Σελίδες

10/18/2021

Εξεταστική Επιτροπή: Ανοίγει «κερκόπορτα» για τρανταχτές αποκαλύψεις – Κρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση

 


Στο στόχαστρο οι διαβόητες «λίστες Πέτσα», αλλά και οι ύποπτες δημοσκοπήσεις

«Πρόσω ολοταχώς» για εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με πρόφαση την υγειονομική κρίση, καθώς και τις ύποπτες δημοσκοπήσεις, κινείται η Βουλή, καθώς όλα δείχνουν πως η πάνδημη απαίτηση της αντιπολίτευσης έχει στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία και θα αναγκαστεί να συζητήσει «επί τον τύπον των ήλων» για τα εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε αφειδώς στους μιντιάρχες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σήμερα μάλιστα (10:00), αναμένεται ευθεία σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση (με την απάντηση να αναβάλλεται λόγω… κακοκαιρίας) για τη διαχείριση της επιδημίας, αλλά η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στις πλημμύρες λόγω «Μπάλλου», με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι και εν αναμονή απαντήσεων και για την εξεταστική επιτροπή.

Μπορεί η απόφαση της Κουμουνδούρου για κατάθεση πρότασης εξεταστικής για τις «λίστες Πέτσα» να ελήφθη, έστω σε έναν βαθμό, προκειμένου το κόμμα να ξεφύγει από το αρνητικό μομέντουμ που το ίδιο προκάλεσε στον εαυτό του, καταψηφίζοντας την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή χτύπησε… φλέβα, καθώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οδηγεί στην εις βάθος διερεύνηση των σκανδαλωδών «λιστών Πέτσα».

Επιπλέον, η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντοτε με αφορμή την πολιτική κρίση στην Αυστρία και την παραίτηση του Κουρτς, κατάφερε να συσπειρώσει για πρώτη φορά στα χρονικά σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τι είναι αυτό, όμως, που θα ερευνήσει η εξεταστική η οποία βρίσκεται προ των πυλών;

«Λίστα Πέτσα» ύψους 20.000.000 ευρώ

petsas
Ο Στέλιος Πέτσας παρουσιάζει τη… λίστα Νο1

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2020. Η πανδημία μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί, με τους Έλληνες πολίτες να κλειδώνονται στο σπίτι τους, τα μαγαζιά να κλείνουν και τους εργαζομένους να τίθενται -στην καλύτερη περίπτωση- σε αναστολή σύμβασης. Τότε, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», έδωσε συνολικά 20.000.000 ευρώ στα μίντια, με απόφαση που υπέγραψε ο Στέλιος Πέτσας.

Η λίστα, που αναγκάστηκε, έπειτα από επίμονες οχλήσεις, να δημοσιεύσει ο κ. Πέτσας, περιελάμβανε δεκάδες άγνωστες, έως και ανύπαρκτες, ιστοσελίδες, αρκετές εκ των οποίων δεν λειτουργούσαν καν. Σάλο είχε προκαλέσει τότε η επιχορήγηση ιστοσελίδας που είχε μόνο δύο αναρτήσεις και δημιουργήθηκε επί τούτω, για να λάβει το κρατικό χρήμα. Σε ποιον ανήκε αυτή η ιστοσελίδα-φάντασμα; Στον Μένιο Φουρθιώτη!

menios 2
Ο Μένιος Φουρθιώτης, κάτοχος της ιστοσελίδας – φάντασμα

Η δημοσιοποίηση της λίστας, πάντως, επιβεβαίωσε απολύτως πως η κυβέρνηση δεν είχε κανένα κριτήριο για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ούτε τους εργαζομένους ούτε τις πωλήσεις ούτε την τηλεθέαση ούτε την επισκεψιμότητα. Ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η κυβέρνηση δεν έχει λογοδοτήσει για αυτό το σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται πως τότε το Μαξίμου είχε δεχθεί «χαστούκι» ακόμη και εκ των έσω, καθώς ο όμιλος του Βαγγέλη Μαρινάκη επέστρεψε τα χρήματα που έλαβε αρχικώς, δηλώνοντας πως θέλει να μείνει μακριά από «αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές».

Και λίστα… Νο2

Η «λίστα Πέτσα νούμερο 1» δεν ήταν παρά η αρχή του κακού και εκείνη που απλώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ακολούθησε η «λίστα Πέτσα νούμερο 2», καθώς δόθηκαν ακόμη 2.000.000 ευρώ στα κανάλια, με πρόφαση την ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Παρόλο που ο Τύπος και οι εργαζόμενοί του βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω των λοκντάουν, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τα χρήματα μόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τον Στέλιο Πέτσα να δηλώνει πως «χρειάζεται επαγγελματική καμπάνια ενημέρωσης που θα ξανασώσει ζωές», υπεραμυνόμενος της απόφασης να δοθούν τα χρήματα μόνο στα κανάλια, καθώς έτσι, όπως ισχυρίστηκε, «καλύπτεται η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα περιορισμένα κονδύλια που έχουμε».

