Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

12/18/2021

Η επικείμενη κακοκαιρία σε έναν μόνο χάρτη!

 

Η επικείμενη κακοκαιρία σε έναν μόνο χάρτη!
Ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος δίνει έναν μόνο χάρτη για την κακοκαιρία. Το ανάγλυφο και κυρίως τα απρόβλεπτα θερμοκρασιακά προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας είναι οι παράγοντες για τις τοπικές εκπλήξεις.

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για το Σάββατο 18-12-2021.Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές, τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους και τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο - κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ - μπλε για τις χαμηλές).

Γενική παρατήρηση :

Ο δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων παράγεται από το Σύστημα Πολλαπλών Προγνώσεων (ENS) και μας δείχνει τα σημεία όπου προβλέπονται αποκλίσεις του ανέμου, της βροχής και της θερμοκρασίας από τις μέσες τιμές των παραπάνω παραμέτρων που προκύπτουν από την κλιματολογία του μοντέλου. Όσο πιο πολύ απέχει η προγνωστική τιμή μιας μεταβλητής από τη μέση (κανονική) τιμή τόσο πιο ακραίος είναι ο δείκτης. Τονίζεται ότι ένα ακραίο φαινόμενο δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία των 29,8 βαθμών που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2010 στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν εξαιρετικά ακραία, αλλά όχι επικίνδυνη.

Ειδικές παρατηρήσεις:

α) Είναι εντυπωσιακή η εξαιρετική προσομοίωση των ενισχυμένων ανέμων που παρατηρούνται στις διάφορες περιοχές της χώρας λόγω κυρίως του αναγλύφου. Με λίγη προσοχή μπορείτε να διακρίνετε τον Βαρδάρη (Θεσσαλονίκη), τον Ρουπελιώτη (Σέρρες), τους ισχυρούς ανέμους μεταξύ των ανοιγμάτων της οροσειράς της Ροδόπης, τον Καρατζοβίτη (Έδεσσα), τον Καστοριανό (Κοζάνη), τον Καλαμπακιώτη (Τρίκαλα), τον Κραβαρίτη (Αγρίνιο) και τον ενισχυμένο Α-ΒΑ άνεμο που σαρώνει τη λίμνη και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

β) Οι θερμοκρασίες στη δυτική και τη νότια Ελλάδα (βλέπε σιέλ χρώμα) θεωρούνται ακραίες για τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά δεν θεωρούνται ακραίες οι μικρότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα.

γ) Οι βροχές θεωρούνται ακραίες πρώτης διαβάθμισης σε ελάχιστες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου. Αντίθετα, οι άνεμοι από τη Λέσβο ως τα Κύθηρα θεωρούνται ακραίοι δεύτερης διαβάθμισης.

δ) Για την επικείμενη κακοκαιρία, πέρα από τα προτεινόμενα από τα μοντέλα, θέλω να πω ότι αυτή την εποχή θερμοκρασίες της τάξεως των μείον 35 ή και των μείον 33 βαθμών στη στάθμη των 500 hPa είναι ικανές να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και ότι στο μπάσιμο της ψυχρής αέριας μάζας σύντομες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν κι εκεί που τα μοντέλα δεν δίνουν υετό. Το ανάγλυφο και κυρίως τα απρόβλεπτα θερμοκρασιακά προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας είναι οι παράγοντες για τις τοπικές εκπλήξεις!

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πηγή: ziakopoulos.blogspot.com

Σελίδες