Από την αρχή της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα φωνάζουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά του SARS-CoV-2 γίνεται στα ΜΜΜ, κάτι που επανέλαβε σήμερα (8/11) η Αθηνά Λινού, εκθέτοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει μέτρα σε αυτά.
Ερωτηθείσα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 τι θα έκανε εάν ήταν η ίδια υπουργός Υγείας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απάντησε το εξής:
«Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι, αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλυτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά»
«Περισσότερα δρομολόγια και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων ώστε να έχουν παράθυρα και να είναι συνεχή ανοιχτά», προσέθεσε.
Παράλληλα, η δρ. Λινού επεσήμανε ότι κόστος ανά θάνατο μεταφράζεται σε 300.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ, καθώς για κάθε άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή χάνονται χρόνια εργασίας, ξοδεύονται χρήματα σε εντατική, για υποστήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας.
Επιπλέον, η καθηγήτρια χαρακτήρισε ως τρομακτική την κατάσταση της COVID-19 στη χώρα μας, διότι δεν βλέπουμε τάση μείωσης της θετικότητας, η οποία παραμένει υψηλή.
«Είναι αυξημένη η μεταδοτικότητα. Είναι σταθερά πολύ υψηλότερη από το 1, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να μπούμε σε εκθετική αύξησης και να χάσουμε εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης», προειδοποίησε.
Μάλιστα, η Αθηνά Λινού περιέγραψε -μεταξύ άλλων- με ποιο τρόπο θα γλύτωναν τη ζωή τους 3.000 ασθενείς COVID, αναλύοντας τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει στα ΜΜΜ, με αύξηση δρομολογίων και τεχνητά παράθυρα.
Θυμίζουμε πως σήμερα (8/11) στη χώρα μας καταγράφηκε μια νέα εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού, με τους χειρότερους φόβους να επιβεβαιώνονται, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το ρεκόρ επιδημίας στην Ελλάδα των 7.335 μολύνσεις και μάλιστα... μετά από λίγα τεστ.
Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο μόλις 114.388 έλεγχοι για Covid-19, (PCR: 7.047, RAPID: 114,388)
Στην ουσία, μόνο ο αριθμός των μοριακών ελέγχων ισούται σχεδόν με τα ημερήσια κρούσματα!
Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας βρέθηκε στα ύψη, συγκεκριμένα στο 6.4%.