Σελίδες

10/15/2021

“ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ Όχι” στην έκδοση του Τυνήσιου αρχηγού πολιτικού κόμματος Σλιμ Ριαχί αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών! Είχε κατηγορηθεί για δωροληψία 300.000 ευρώ. Συνελήφθη στην Μύκονο.

 




Στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης της Τυνησίας προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών για το ζήτημα της έκδοσης του Σλιμ Ριαχί, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος (Nidaa Tounes) πριν τις εκλογές του 2019 και νυν αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος στη χώρα του.

Με την κατηγορία της δωροληψίας 300.000 ευρώ (1.000.000 δηνάρια Τυνησίας) από ΜΜΕ της Τυνησίας συνελήφθη προ μερικών μηνών στην Μύκονο – ύστερα από την έκδοση της επονομαζόμενης «ερυθράς αγγελίας» – ο 49χρονος επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος «Ελεύθερη Πατριωτική Ενωση» στην εν λόγω αφρικανική χώρα αλλά κι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας Σλιμ Ριαχί! Σε μία υπόθεση θρίλερ με πολιτικές συγκρούσεις στην Τυνησία που …μεταφέρονται στο «νησί των Ανέμων». 

Ο Τυνήσιος πολιτικός κι επιχειρηματίας είχε προγραμματίσει να συναντήσει ομοεθνείς του που διαμένουν στο κυκλαδίτικο νησί. Με τον ίδιο τον Τυνήσιο πολιτικό να φέρεται να έχει παρουσιάσει στις ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές  έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων υπαλλήλων τυνησιακής τράπεζας ότι δεν έλαβε ποτέ αυτό το χρηματικό ποσό, αλλά αντιθέτως ήταν αυτός που το κατέθεσε στον λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού στην Τύνιδα.

Μετά την κατάθεση απολογητικού υπομνήματος στις δικαστικές αρχές στην Σύρο, ο Σλιμ Ριαχί αφέθηκε ελεύθερος, με εντολή να μην απομακρυνθεί από την Μύκονο. 

Ο Σλιμ Ριάχι γεννήθηκε το 1972 στο Μπιζέρτε της Τυνησίας όμως οκτώ χρόνια αργότερα η οικογένειά του εξορίστηκε στη Λιβύη και φαίνεται να ανέπτυξε καλές σχέσεις με το καθεστώς του νεκρού Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με τον ίδιο αλλά και τους γιούς του. Εκεί ασχολήθηκε με τις βιομηχανίες παραγωγής πετρελαίου, ενέργειας, αλλά και Real Estate. Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και απέκτησε και τη βρετανική υπηκοότητα.


Με μεγάλη ομάδα δικηγόρων παραστάθηκε κατά τη συζήτηση του αιτήματος ο Σλιμ Ριαχί έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Χρίστο Μυλωνόπουλο και τους δικηγόρους Αλεξάνδρα Δήμου και Σταύρο Γεωργόπουλο από την Ελλάδα, τον William Bourbon και την Amelie Lefevre από την Γαλλία και τον Rida Radaoui από την Τυνησία.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ο εκ των νομικών του παραστατών Σταύρος Γεωργόπουλος δήλωσε  : «Το Συμβούλιο Εφετών ήταν πεπεισμένο ότι η δίκη του κου Σλιμ ενείχε πολιτικό χαρακτήρα και αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του στις αρχές της Τυνησίας καθώς δέχτηκε ότι η παρούσα λειτουργία του κράτους στην Τυνησία κινείται μεροληπτικά σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου».