Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

11/25/2021

Τέλος εποχής για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο

 


Τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τον καθιστούν αδύναμο να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Η σύνοδος συνεδρίασε χθες με μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης σχετικά με όσα ορίζονται στο άρθρο 39, παράγραφος 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, σύμφωνα με το οποίο «δύναται και αυτεπαγγέλτως να αποφανθή περί της διά νόσον ή γήρας διαρκούς ανικανότητος και απαλλαγής εκ των καθηκόντων του αρχιερέως τινός, μετά προτέραν ένορκον πιστοποίησιν τριών ιατρών ενώπιον του αρμοδίου προέδρου των Πρωτοδικών».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει την απόφαση της επιτροπής. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι η επιτροπή -αποτελούμενη από τρεις γιατρούς καθηγητές πανεπιστημίου- επισκέφθηκε τον σεβασμιότατο και, ύστερα από αναλυτικές εξετάσεις, απεφάνθη ότι τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τον καθιστούν αδύναμο να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα.

Τα μέλη της επιτροπής συνέταξαν την έκθεση, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο -με ένορκη κατάθεση ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου- και την υπέβαλαν στην Εκκλησία της Κρήτης. Η σύνοδος συνεκλήθη χθες και ομοφώνως αποφάσισε να απαλλάξει τον Αρχιεπίσκοπο από τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, αναμένεται να αποσταλεί αρμοδίως η εν λόγω απόφαση στο Φανάρι και κατά την επόμενη συνεδρίαση της συνόδου -ενδεχομένως αρχές Δεκεμβρίου- το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποφασίσει αν θα γίνει δεκτή ή όχι.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή θα χαρακτηριστεί κενή η Αρχιεπισκοπή και θα οριστεί τοποτηρητής ο αρχαιότερος -με βάση τα πρεσβεία χειροτονίας- μητροπολίτης. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Κρήτης δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει πως έλαβε τη δύσκολη αυτή απόφαση με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο, στην προσφορά και στο έργο του σεβασμιότατου κ. Ειρηναίου.

Σελίδες