Σελίδες

10/08/2021

Αλεξάνδρα Σαμοΐλη: Δείτε τη γοητευτική υπηρέτρια του Μίκη Θεοδωράκη – Νίκος Κουρής, μυστική διαθήκη

 


Ποια ήταν η γοητευτική Αλεξάνδρα Σαμοΐλη που φέρεται να ξελόγιασε τον Μίκη Θεοδωράκη;

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη ξέσπασε δικαστική διαμάχη της Μαργαρίτας με τον Νίκο Κουρή, ο οποίος χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το όνομα Θεοδωράκης, εν γνώσει του συνθέτη.

Η πολυπόθητη «αρμονία», που αποτελούσε, διαχρονικά, ζητούμενο και πρωταρχικό στόχο του Μίκη Θεοδωράκη, τόσο στην τέχνη του όσο και στην ιδιωτική και δημόσια ζωή του, διαταράσσεται, για μία ακόμη φορά, και μάλιστα προτού καν συμπληρωθούν 40 ημέρες από τον θάνατό του κι ενώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», να ανοίξει, μέσα στον Οκτώβριο, η διαθήκη που ο ίδιος φέρεται να είχε συντάξει πριν φύγει από τη ζωή, η οποία δεν είναι απίθανο να κρύβει εκπλήξεις!

Αφορμή, αυτή τη φορά, στάθηκε ένα λεπτό, προσωπικό του θέμα, το οποίο ο ίδιος είχε καταφέρει να διαχειρίζεται εδώ και χρόνια με ισορροπία, κρατώντας το μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι αρκετά άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον το γνώριζαν.

Η απόφαση της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη να στραφεί νομικά εναντίον του 54χρονου Νίκου Κουρή, ο οποίος, εν γνώσει του πατέρα της, έχει υιοθετήσει, εδώ και 20 χρόνια, το επώνυμο Θεοδωράκης, καθώς δηλώνει γιος του που αποκτήθηκε εκτός γάμου, κλόνισε την ισορροπία που είχε δημιουργήσει με τη στάση και τις επιλογές του ο κορυφαίος συνθέτης.

Ο Νίκος Κουρής, παρότι τα τελευταία χρόνια διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, δεν είχε εκφράσει ποτέ μέχρι σήμερα αξιώσεις στην περιουσία του.

Αρκέστηκε στο να συμμετέχει ενεργά στη διάσωση και διάδοση της μουσικής του μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου Mikis Radio, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 2017, με τη συνδρομή και υπό τις οδηγίες του συνθέτη που του παραχώρησε, μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό, περισσότερες από 2.000 σπάνιες ηχογραφήσεις συναυλιών του.

Ο Νίκος Κουρής σε παιδική ηλικία με τη μητέρα του Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, αδερφή του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη

Στο εγχείρημα αυτό ο Νίκος αφιερώνει πολλές ώρες καθημερινά, παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση ως χρυσοχόου. Αυτός ήταν, εξάλλου, όπως ο ίδιος εξομολογούνταν συχνά στον κύκλο του, ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσει τη ρίζα του.

Μίκης και Νίκος μιλούσαν τακτικά, είτε δια ζώσης είτε μέσω μηνυμάτων που αντάλλασσαν στο Facebook -ο συνθέτης ήταν ιδιαίτερα ενεργός χρήστης και εμφανιζόταν με το όνομα Μιχάλης Χανιώτης- ενώ οι δυο τους είχαν βρεθεί και φωτογραφηθεί και σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ του 2017.

Είχε επίσης συνυπάρξει κοινωνικά, από το 2014 και μετά, αρκετές φορές με τα δύο παιδιά του Μίκη, τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο, τόσο στο σπίτι του συνθέτη όσο και σε συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του, χωρίς τίποτα να προμηνύει τον πόλεμο που θα ξεσπούσε ανάμεσά τους.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με τον Νίκο Κουρή σε συναυλία που ήταν αφιερωμένη στον Μίκη

Οι προθέσεις του, παρ’ όλα αυτά, αμφισβητούνται πλέον από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία κατέθεσε αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που να του απαγορεύει να χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης, με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, η οποία και έγινε αποδεκτή από το Πρωτοδικείο της Αθήνας και θα ισχύει μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας τού πρόσφατα αποθανόντος μουσικοσυνθέτη» και πρόκειται για «ξένο απολύτως υφ’ οιανδήποτε άποψη σώμα» προς τον πατέρα της, αλλά και παντελώς άγνωστο στην οικογένειά της.

