4 Νοεμβρίου 2021. Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε το νομοσχέδιο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης».

«Το νομοσχέδιο αποβλέπει στην εισαγωγή των αναγκαίων διαρθρωτικών ρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας, την πραγματική λειτουργία του ως ασφαλιστικού οργανισμού και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες κοινοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χόρτης Κωνσταντίνος, μιλώντας στο TPP σημειώνει πως «ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Ο πολίτης θα το αντιληφθεί στον πάγκο, όταν έρθει η ώρα να πληρώσει. Η συμμετοχή θα φτάσει να γίνει 100% και ο ΕΟΠΥΥ δε θα καλύπτει».

Το προνόμιο του 12,5% συμμετοχής (το ήμισυ) σε ένα φάρμακο το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση καταργείται και ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει 25% συμμετοχή έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και τοποθετηθεί το φάρμακο σε συγκεκριμένη κατηγορία και τότε πλέον ο πολίτης που πρέπει να το λάβει είναι πιθανόν να έχει σε κάποιες περιπτώσεις πολύ συγκεκριμένες ακόμη και μηδενική συμμετοχή. Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων κατά τη συνήθη πρακτική ξεπερνά ενίοτε ακόμη και το ένα έτος.

«Επιχειρείται να αυξηθεί η οικονομική επιβάρυνση, ουσιαστικά εις βάρος των χρηστών του ΕΟΠΥΥ και του φαρμάκου γενικότερα» εξηγεί. Ουσιαστικά, δρομολογείται αυτό που ίσχυε πριν το 2016, όπου «οι ανασφάλιστοι μπορούσαν να συνταγογραφούν μόνο σε δημόσιες δομές».

«Μετά από πέντε χρόνια επανέφεραν την απαράδεκτη συνθήκη να συνταγογραφούν οι ανασφάλιστοι μόνο σε δημόσιες δομές, ειδικά μάλιστα σε μία συνθήκη πανδημίας, όπου υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν και τον ιό, πηγαίνοντας στα δημόσια νοσοκομεία» επισημαίνει ο κ. Χόρτης.

«Με την αλλαγή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η καθημερινότητα για ανασφάλιστους που μπορούσαν να γράφουν και σε ιδιωτικές δομές υγείας» σχολιάζει ο ίδιος και ξεκαθαρίζει πως το υπουργείο οφείλει να έχει και να χρησιμοποιεί ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Δεν είναι θέμα των ασθενών ο εξορθολογισμός» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «επιδιωκόμενοι στόχοι:

-Η εξασφάλιση βέλτιστων υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με τη θέση ποιοτικών κριτηρίων τόσο για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους, όσο και για τον καθορισμό της αποζημίωσης των παρόχων. Καθορισμός ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων, η έλλειψη των οποίων οδηγεί στη μη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Εισαγωγή ποιοτικού rebate.

-Προσαρμογή Δ.Σ. και οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ στα πρότυπα ενός σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα

-Σε πραγματικό χρόνο έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες προς τον ΕΟΠΥΥ σε σύμπραξη με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

-Ψηφιακός φάκελος ασθενούς.

-Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και σταδιακή μείωση Claw Back.

-Διαμόρφωση ποιοτικών κριτηρίων για την επιλογή προς σύναψη σύμβασης και την αποζημίωση των παρόχων βάσει αντικειμενικών δεδομένων.

-Σημαντική μείωση του claw back».

Στην επιστολή, όπως μας εξηγεί ο κ. Χόρτης, γίνεται λόγος και εν γένει για τη μονοθεματικότητα του ΕΣΥ ελέω πανδημίας, και τη γενικότερη παραγκώνιση του δημοσίου τομέα υγείας που «αναγκάζει τον πολίτη να προσφύγει στον ιδιωτικό».

«Αναιτιολόγητη πράξη»

«Είναι αδιανόητη, αναιτιολόγητη πράξη η κατάργηση συνταγογράφησης έτσι εν μέσω πανδημίας, ειδικά» τονίζει στο TPP ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Βαρδακαστάνης Ιωάννης. «Η επίσημη θέση που μας είπαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχει αυξηθεί το κόστος. Δηλαδή οι ιδιώτες γιατροί -θέλουν να μας πουν- καταχρώνται τη δυνατότητα να συνταγογραφούν, ενώ οι γιατροί του δημοσίου δε μπορούν να το κάνουν; Είναι ασπόνδυλη και άδικη απόφαση και θέτει τους πολίτες σε κίνδυνο» καταλήγει.

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα έχει κοινοποιήσει και η Συνομοσπονδία, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Βαρδακαστάνης, «σίγουρα θα αυξήσει η νοσηρότητα της COVID-19 και οι θάνατοι ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις». Σχολιάζοντας, εξηγεί πως «οι ανασφάλιστοι δε θα έχουν πλέον πρόσβαση με αυτόν τον τρόπο στα αναγκαία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αδιέξοδο».