Με εντάσεις έκλεισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής άρχισε χθες σε ατμόσφαιρα πανηγυρική, με τους υποψηφίους για την ηγεσία να ομνύουν στην ενότητα του κόμματος -κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την πολωτική τροπή των πραγμάτων– και ολοκληρώθηκε με εντάσεις και κατηγορίες για «μαγειρέματα» και αποκλεισμούς.
Οι εσωκομματικές εκλογές, όπως επικυρώθηκε, θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί και επαναληπτικός γύρος, θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η καταστατική πρόβλεψη ότι για να είναι έγκυρη μια υποψηφιότητα απαιτούνται 5.000 υπογραφές εγγεγραμμένων μελών προκάλεσε στο τέλος ένα μικρό πανδαιμόνιο.
Το προεδρείο της συνεδρίασης, εν μέσω τακτικισμών και αποτυχημένων παρασκηνιακών διευθετήσεων, απέρριψε πρόταση του Χάρη Καστανίδη να δοθεί με πολιτική απόφαση η δυνατότητα να συμπληρωθούν οι 5.000 υπογραφές και από τη δεξαμενή των φίλων.
Η πλευρά της προέδρου υποστηρίζει ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση Καστανίδη, θεωρώντας όμως ότι ήταν απρόθυμη για κάτι τέτοιο η πλευρά Ανδρουλάκη…
Αντίθετα, έγιναν δεκτές κάποιες προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου οι νομαρχιακές εκλογικές επιτροπές να μην υπόκεινται στον ασφυκτικό έλεγχο της σημερινής ηγεσίας. Η άτονη -κατά γενική ομολογία- διαδικασία «ζωντάνεψε» ξαφνικά, όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στηλίτευσε «συντροφικά» τους ευρωβουλευτές του κόμματος, ότι αποφεύγουν να καταβάλλουν από το 2014 τις υποχρεωτικές συνδρομές στο κόμμα.
«Οι βουλευτές δίνουν 900 ευρώ τον μήνα έκαστος από τον μισθό του, οι ευρωβουλευτές δεν μπορεί να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, ας δίνουν από 700 ευρώ» είπε και σημείωσε ότι το χρέος τους φτάνει τα 58.000 ευρώ για τον καθένα.
Στην αίθουσα όλοι αντιλήφθηκαν ότι το «καρφί» προοριζόταν τόσο για τον βασικό ανθυποψήφιο της προέδρου, Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και για την Εύα Καϊλή, η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Προκλήθηκε, όπως διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι, στην αίθουσα διάχυτος εκνευρισμός, με αποτέλεσμα συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη να εξηγούν στη συνέχεια ότι το καθεστώς μισθοδοσίας των ευρωβουλευτών διέπεται από διαφορετικούς κανόνες και ότι συμβάλλουν στα οικονομικά του κόμματος «με άλλους τρόπους»…
Ρίχνοντας το γάντι σε όλους, η κ. Γεννηματά, που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια της ενότητας, σχολίασε βιτριολικά: «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, έμεινα στα δύσκολα. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Αγωνίστηκα για να το στηρίξουμε, να το δυναμώσουμε, να δικαιώσουμε την ιστορική διαδρομή και την προσφορά του.
Είναι, όμως, βαθιά υποκριτικό να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε εμένα οι πριν από λίγο πολέμιοί του. Αυτοί που σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής είναι οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ».
Χωρίς να απαντήσει στην πρόκληση, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιπαρατέθηκε ως ο εκπρόσωπος της ανανέωσης, που θα οδηγήσει το κόμμα σε νέες νίκες, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επαναλάμβανε πως «δεν υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», την ώρα που ο Χάρης Καστανίδης απέκλειε «κάθε σύμπραξη με τη Δεξιά». Η «αριστερή» παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε πως «το αίτημα της προοδευτικής αλλαγής αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα».