Η Πενγκ Σουάι, μια από τις πιο επιτυχημένες τενίστριες τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, έχοντας βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό γυναικών και κατακτώντας στο διπλό τον τίτλο στο Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και διπλωματίας.

Εδώ και δύο εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο, λόγω των καταγγελιών της για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση από τον κατά 40 χρόνια μεγαλύτερό της τέως αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας Ζανγκ Γκαολί. Μετά την σχετική ανάρτησή της, η οποία, εξαφανίστηκε από το Weibo (το κινεζικό twitter) σε διάστημα μισής ώρας, η Πενγκ Σουάι δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Πριν λίγες μέρες, το κινεζικό κρατικό μέσο CGTN δημοσίευσε ένα email, το οποίο την ήθελε, μεταξύ άλλων, να είναι «καλά και απλά ξεκουράζεται στο σπίτι της», ενώ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες κατά του Ζανγκ Γκαολί είναι αναληθείς. Ωστόσο,πολλές φωνές, σε διεθνές επίπεδο, αμφισβητούν την γνησιότητα του email.

Ο επικεφαλής της Γυναικείας Ομοσπονδίας Τένις (WTA) δήλωσε ότι «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η ίδια έγραψε αυτό το email ή όντως πιστεύει αυτά που της αποδίδονται σε αυτό».

Στην διαγραμμένη και εξαφανισμένη πλέον ανάρτησή της πριν δύο εβδομάδες, η 35χρονη Πενγκ, ανέφερε ότι αν και δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις των καταγγελιών της, θέλει να μάθει γιατί ο 75χρονος σήμερα Ζανγκ την κακομεταχειρίστηκε για πάνω από 10 χρόνια.

«Γιατί συνέχεια ξαναγύριζες, με έπαιρνες σπίτι σου και με υποχρέωνες να κάνω σεξ μαζί σου;» ρωτούσε τον πρώην ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αηδιασμένη ήμουν και πόσες φορές διερωτήθηκα αν είμαι ακόμη άνθρωπος. Αισθανόμουν σαν πτώμα που περπατούσε. Κάθε μέρα υποκρινόμουν, ποιος ήταν ο πραγματικός μου εαυτός;»

Την ίδια ώρα, η Γαλλία και ειδικότερα ο υπ. Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απειλεί με κυρώσεις το Πεκίνο αν δεν μιλήσει δημοσίως η τενίστρια Πενγκ Σουάι για το τι της συνέβη και αν δεν ξεκαθαρίσει η καταστάση.

Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά το κίνημα #WhereIsPengShuai.

Aξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το κίνημα #MeToo της Κίνας άγγιξε τα υψηλότερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΗΕ πήρε θέση για το ζήτημα, αξιώνοντας αποδείξεις ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια είναι καλά. «Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για το πού βρίσκεται κι αν είναι καλά. Και προτρέπουμε να διεξαχθεί μια διαφανής έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση» είπε η Λιζ Θρόσελ, υπεύθυνη Μέσων και Επικοινωνίας στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ζητούμε μια διαφανή έρευνα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι» επέμεινε, τονίζοντας ότι «η σεξουαλική επίθεση υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαιτεί από την Κίνα «να παράσχει ανεξάρτητες, επαληθεύσιμες αποδείξεις» για το πού βρίσκεται η τενίστρια και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».

«Εξαιρετικά ανήσυχο» δήλωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καλώντας την Κίνα να παράσχει «επαληθεύσιμα στοιχεία για την ασφάλειά της και το πού βρίσκεται».