Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

10/21/2021

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι καταναλωτές – «Φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα! (video)

 



Έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση στα νησιά και ο Γεωργιάδης δηλώνει ότι «οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, με εξαίρεση καύσιμα και ενέργεια»!

H σοβαρή ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει οδηγήσει σε ράλι ανόδου τις τιμές των καυσίμων, με τους καταναλωτές κυριολεκτικά να τραβάνε τα μαλλιά τους από τις ανατιμήσεις σε βενζίνηφυσικό αέριοηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Οι ανατιμήσεις έχουν φέρει μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων μόνο τις τελευταίες 15 μέρες κατά 30%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στα νησιά, με την αμόλυβδη στη Σίφνο να έχει φτάσει τα 2,03 ευρώ, το πετρέλαιο τα 1,73 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης τα 1,38 ευρώ. Ίδια κατάσταση και στη Μήλο με την αμόλυβδη στα 2,2 ευρώ, ενώ στα 2 ευρώ είναι η τιμή της σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά το 1,20 σε 12 Νομούς της χώρας! Ενώ το φυσικό αέριο είναι 2% ακριβότερο από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου!

Έρχονται αυξήσεις και στα προϊόντα

Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι αυξήσεις και σε προϊόντα, με το 42% των παραγωγικών επιχειρήσεων να είναι έτοιμο για αυξήσεις ως 15% που φυσικά θα περάσουν στην τσέπη του καταναλωτή, ενώ το 13% προετοιμάζεται για ανατιμήσεις πάνω από 30%!

Σημαντικές ανατιμήσεις έρχονται στα ζυμαρικά και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά, καθώς οι βιομηχανίες επικαλούνται την έκρηξη στις τιμές του σιταριού. Υψηλότερες τιμές αναμένονται μεταξύ άλλων στους τομείς των αλεύρων, των προϊόντων ζύμης, του μοσχαρίσιου εισαγόμενου κρέατος, του καφέ και των αναψυκτικών. Ακόμη, διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι.

Να σημειωθεί δε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο «έτρεξε» με 1,9%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat «τσίμπησε» λίγο και τον Σεπτέμβριο φθάνοντας το 2,1%.

Και ο Γεωργιάδης δηλώνει ότι «οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, με εξαίρεση καύσιμα και ενέργεια»!

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο OPEN, για τις ανατιμήσεις και για το αν θα υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια τους επόμενους μήνες.

«Φόβο μπορεί να έχει ο καθένας για οτιδήποτε. (…) Δεν μπορώ να προβλέψω τις κινήσεις του πληθωρισμού. Εάν εξαιρέσει κανείς την ενέργεια και τα ναύλα, σε όλες τα υπόλοιπα η φρενήρης άνοδος έχει ανακοπεί και αρχίζει να αντιστρέφεται. Αν μετρήσεις τις τιμές των προϊόντων με βάση αυτές του 2020 τότε θα βρεις μεγάλες διαφορές, πράγματι και να χτίσεις ένα αφήγημα περί ακρίβειας. Αλλά το 2020 υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός, ήταν ένα έτος λάθος. Εάν το συγκρίνει κανείς με το 2019, οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές, με εξαίρεση τα καύσιμα και την ενέργεια», δήλωσε ο κύριος υπουργός, ο οποίος καμαρώνει ότι είναι και άνθρωπος της αγοράς.

Δεν μας εξηγεί λοιπόν πως γίνεται να μην υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στις τιμές, εκτός από τα καύσιμα και την ενέργεια, όταν τα πάντα όμως χρειάζονται και τα καύσιμα και την ενέργεια για να παράγουν το οποιοδήποτε προϊόν; Είναι για να σκίζεις τα πτυχία σου αυτή η λογική…

Σελίδες