εξηγεί, ενώ μετά πραγματοποιείται απολύμανση και αποκλεισμός του χώρου για μία δύο ημέρες.

Σελίδες