Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

10/14/2021

Κεραυνοί του Ιωάννη Μάζη για τα πυρηνικά του Ισραήλ και την ακυρότητα των Πρεσπών

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ κου Ιωάννη Μάζη με τίτλο ‘’Μεσογείου Παλίμψηστον. Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν’’

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες 13 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Δήμου Περιστερίου,παρουσία του Δημάρχου Περιστερίου κου Α. Παχατουρίδη, καθηγητών, δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου.  Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ κος Κων/νος Γρίβας, ο Δημοσιογράφος Βαγγέλης Φανίδης, ο Δημοσιογράφος Περικλής Γρίσπος και ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων κος Μάρκος Τρουλής.

Στην παρουσίαση έγινε μία συνοπτική αναφορά στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου. Στο πρώτο μέρος έγινε αναφορά στην Νταβουτογλιανή γεωγραφική και γεωπολιτική προσέγγιση και του δόγματος περί μηδενικών τριβών με τους γείτονες.

Στο δεύτερο μέρος έγινε εκτενή αναφορά στα τρωτά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, στις παραβιάσεις της που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από το σχετικό παρατηρητήριο παρακολούθησης της σύμβασης, στην δυνατότητα ακυρώσεως της στην βάση του άρθρου 65 της Διεθνούς Συνθήκης της Βιέννης που αναφέρεται ρητώς σε ποιες περιπτώσεις δύναται να ακυρωθεί μια σύμβαση, όταν πριν την κύρωση της αποδειχθεί ότι υπήρξε παραπλάνηση, απάτη, δόλος, εκβιασμός, δωροδοκία κλπ μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Ο κος Ιωάννης Μάζηςδιερωτήθηκε πως ακόμα δεν έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή στην Ελληνική Βουλή μετά και τις σχετικές καταγγελίες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του κου Π.Καμμένου, ο οποίος δημόσια κατήγγειλε εξαγορά βουλευτών του για την υπογραφή της σύμβασης αλλά και για παλαιότερες καταγγελίες όπως για χρηματισμό του πρώην υπουργού εξωτερικών του κου Ν. Κοτζιά.

Ο κος Ιωάννης Μάζης ανέλυσε στο πως η ονομασία Βόρεια Μακεδονία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, το όνομα αυτό εξυπηρετεί καθαρά γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Δύσης και κυρίως της Γερμανίας. Μίλησε περί λαθροχειρίας εκ μέρους των Σκοπιανών, ενώ ο ίδιος ανέφερε ό,τι είχε εισηγηθεί στους πολιτικούς το όνομα της Κεντροβαλκανικής Δημοκρατίας, η οποία θα αποτελούσε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μία ονομασία που οι ΗΠΑ θα αποδέχονταν, αφού ο αντικειμενικός τους στόχος ήταν όχι το όνομα αλλά μόνο η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό όπως ανέφερε δεν ικανοποιούσε τους Σκοπιανούς αλλά κυρίως δεν ικανοποιούσε την Γερμανία που οραματίζεται την μία και ενιαία ‘’Μακεδονία του Αιγαίου’’ διότι μόνο έτσι θα μπορούσε ναελέγχει το διακομιστικό εμπόριο από τον Θερμαϊκό μέσω του Αξιού και των παραπόταμων του Δούναβη προς την κεντρική Ευρώπη. Ενα όραμα που είχε και ο ίδιος ο Χιτλερ της ναζιστικής Γερμανίας. Στο τέλος αυτής της ενότητας ανέφερε την φράση ‘’ Εκάμαμε λάθος κύριοι, ας το διορθώσουμε με εθνική συνεννόηση’’.

Στην επόμενη ενότητα μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καυτηριάζοντας την πολιτική ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης, αφού αναφέρεται σε διαφορές θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, κάτι το οποίο όπως είπε είναι λάθος, αφού στις θαλάσσιες ζώνες πλην της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ εμπεριέχεται και η αιγιαλίτιδα ζώνη, ενώ η διαφορά μας είναι μία και μοναδική, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επίσης επ’ αυτού, ανέφερε ότι η μεθόδευση επίλυσης της διαφοράς μας αυτής, μέσω της Χάγης, είναι λάθος, αφού στην Χάγη εκδικάζονται ένα σύνολο ζητημάτων, ακόμα και αυτών που επηρεάζουν θέματα εθνικής κυριαρχίας. Το αρμόδιο δικαστήριο για επίλυση θαλασσίων ζωνών είναι του Αμβούργου, το οποίο εκδικάζει θαλάσσια ζητήματα στην βάση της UNCLOS 3 του 1982 (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας).

Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι μια θετική ιστορική συμφωνία που εξυπηρετεί στα μέγιστα τα εθνικά μας συμφέροντα και μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την Ελλάδα να καταστεί μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου,μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με στόχο να αποτρέψει τα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας. Επιπλέον είπε ότι σήμερα είναι ευκαιρία να επανεργοποιηθεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος Κύπρου, διότι κομμάτι από αυτήν την συμφωνία ‘’αγκαλιάζει’’ και την Κύπρο. Η Κύπρος είπε δεν είναι τρίτο κράτος, αλλά η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη αποτελεί ένα ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού. Μάλιστα επεσήμανε στο γιατί το Ισραήλ σήμερα αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, ενώ οι σχέσεις της με την Κύπρο σήμερα βρίσκεται στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Το Ισραήλ είπε ό,τι είναι μία χώρα με πυρηνικά, όπως και η Γαλλία και έξυπνα δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν ήθελε να εμπλέκεται σε διαδικασίες αποφάσεων και εγκρίσεων κάτω από ένα τέτοιον αμυντικό οργανισμό.

Στην τελευταία ενότητα έκανε αναφορά στην επιχειρησιακή ανάλυση του δεύτερου πολέμου του Αρτσάχ, τις σχέσεις άγκυρας Μπακού και έκανε ειδική μνεία της νέας ινδοαρμενικής αμυντικής συνεργασίας και πως αυτή θα διαμορφώσει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σμήναρχος ε.α

Σελίδες