Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ολοένα και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να υποβληθούν σε rapid τεστ ή PCR για να καταλάβουν από τι νοσούν. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα και ποιες είναι οι διαφορές της Ομικρον από τη Δέλτα;
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η «Όμικρον» εκδηλώνεται με συμπτώματα που θυμίζουν κοινό κρυολόγημα κι αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα- όπως βήχας, πονόλαιμος, φτάρνισμα, κόπωση, μυικοί πόνοι και πονοκέφαλος. Σε αντίθεση με τη Δέλτα που πλήττει κυρίως τον κατώτερο αναπνευστικό, προκαλεί δύσπνοια και υψηλό πυρετό και οδηγεί στην επιπλοκή της Covid πνευμονίας που σε πολλούς ασθενείς με την λοίμωξη του κορωνοϊού έχει πολύ χειρότερη εξέλιξη από την πνευμονία η οποία εκδηλώνεται ως επιπλοκή της γρίπης.
Αναλυτικά τα συμπτώματα της «Όμικρον»:
- Ρινική καταρροή
- Ξηρό λαιμό
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
Η διαφορά της Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον
Η διαφορά της Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον είναι ότι τα συμπτώματα καθίστανται συχνότερα και θυμίζουν πολύ το κοινό κρυολόγημα, δηλαδή τις ιώσεις της εποχής.
Το συχνό φτάρνισμα θεωρείται πολύ ύποπτο. Το ίδιο και το συνάχι (με ή χωρίς ρινική συμφόρηση). Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον αναφέρουν ότι ο πονόλαιμός τους συνοδεύεται από «γαργάλημα» στον λαιμό.
Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο περιόδους μόνο το 50% όσων νόσησαν είχαν/έχουν την κλασική τριάδα των συμπτωμάτων, δηλαδή:
-Πυρετό
-Επίμονο βήχα
-Απώλεια όσφρησης ή και γεύσης
Και στις δύο περιόδους τα πέντε κυριότερα συμπτώματα ήταν/είναι:
-Συνάχι
-Πονοκέφαλος
-Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
-Φτάρνισμα
-Πονόλαιμος
Άλλα συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι «θολωμένο» μυαλό και ανορεξία.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε ο ΠΟΥ και το CDC και λήφθηκαν και στην πατρίδα μας, τα άτομα με συμπτώματα Covid 19 λοίμωξης μένουν 5 ημέρες σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι και επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους και την εργασία τους με αρνητικό rapid test, ενώ συνεχίζουν να φορούν παντού για άλλες 5 ημέρες μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 και τηρούν τα μέτρα προστασίας (απολύμανση χεριών, αποστάσεις). Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ισχύει και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.
Για όσους έρχονται σε επαφή με κρούσμα, αν είναι εμβολιασμένοι, φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για 10 ημέρες και τηρούν σχολαστικά και τα άλλα μέτρα προστασίας. Οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό 5 ημέρες και μετά άλλες 5 ημέρες με μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της Όμικρον αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης. Έτσι με Υπουργική Απόφαση, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid test με μοριακό έλεγχο PCR.
Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους. Oι εργοδότες πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid test, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια και οι εργαζόμενοι που έχουν αναρρώσει επιστρέφουν με αρνητικό rapid test στην εργασία τους.