Ο εφιάλτης του κορονοϊού έχει επιστρέψει για τα καλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μπροστά στο ενδεχόμενο το τέταρτο κύμα της πανδημίας να προκαλέσει ρεκόρ θανάτων, να οδηγήσει σε κατάρρευση των συστημάτων υγείας και να τινάξει στον αέρα την χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι ευρωπαϊκές χώρες απευθύνουν νέα έκκληση για τον εμβολιασμό των πολιτών και προχωρούν στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Η Αυστρία είναι και επίσημα η πρώτη χώρα που επαναφέρει το καθολικό lockdown, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και η Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας να απευθύνει δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο Γενς Σπαν, έκανε λόγο για “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown. “Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα’”, είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Βαυαρία μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς αρρώστων σε νοσοκομεία της Ιταλίας, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες και με άλλες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, η Βαυαρία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, “εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους” και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.
Στην Ολλανδία, αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών παραδέχτηκαν σήμερα πως άρχισαν να καθυστερούν επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς, προκειμένου να ελευθερώσουν χώρο σε ΜΕΘ, ενώ η χώρα πλήττεται από ένα κύμα ρεκόρ μολύνσεων. Στη Γαλλία, την ώρα που η επιδημία καταγράφει μια νέα αναζωπύρωση, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμού που θα είναι επιλέξιμος για μια αναμνηστική δόση, στους 40 ετών και άνω. Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού Τιερί Μπρετόν απηύθυνε σύσταση στη Βουλγαρία να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες.
Αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου στους θανάτους σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα – Νέα μέτρα από τη Δευτέρα
Στην Ελλάδα, νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, με στόχο να μπει φρένο στην αυξητική πορεία της πανδημίας. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με τους αριθμούς να προκαλούν θλίψη. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι 91 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου, ενώ μεγάλη αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 575. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και τα ημερήσια κρούσματα, με 7.805 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και υπό τον φόβο της επιδείνωσης της κατάστασης το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα. Εάν οι ανεμβολίαστοι πολίτες θέλουν να κάνουν γιορτές τα Χριστούγεννα εκτός του σπιτιού τους, τότε έχουν ένα χρονικό περιθώριο μερικών ακόμη ημερών, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας – Πού θα μπορούν να μπουν και πού όχι οι ανεμβολίαστοι
Ως μέτρα που είναι στοχευμένα χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν σήμερα.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως υπάρχουν τρία στάδια:
- οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας
- οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30 με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
- Οι χώροι διασκέδασης: Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.
Σε όλους τους ανήλικους από 4-17 ετών, η είσοδος στους κλειστούς χώρους θα γίνεται με την επίδειξη self test.
Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ’ αυτά ισχύουν ήδη.
Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.
Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.
Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.
Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.
Εστίαση, λιανεμπόριο, ψυχαγωγία: Έτσι θα λειτουργούν από Δευτέρα – Τι αλλάζει
Το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, του λιανεμπορίου και της ψυχαγωγίας από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου διευκρίνισε στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
-Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων 6 μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.
– Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
-Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.
-Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.
-Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.
Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.
– Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.