Άλλα 18.500.000 για την εμβολιαστική καμπάνια

Και, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω πολλά εκατομμύρια, η… γαλαντόμα κυβέρνηση έδωσε, παραμονές Χριστουγέννων του 2020, άλλα 18.500.000 ευρώ στα μίντια για την εμβολιαστική καμπάνια, η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένη. Η απόφαση για τα χρήματα αυτά υπεγράφη από τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει πως δεν σκόπευε να κάνει τα ίδια λάθη, προβλέποντας την ύπαρξη συγκεκριμένων δήθεν κριτηρίων τα οποία θα λαμβάνονταν υπόψη, μια και ο σχεδιασμός της τοποθέτησης στα ΜΜΕ θα γινόταν, υποτίθεται, «με κριτήρια την τηλεθέαση των τηλεοπτικών σταθμών, βάσει της διαθέσιμης μέτρησης από ανεξάρτητο φορέα, όπου αυτός υφίσταται, ή με κριτήρια δημοφιλίας, καθώς και με αναφορά στον βαθμό ανταπόκρισης και απήχησης σε κάθε ηλικιακή ομάδα, συμπράττοντα φορέα κοκ ανωτέρω, κατά τον αποτελεσματικότερο οικονομικά τρόπο». Το κατά πόσο πράγματι τηρήθηκαν τα παραπάνω κριτήρια θα αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας της εξεταστικής.

Οι ύποπτες δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Εκτός από τη σκανδαλωδώς αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, επί τάπητος στην εξεταστική επιτροπή θα τεθεί και το καυτό θέμα των ύποπτων δημοσκοπήσεωνΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. επιτίθενται εδώ και μήνες στην κυβέρνηση αναφορικά με την Opinion Poll.

Αυτό που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας διενεργεί δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από ΜΜΕ και, την ίδια ώρα, πληρώνεται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας). «Με τέτοιες πρακτικές, εν τέλει, η κυβέρνηση καταφέρνει κεκαλυμμένα να παραγγέλλει δημοσκοπήσεις μέσω τρίτων, που λειτουργούν ως μπροστινοί της, σε φιλικές δημοσκοπικές εταιρίες, αδιαφορώντας για κάθε έννοια δεοντολογίας, αξιοπιστίας και επιστημονικότητας», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το ΚΙΝ.ΑΛ., και συγκεκριμένα για την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, έχει επιτεθεί ήδη δύο φορές στη συγκεκριμένη εταιρία που θα απασχολήσει την εξεταστική. Αρχικά, περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου, η κυρία Γεννηματά είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην εταιρία, επειδή είχε δει, σε δημοσκόπησή της, ισχυρό προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πιο πρόσφατα, πριν από μόλις 15 ημέρες, το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά κατήγγειλε πως «ξεδιάντροπα, η νεόκοπη, η γνωστή κυρίως για τις σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες εταιρία προκατασκεύασε -κατά παραγγελία και πριν καν έχει τα αποτελέσματα της “έρευνας”- δίδυμο δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τις επιλογές της».

Κόντρα στην κόντρα από τη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να ζητά επέκταση της έρευνας και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα περιλαμβάνει όμως η «ρελάνς», όπως την αποκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, της Νέας Δημοκρατίας; Προφανώς, όταν η κυβερνώσα παράταξη μιλά για σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα μίντια, εννοεί τα «βοσκοτόπια», τον Χρήστο Καλογρίτσα και το «Documento», θέματα τα οποία άλλωστε θίγει με κάθε ευκαιρία.

Ωστόσο, το ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι πως όλα αυτά τα θέματα απασχόλησαν ήδη επί μακρόν την προανακριτική επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη Ν.Δ. να στέλνει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Νίκο Παππά. Επομένως, καλώς ή κακώς, η υπόθεση αυτή θεωρείται «καμένη». Πάντως, αυτό που αναφέρουν πηγές του Μαξίμου είναι πως πρέπει να διερευνηθούν εταιρίες δημοσκοπήσεων, όπως η Vox Populi και η Bridging Europe, οι οποίες φέρεται ότι διατηρούν στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου έχει πει από την πρώτη στιγμή πως, όσον αφορά το θέμα των δημοσκοπήσεων, δέχεται να υπάρξει διερεύνηση και της δίκης του θητείας, λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κύριος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;».

