Η μελέτη που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και καιρό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε μέσω καταγγελιών όπως αυτές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου.
Έτσι, εκτός από το πολιτικό κλίμα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ έχει οδηγήσει εμμέσως, πλην σαφώς και σε αποστάσεις από κυβερνητικής πλευράς όπως αποτυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η μελέτη πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των εισαγγελικών αρχών.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προσφάτως είχε εντάξει στην ίδια έρευνα και τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί «VIP ΜΕΘ». Ειδικότερα, με παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, η οποία τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Στην ανοιχτή αυτή δικογραφία εντάσσονται προς διερεύνηση και οι πρόσφατες καταγγελίες Γιαννάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των ισχυρισμών, στο σκέλος που αφορούν τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης.
Στην κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για το θέμα έχουν προχωρήσει τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ. Στην αναφορά του προς τον Άρειο Πάγο ο υπουργός επισημαίνει ότι «ο κ. Γιαννάκος με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προέβη στην ψευδέστατη και άκρως συκοφαντική καταγγελία σε βάρος ατόμων που φυσικά δεν κατονόμασε ότι δήθεν διατηρούνται με επιλογή πολιτικών προϊσταμένων κενές κλίνες ΜΕΘ για να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εισαχθούν σε αυτές επιλεκτικά περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και γι’ αυτό δεν διατίθενται σε ασθενείς».
Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πράξετε όσα ο νόμος ορίζει λαμβάνοντας υπόψη ότι ψευδέστατες και συκοφαντικές αναφορές που προσβάλλουν την τιμή και υπόληψη ιατρών και νοσηλευτών που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, συνιστούν άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, στην 25σελιδη αναφορά που κατέθεσε παρουσία και της ΟΕΝΓΕ περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με περίπου 10 περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) οι οποίοι γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.
Μετά την κατάθεση της αναφοράς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων «από όσα έχουμε πει δεν παίρνουμε ούτε γράμμα πίσω. Δε φοβόμαστε απολύτως τίποτα. Θα έπρεπε με 100 νεκρούς την ημέρα ο υπουργός Υγείας να μη λέει μεγάλα λόγια, να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει. Εμείς καταθέτουμε αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια ΜΕΘ κάθε μέρα 40-50 κάθε ημέρα. Ξέρετε κανένα επώνυμο εκτός ΜΕΘ; Εμείς καταθέτουμε στον Εισαγγελέα συγκεκριμένα περιστατικά επωνύμων που βρήκαν αμέσως κρεβάτι σε ΜΕΘ».