Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

1/07/2022

Εφεραν αστυνομικό από τη Ραφήνα για βάρδια στο ΑΤ Ομονοίας λόγω ελλείψεων από την Όμικρον


 



Πρόβλημα για την αστυνόμευση έχει δημιουργήσει η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον και στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 2.200 αστυνομικοί είναι ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 4% περίπου. Οι απουσίες δημιουργούν μεγάλα κενά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΤ Ομόνοιας όπου δεν υπήρχε αστυνομικός να κάνει βάρδια αξιωματικού υπηρεσίας και χρειάστηκε να κληθεί άλλος αστυνομικός από το ΑΤ...Ραφήνας.

Σε 30%-35% ανέρχεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό ανάμεσα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Από την αρχή της πανδημίας υπήρχε ένα ποσοστό της τάξης του 20%-25%, και στα δύο Σώματα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Ένα άλλο 10%-15%, επίσης ανεμβολίαστων, είχε νοσήσει, ωστόσο ακόμη και μετά από 6 μήνες από την νόσησή τους, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σε ποσοστό 10%-15% ανέρχεται ο μέσος όρος, του αστυνομικού προσωπικού που νοσεί σε κάθε αστυνομική υπηρεσία.

Σε περίπου 2.200 έχουν ανέλθει τα ενεργά κρούσματα στην Ελληνική Αστυνομία, σε συνολικά 56.500 στελέχη της, δηλαδή ένα ποσοστό 3,7%. Σε περίπου 300 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο σύνολο των 13.720 πυροσβεστών, ποσοστό 2,06%. Διασωληνωμένοι είναι 20 αστυνομικοί χτυπημένοι από την μετάλλαξη "Δέλτα", αλλά κανένας προς το παρόν πυροσβέστης. Το 60%-65% των ενεργών κρουσμάτων στην Ελληνική Αστυνομία, είναι σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, και κυρίως σε Άμεση Δράση, Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και "Δράση", ΟΠΚΕ, Ασφάλεια και ΜΑΤ, δηλαδή σε υπηρεσίες "πρώτης γραμμής".

Και τα Αστυνομικά Τμήματα δεν έχουν παραμείνει αλώβητα από τον κορονοϊό και κάποια από αυτά έχουν υποστελεχωθεί επικίνδυνα. Για παράδειγμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, δεν υπάρχουν αξιωματικοί να εκτελέσουν χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και επιστρατεύεται συνάδελφός τους από το Α.Τ. Ραφήνας.

Οι διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών, επισημαίνουν ότι οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στο προσωπικό τους καθιστά πολύ δύσκολη την αστυνόμευση και την διαχείριση περιστατικών. Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από κρίσιμο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο νοσούν 16 από τους περίπου 90 αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτό. Μπορεί οι περισσότεροι να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά το πρωτόκολλο τους καθιστά ανενεργούς για την υπηρεσία τους για τουλάχιστον 10 ημέρες, καθώς η επαναφορά τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Ένας άλλο προβληματισμός, σχετίζεται με την διάγνωση του ιού, καθώς οι περισσότεροι αστυνομικοί προέκυψε ότι νοσούν μετά από μοριακά τεστ, καθώς τα self και rapid τεστ ήταν αρνητικά, κάτι που κάνει τους επικεφαλής αξιωματικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σελίδες