Ο γρίφος του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Φώφης

fofi kinal
Η Φώφη Γεννηματά

Το ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν το πρώτο κόμμα που ξεκαθάρισε πως διάκειται θετικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάβοντας στην πραγματικότητα το «πράσινο φως» για να συσταθεί εξεταστική, καθώς, δίχως τις δικές του 22 θετικές ψήφους, υπάρχει κίνδυνος να μη… βγουν οι αριθμοί, δηλαδή οι 120 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα.

Όταν η Ν.Δ. άφησε να διαρρεύσει ότι σκέφτεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση, την περασμένη Τρίτη, η Χαριλάου Τρικούπη εξήγησε πως η θέση του κόμματος είναι «όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς», ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα».

Ωστόσο, οι παραπάνω ανακοινώσεις εκδόθηκαν λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της ασθένειας της Φώφης Γεννηματά και της αποχώρησής της από την εσωκομματική κούρσα. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι εξόχως ρευστή στο κόμμα, επομένως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προσπαθήσει να το «στριμώξει» στην κατεύθυνση της υπερψήφισης μόνο μιας «γαλάζιας» πρότασης για εξεταστική.

Μάλιστα, η εσωκομματική δίνη, στην οποία έχει περιέλθει το ΚΙΝ.ΑΛ., ίσως, σύμφωνα με τους πιο κακεντρεχείς, δώσει αφορμή στην κυβέρνηση να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια. Πάντως, τόσο το ΚΙΝ.ΑΛ., όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση έχουν μεν ταχθεί σαφώς υπέρ της επέκτασης της έρευνας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουν αποσύρει το «ναι» από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «αγκάθια» και ο κίνδυνος γελοιοποίησης της Βουλής

Πάντως, αν και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής θεωρείται δεδομένη, το πώς και το πότε αυτή θα συσταθεί παραμένουν άγνωστα. Η κυβέρνηση ακόμα σκέφτεται πώς θα απαντήσει τελικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας να μην ξεκαθαρίζει αν θα την υπερψηφίσει ή όχι.

Έγκυρες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι με το θέμα ασχολείται αποκλειστικά ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και θα εισηγηθεί σχετικώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα αποφασίσει εντός των ημερών. Πάντως, μετά τις διαρροές περί αυτοτελούς αντιπρότασης της Ν.Δ., το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως φθίνει, καθώς θα οδηγούσε σε επί της ουσίας καταπάτηση του δικαιώματος της μειοψηφίας να προτείνει εξεταστικές, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να στηθούν διπλές κάλπες και να συγκροτηθούν δύο παράλληλες εξεταστικές! Κάτι τέτοιο θα γελοιοποιούσε όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και την ίδια τη Βουλή.

Επιπροσθέτως, μια τέτοια απόφαση για σύσταση δύο εξεταστικών, εκτός από απολύτως φαιδρή, θα οδηγούσε στη δημιουργία πλείστων όσων διαδικαστικών προβλημάτων, με τα οποία η Βουλή ουδέποτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη κατά το παρελθόν. Όπως και να ‘χει, άπαντες αντιλαμβάνονται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εκτός κοινοβουλευτικού ήθους και έθους, και γι’ αυτό η κυβέρνηση ψάχνει να βρει την πιο θεσμικά ενδεδειγμένη λύση, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Η Ν.Δ., πάντως, θα επιχειρήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή να περάσει το δικό της και η έρευνα να επεκταθεί και στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο βεβαίως είναι επί της αρχής εύλογο και σωστό. Επισήμως, το θέμα της διεύρυνσης του αντικειμένου παραμένει υπό συζήτηση.

Μάλιστα, αυτό που λέει το προεδρείο είναι ότι το αντικείμενο της επιτροπής πρέπει να ξεκαθαριστεί εγγράφως, πριν αυτή τεθεί σε ψηφοφορία. Καλεί, δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει νέα πρόταση εξεταστικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαμηνύει, μέσω της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη, πως η πρότασή του θα μείνει αμετάβλητη. «Η πρότασή μας δεν αλλάζει», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη, λέγοντας πως για τις «λίστες Πέτσα» δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης, εν αντιθέσει με τις δημοσκοπήσεις, που η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει και από το 2015.

Αυτό σημαίνει πως για το θέμα των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται να υπάρξει διεύρυνση. Καταγγέλλει, πάντως, διαδικαστικά τερτίπια και παιχνίδια καθυστερήσεων από την πλευρά της Ν.Δ., προκειμένου η τελευταία να θολώσει την πρότασή του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια, καθώς αυτή θα οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη, θα αποφασίσει την ημερομηνία, η οποία φαίνεται πως «κλειδώνει» για μετά την 28η Οκτωβρίου, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.