Σελίδες

12/19/2021

Κορονοϊός: To… φάντασμα του lockdown «στοιχειώνει» τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

 

Αναβιώνει ο «εφιάλτης» των lockdown στην ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να επιχειρούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί εν όψει Χριστουγέννων

Μία δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν για μία ακόμη φορά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Απο τη μία η μετάλλαξη «Όμικρον» που απειλεί να γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας και από την άλλη οί επιχειρηματίες της εστίασης, ο τουρισμός αλλά και οι πολίτες που περίμεναν τα Χριστούγεννα για να ορθοποδήσουν και να πάρουν μία ανάσα, μετά απο μία δύσκολη περίοδο.

Σκληρό lockdown στην Ολλανδία

Οι χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν εκ νέου σκληρότερα μέτρα για να ανακόψουν ένα νέο κύμα λοιμώξεων κορονοϊού, λόγω της νέας μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον». Η Ολλανδία πρωτοστατεί, επιβάλλοντας νέο εθνικό lockdown, παραμονές των Χριστουγέννων.

Όλα τα μη βασικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια στη χώρα, θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου από σήμερα Κυριακή (19/12) , δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου. Σχολεία και πανεπιστήμια θα κλείσουν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, είπε.

Το νέο lockdown θέτει επίσης όριο στις ιδιωτικές γιορτές, κάτι που σίγουρα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες. Με βάση τα νέα μέτρα θα επιτρέπονται μόλις δύο επισκέπτες ανά νοικοκυριό, εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου θα επιτρέπονται τέσσερις, σύμφωνα με τον Ρούτε.

«Η Ολλανδία μπαίνει ξανά σε lockdown από αύριο», είπε, προσθέτοντας ότι η κίνηση ήταν «αναπόφευκτη λόγω του πέμπτου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρονι».«Μπορώ να ακούσω ολόκληρη την Ολλανδία να αναστενάζει», είπε ο Ρούτε στην ανακοίνωσή του. «Όλα αυτά, ακριβώς μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Κι άλλα Χριστούγεννα που θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που θέλουμε. Πολύ άσχημα νέα και πάλι για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις και τους πολιτιστικούς φορείς που βασίζονται στις γιορτές».

Χθες, οι πολίτες πλημμύρισαν τα εμπορικά κέντρα, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα. Ο δήμος του Ρότερνταμ έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση στο κέντρο της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν σπίτι. Το Άμστερνταμ προειδοποίησε επίσης ότι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης ήταν ασφυκτικά γεμάτος και προέτρεψε τους ανθρώπους να τηρήσουν τους κανόνες του κορονοϊού.

Δεν είναι όμως μόνο οι Ολλανδοί που δίνουν μάχη για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της «Όμικρον». Οι κυβερνήσεις στη Γαλλία, την Κύπρο και την Αυστρία ενίσχυσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στον «πάγο» οι εορταστικές εκδηλώσεις

Το Παρίσι ακύρωσε τα πυροτεχνήματα της παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η Δανία έκλεισε θέατρα, αίθουσες συναυλιών, λούνα παρκ και μουσεία. Η Ιρλανδία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 μ.μ. σε παμπ και μπαρ και περιορισμένη συμμετοχή σε εσωτερικές και εξωτερικές εκδηλώσεις.

Η Γερμανία θα επιβάλει από σήμερα τα μεσάνυχτα (19/12) καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει νέο κύμα μολύνσεων.

Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

«Μείζον περιστατικό» το Λονδίνο

Στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Σαντίκ Κάν ,κήρυξε την πόλη ως «μείζον περιστατικό», λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με κορυφαίους ιατρικούς οργανισμούς της χώρας, τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλες υπηρεσίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου μέτρα για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και διέταξε τους ανθρώπους να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού όταν πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις. Όμως οι νέες απαγορεύσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προκάλεσαν θυμό.

Οι επικριτές των μέτρων πλημμύρισαν την Oxford Street, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή του Λονδίνου, το Σάββατο. Διαδηλωτές χωρίς μάσκες σφύριζαν, φώναζαν «Ελευθερία!» και καλούσαν τους περαστικούς να αφαιρέσουν τις μάσκες προσώπου.

«Είμαστε όλοι εξαντλημένοι με την Covid-19»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν απαθανάτισε την αίσθηση απογοήτευσης σε μια ομιλία του προς το έθνος, λέγοντας ότι οι νέοι περιορισμοί ήταν απαραίτητοι για να προστατευθούν ζωές και τα προς το ζην από τη νέα έξαρση του κορονοϊού. «Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο», είπε ο Μάρτιν την Παρασκευή το βράδυ.

«Είμαστε όλοι εξαντλημένοι με την Covid-19 και τους περιορισμούς που απαιτεί. Οι ανατροπές, οι απογοητεύσεις και ο θυμός επιβαρύνουν τους πάντες. Αλλά είναι η πραγματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού έχει ανιχνευθεί σε 89 χώρες και τα κρούσματα της Covid-19 που αφορούν την παραλλαγή διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες σε μέρη με ενδοκοινοτική μετάδοση και όχι μόνο λοιμώξεις στο εξωτερικό.

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την «Όμικρον» παραμένουν αναπάντητα, όπως είναι μεταξύ άλλων κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 και εάν η παραλλαγή προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε πολλά μολυσμένα άτομα, σημείωσε ο ΠΟΥ.