Μπορεί οι πράκτορες που κυνηγούν εξωγήινους να είναι οι «άνδρες με τα μαύρα», αλλά οι αστυνομικοί που ξέρουμε εμείς είναι συνήθως, οι «άνδρες με τα μπλε». Και το μπλε χρώμα στις στολές των αστυνομικών σχεδόν παντού, έχει παραμείνει σταθερό από τον 19ο αιώνα. Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι αστυνομικοί φορούν διαφορές αποχρώσεις μεν, του μπλε δε. Μπορεί η επιλογή πλέον να εξυπηρετεί και κάποιους σκοπούς, αλλά η αρχική επιλογή έγινε γιατί αυτό ήταν διαθέσιμο τη δεδομένη χρονική στιγμή!
Τι εννοούμε; Οι μπλε στολές της αστυνομίας ξεκίνησαν από το Λονδίνο. Η London Metropolitan Police υπήρξε η πρώτη οργανωμένη αστυνομία το 1829, με τους πρώτους που έγιναν μέλη της να παίρνουν σκούρα μπλε στολή. Επειδή οι Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν ήδη κόκκινα και λευκά, το μπλε επιλέχθηκε για να ξεχωρίζει τους αστυνομικούς από τους στρατιωτικούς.
Στις ΗΠΑ η πρώτη αστυνομία δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη 16 χρόνια αργότερα. Σχεδόν αμέσως, οι μπλε στολές στα πρότυπα του Λονδίνου έγιναν πραγματικότητα. Όταν κι άλλες πόλεις όπως η Βοστώνη και η Φιλαδέλφεια έφτιαξαν κι εκείνες σώμα, υιοθέτησαν την μπλε στολή επίσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, το χρώμα επιλέχθηκε για άλλους λόγους. Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, οι μπλε στολές του Στρατού της Ένωσης φτιάχνονταν συνεχώς, οπότε καμιά φορά οι αστυνομικοί που ακόμα δεν είχαν επιλέξει ούτε χρώμα ούτε στολές, έπαιρναν όσες περίσσευαν.
Φυσικά υπάρχουν πρακτικοί και ψυχολογικοί λόγοι. Το σκούρο μπλε τους διευκολύνει να κρύβονται καλύτερα σε νυχτερινές περιπολίες και καταδιώξεις, ενώ όταν λεκιάζει δεν είναι τόσο ορατό. Επίσης μια παλαιότερη μελέτη συνέστησε ότι το μπλε προκαλεί συναισθήματα ασφάλειας και άνεσης. Πάντως, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι όλες οι στολές στην ίδια απόχρωση του μπλε (υπάρχουν και μερικές σε πράσινο χρώμα), αλλά οι περισσότεροι αστυνομικοί στον κόσμο φοράμε μια από αυτές.
Πληροφορίες: mentalfloss.com