Σελίδες

11/28/2021

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

 


Πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει κρούσματα της νέας παραλλαγής. Την ίδια ώρα ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και το Βέλγιο.

Βρετανία: Δύο κρούσματα και νέα μέτρα

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο άκουσμα της είδησης εντοπισμού δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Ήδη ανακοίνωσε νέα μέτρα, όπως οι υποχρεωτικές εξετάσεις και καραντίνα σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα.

Γερμανία: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα ύποπτο

Δύο ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Μονάχου, είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, ενώ ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε επιβάτη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Ιταλία: Μάνατζερ προερχόμενος από τη Μοζαμβίκη το πρώτο κρούσμα

Ο πρώτος Ιταλός πολίτης που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, είναι ένας μάνατζερ ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου, προερχόμενος από τη Μοζαμβίκη.

Ο μάνατζερ, ο οποίος είχε κάνει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και, έως ώρα, τα συμπτώματά του είναι ελαφρά, επέστρεψε πριν δέκα ημέρες από την Αφρική. Μετά την άφιξή του στο Μιλάνο, πήγε στην πόλη Καζέρτα, έξω από την Νάπολη, όπου ζει με την πενταμελή οικογένειά του.

Ο πέριφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, κάλεσε με έμφαση όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν την προστατευτική μάσκα, και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία.

Τσεχία: Ένα κρούσμα στο νοσοκομείο του Λίμπερετς

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από κορωνοϊό.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση. «Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα, που είναι εμβολιασμένη και εμφάνιζε ελαφρά συμπτώματα, είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι.

Το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η Τσεχία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων μέτρων, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Δανία: Εντοπίστηκαν δύο πιθανά κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε πιθανότατα η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Ολλανδία: 61 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία 61 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα. Μάλιστα απόψε οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι μεταξύ τους υπάρχουν «πιθανότατα» και κρούσματα της Όμικρον, όμως θα χρειαστούν περαιτέρω αναλύσεις για να το επιβεβαιώσουν.

Επίσης η Ολλανδία ενισχύει τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, ανακοινώνοντας ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη θα κλείνουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Ελβετία: Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Μέτρων συνέχεια για την Ελβετία, η οποία επέβαλε καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών. Στις γειτονικές χώρες, Ιταλία και Βαυαρία η Ελβετία δεν επέβαλε περιορισμούς παρόλο που ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν.

«Η Αφρική τιμωρείται»

Πολλές χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».

Η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις και από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.

Ανησυχία των επιστημόνων

Μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.

AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον.

Διαβάστε ακόμα: