Αναμφίβολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μία επανάσταση και ήρθαν για να μείνουν. Μαζί με όσα θετικά έφερε η ανακάλυψη και ο ερχομός τους δυστυχώς καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η υπερβολική ενασχόληση με αυτά εγκυμονεί κινδύνους.
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αναφορές αλλά και οι μελέτες που συνδέουν την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ψυχικές διαταραχές, ειδικά στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των εφήβων και των νέων ανθρώπων.
Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για αύξηση της εμφάνισης καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων σε έφηβες που ξοδεύουν αρκετή ώρα στο Instagram, ενώ με έκπληξη και με μεγάλη λύπη διαπιστώθηκε πιθανή σχέση της διαταραχής εμφάνισης Tics (τα γνωστά σε όλους μας τικ) με την υπερβολική χρήση του TikTok.
Η αμιγώς πρώτη γενιά που μεγαλώνει παρέα με τα Social Media είναι η τωρινή, η οποία και έχει να μας δείξει πολλά για το ρόλο αλλά και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόνο θετικά δε μπορούν να χαρακτηριστούν.
Με υπομονή και με ορθή και λογική χρήση λοιπόν! Μακριά από υπερβολές, από συγκρίσεις και από καταχρήσεις! Και κάτι τελευταίο το οποίο διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο “The happiness effect: How Social Media is driving a generation to appear perfect at any cost” της Donna Freitas:
“Στα Social Media οι άνθρωποι παρουσιάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, ενώ εμείς συγκρίνουμε αυτό με τη χειρότερη εκδοχή του δικού μας εαυτού….
Και αυτή η καλύτερη εκδοχή των άλλων έχει επεξεργασθεί και φιλτραριστεί επιμελώς με την παραμικρή λεπτομέρεια.”
Ας είναι αυτή η φράση που θα μας προβληματίσει και που θα μας κάνει να δούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μία διαφορετική οπτική, με κριτική σκέψη!