Ο Νίκος Κουρής, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η δημοσιότητα γύρω από το θέμα αυτό προκλήθηκε παρά τη θέλησή του και οφείλεται αποκλειστικά στην επίθεση που δέχτηκε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη.


Συνεχίζει μάλιστα μέχρι σήμερα να δηλώνει πως δεν διεκδικεί κάτι από την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά μετά την έκβαση που πήρε η υπόθεση είναι πλέον διατεθειμένος να υποβληθεί σε τεστ DNA προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Την απόφαση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να κινηθεί νομικά εναντίον του Νίκου Κουρή αποδοκίμασε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αδελφός της Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δήλωσε πως δεν ζήτησε από κανέναν να τον εκπροσωπήσει σε καμιά διαμάχη με τον εν λόγω κύριο: «Η οικογένεια μου Γ. Μ .Θεοδωράκη δεν ασχολείται πλέον με το θέμα του εν λόγω κυρίου.

Και δεν ζήτησε από κανένα να μας εκπροσωπήσει σε καμία διαμάχη μαζί του. Ολα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Κάποτε αργά ή γρήγορα θα κοπάσει όλη αυτή η ιστορία του. Τι θα έχει όμως απομείνει σε μας; Γι’ αυτό κοιτάζουμε την δουλειά μας όπως κάνουν όλοι οι Ελληνες. Και τίποτα παρά πάνω.

Η ιστορία τέλος θα μας πει ποιος ήταν ο Κύριος Νίκος Κουρής και ποιος ο πραγματικός γιος του πατέρα μας Μίκη Θεοδωράκη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εντελώς ξεκάθαρη, όμως, είναι η θέση της ξαδέλφης του, κόρης του αδελφού του Μίκη Γιάννη Θεοδωράκη, που δηλώνει πως αποδέχεται τη συγγένεια με τον Νίκο, καθώς ο ίδιος ο πατέρας της την είχε ενημερώσει σχετικά από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια.

Η Αννα Θεοδωράκη, μάλιστα, ζητά από την οικογένεια να συναινέσει στην πραγματοποίηση τεστ DNA προκειμένου να λήξει το θέμα.

Με την παραπάνω τοποθέτηση της ανιψιάς του Μίκη Θεοδωράκη συντάσσονται απολύτως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πολλά άτομα από το στενό φιλικό και επαγγελματικό του περιβάλλον, με τους οποίους ο ίδιος είχε συζητήσει ανοιχτά το θέμα και γνώριζαν από πρώτο χέρι τη σχέση που διατηρούσε με τον Νίκο αλλά και την ικανοποίηση που ένιωθε για την αφοσίωσή του στη διάδοση του έργου του.

Μια ικανοποίηση την οποία είχε εκφράσει δημόσια και ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Mikis Radio, στη διάρκεια της οποίας είχε εξομολογηθεί με συγκίνηση: «Εχω την αίσθηση ότι ελευθερώθηκαν επιτέλους τα τραγούδια μου που ήταν φιμωμένα επί 30 και πλέον χρόνια και που τώρα πετούν πάνω από τον ουρανό της Αθήνας, ελεύθερα από μίση, κόμπλεξ, απαγορεύσεις… Και σ’ ευχαριστώ πολύ, Νίκο, γι’ αυτό. Η αίσθηση που έχω τώρα, στα 93 μου χρόνια, είναι η αίσθηση που είχα στα 19 μου χρόνια, μαζί με όλους τους Ελληνες, για την απελευθέρωση της πατρίδας μου»!

