Η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ η Αθήνα σχεδιάζει επιδοτήσεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, εν όψει του χειμώνα, για να ανακόψει ακριβώς αυτό το κύμα ανατιμήσεων.
Για πρώτη φορά η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τριπλάσια σε σχέση με τον περασμένο μήνα - ωστόσο υποχώρησε στη συνέχεια στα χθεσινά επίπεδα, μετά τη δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου ότι επίκειται ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων.
«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια εργαλειοθήκη, όπως ζητήθηκε από τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Οι τιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Η καρδιά των διαβουλεύσεων χτυπά στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί Ενέργειας προσπαθούν να βρουν λύση για τις τιμές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε χθες -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία- να αποσείσει την ευθύνη για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, προειδοποιώντας παράλληλα για λήψη λανθασμένων μέτρων.
«Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε "δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού"», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Η ίδια τόνισε ακόμη πως «η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων». «Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μη γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες;», διερωτήθηκε η κυρία Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι το 90% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προκύπτει από εισαγωγές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε ως «υψίστης σημασίας» τις επενδύσεις της Ε.Ε. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», υπογράμμισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας ότι «για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές, που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία».
Δέσμη μέτρων από την Αθήνα
Σενάρια για αύξηση του κονδυλίου, με το οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί στην αγορά η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα από την προ ημερησία αγορά διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ. Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητούνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών, με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. την πρόταση για δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης των ανατιμήσεων, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με αξιοποίηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι ανατιμήσεις.