Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών. Την προσεχή Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν συνυπογράφουν στην Ουάσιγκτον τη νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ακολουθεί την ελληνογαλλική συμφωνία για αμοιβαία αμυντική συνδρομή και πραγματοποιείται στη σκιά νέων τουρκικών προκλήσεων στον ΟΗΕ, με την Τουρκία να επιχειρεί να καταγράψει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εφόσον αυτά δεν είναι αποστρατικοποιημένα, μέσω της διαστρέβλωσης των διεθνών συνθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική διπλωματία είναι τα μηνύματα που θα σταλούν κατά την επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον, τόσο κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, όσο και με την υπογραφή της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η νέα MDCA θα είναι πενταετής, σημειώνοντας ότι «για αυτή την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας».
Επισημαίνεται ότι – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – η ανανεωμένη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει νέες βάσεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Σκύρος, που επεδίωξε η ελληνική πλευρά, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, που δεν ήθελε περεταίρω επέκταση, ενώ εμμέσως αποφεύγει και περιοχές που, ίσως, να αποτελούσαν αφορμή ενόχλησης της Τουρκίας. Σημαντική και η επιστολή Μπλίνκεν που αναμένεται να συνοδεύει την MDCA και να στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρώτο σχέδιο κειμένου να βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας αναμένεται στις συναντήσεις του να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων, με την προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, μέσω της προσπάθειας ερμηνείας των συνθηκών υπό τον όρο της αποστρατικοποίησης, αλλά και τη διατήρηση του casus belli, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Αθήνας στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και τη διάθεση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Τον Νίκο Δένδια θα συνοδεύουν – μεταξύ άλλων – ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και ο ΓΓ του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής των συνομιλιών του Στρατηγικού Διαλόγου.
Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη, με τις πρώτες επαφές στην Ουάσιγκτον να προγραμματίζονται για την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν, η υπογραφή της ανανέωσης της MDCA και οι συνομιλίες για τον στρατηγικό διάλογο.