H πρώτη συνάντηση με τον Μίκη

Είναι Απρίλιος του 2002 και ο 35χρονος τότε Νίκος Κουρής, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Κέρκυρα, μπαίνει στο εντυπωσιακά φωταγωγημένο και κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που φιλοξενεί την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του μπαλέτου του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη». Λίγες ημέρες νωρίτερα έχει μάθει πως βιολογικός του πατέρας δεν είναι ο Γιάννης Κουρής, στο πλευρό του οποίου μεγάλωσε, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης!

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Κουρή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 2017

Η μητέρα του, Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, που έφυγε από τη ζωή το 2009, γνώρισε τον Μίκη μέσω του αδελφού της -ήταν μαθητής του αρχικά και συνεργάτης του στη συνέχεια- συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη και εργάστηκε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη στη Νέα Σμύρνη, ενώ βρέθηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, το 1968, και στη Ζάτουνα, όπου είχε εξοριστεί ο συνθέτης από τη χούντα.

Νωρίτερα, στις αρχές του 1967 η νεαρή Αλεξάνδρα μένει έγκυος και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι.

Το βρέφος παραδίδεται, λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, στο ΠΙΚΠΑ Πειραιά και, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα αλλά και καταγεγραμμένα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία της Ασφάλειας της χούντας που τον παρακολουθούσε τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης εξουσιοδοτεί τον αδελφό του Γιάννη να παρακολουθεί την εξέλιξή του αλλά και να αναλάβει, εκ μέρους του, την οικονομική του υποστήριξη. Ζητά, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, να τού δώσουν το όνομα Μιχαήλ Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης και Νίκος Κουρής μιλούσαν τακτικά, είτε διά ζώσης είτε μέσω μηνυμάτων που αντάλλασσαν στο Facebook

Περίπου τρία χρόνια αργότερα το αγοράκι επιστρέφει στην αγκαλιά της μητέρας του που ζει στην Κέρκυρα και έχει πλέον παντρευτεί τον Γιάννη Κουρή, ο οποίος δέχεται να μεγαλώσει τον Νίκο, όπως τον βάφτισαν τελικά, σαν δικό του παιδί.

Εκείνος, μεγαλώνοντας, δείχνει από νωρίς ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά ο θείος του Σπύρος Σαμοΐλης που συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της χούντας, ενώ αμέσως μετά την πτώση της συμπράττει μαζί του σε μια πανηγυρική συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο της Κέρκυρας.

Λίγα χρόνια προτού φύγει από τη ζωή η μητέρα του Νίκου αποφασίζει να του αποκαλύψει το μεγάλο της μυστικό, την ταυτότητα του αληθινού του πατέρα, θεωρώντας πως βρίσκεται πλέον σε μια ηλικία που είναι ικανός να διαχειριστεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την κατάσταση.

Το αρχικό σοκ διαδέχεται η έντονη επιθυμία του Νίκου να συναντηθεί άμεσα με τον Μίκη Θεοδωράκη, να μιλήσουν, να του πει ότι πλέον ξέρει. Κι αυτό έκανε εκείνο το βράδυ του Απρίλη στο Μέγαρο Μουσικής. Εμφανίστηκε μπροστά του, του είπε το όνομά του και ποια είναι η μητέρα του. Δεν χρειάστηκαν περισσότερες εξηγήσεις!

Αυτή είναι ιστορία του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, έτσι όπως έχει καταγραφεί στη μνήμη του ίδιου αλλά και ανθρώπων από το στενό περιβάλλον το δικό του και του Μίκη Θεοδωράκη. Και παρότι η Δικαιοσύνη έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους θέματα, η επιστήμη είναι η μοναδική που δύναται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε εκείνους που επιθυμούν πραγματικά να τις λάβουν.

Και κάτι ακόμη: ένας μύθος του βεληνεκούς του Μίκη Θεοδωράκη δεν μπορεί να σκιαστεί πλέον από επιλογές ή αδυναμίες ανθρώπινες. Γιατί έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στη σφαίρα της αθανασίας.