Ένοπλες Δυνάμεις: Αξιολογήθηκαν με «άριστα» από τους αξιολογητές της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, στα πλέον απαιτητικά σενάρια.
Ποιος θα περίμενε την περασμένη Άνοιξη, όταν το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωνε την αυτονόμηση των Ελλήνων κομάντο μέσω της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, υπό τη σκέπη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πως μέσα σε λίγους μήνες οι «πρασινοσκούφηδες» των Ειδικών Δυνάμεων θα συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους του ΝΑΤΟ.
Ο μόνος που σίγουρα περίμενε αυτή την εξέλιξη ήταν ο ίδιος ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αποφάσισε, σχεδίασε και υλοποίησε την αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
Ο μετασχηματισμός αυτός δημιούργησε έναν οργανισμό που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, οργανωμένου στα πρότυπα ειδικών δυνάμεων χωρών με σημαντική παράδοση στις Ειδικές Επιχειρήσεις, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.
Βασικός στόχος του ΓΕΕΘΑ, ήταν η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, με ζητούμενο την απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα – τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.
Μόλις λίγους μήνες μετά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κερδίζει το μεγάλο στοίχημα. Οι Έλληνες καταδρομείς του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κέρδισαν στην εξαιρετικά απαιτητική αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters, την ένταξή τους στις κορυφαίες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με το σενάριο αξιολόγησης, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε όλες τις μορφές Ειδικών Επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου, με τους αξιολογητές του ΝΑΤΟ να μετρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια, από την σχεδίαση και τη διαδικασία εκτέλεσης των σεναρίων μέχρι τους χρόνους αντίδρασης, τους αυτοματισμούς, την πειθαρχία, αλλά και τον εξοπλισμό των Ελλήνων κομάντο.
Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional», ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας. Η διάκριση αυτή αντανακλά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το Πνεύμα Μονάδος και τη συνέπεια που διακρίνει το προσωπικό του ΕΤΑ, εξασφαλίζοντας πολύτιμη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ με στόχο την μετεξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.) – ΔΕΕ.
Η ανωτέρω επιτυχής αξιολόγηση, η οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα, εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών ΔΕΕ, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές εθνικής ισχύος.