Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

3/13/2022

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Τα "χρυσά σκουπίδια" της Αττικής! 5 εταιρείες για 2 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και φόντο τα 640.000.000 ευρώ. Άλλη μια δουλειά - μαμούθ με την υπογραφή Πατούλη που "κλείνει το μάτι" σε όλους!

 




Αυτοί που λένε ότι η περιφέρεια Αττικής έχει το μεγάλο ταμείο κάτι ξέρουν. Πέντε μεγάλοι «παίκτες» παίρνουν θέσεις για την διεκδίκηση των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που πρόκειται να κατασκευαστούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στην σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει εκδώσει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που ελέγχεται πλειοψηφικά από την περιφέρεια Αττικής έχουν ανταποκριθεί εταιρείες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τομέα, αλλά και ο «Όμιλος Βαρδινογιάννη» που επιχειρεί την είσοδό του στην διαχείριση των απορριμμάτων μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρείες «ΑΒΑΞ» και «THALIS».


Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών με τον ΕΔΣΝΑ να έχει εγκρίνει το πρακτικό των προσφορών. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, θα ξεκινήσει άμεσα η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Οι δύο προς κατασκευή μονάδες είναι οι εξής:

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, δυναμικότητας 450.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας Περιφέρειας Πειραιά, δυναμικότητας 250.000 τόνων κατ’ έτος.

Η Μονάδα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά είναι γνωστό ότι θα κατασκευαστεί στο Σχιστό. Αντιθέτως, δεν έχει βρεθεί ακόμη το σημείο της Περιφέρειας Αττικής όπου θα κατασκευαστεί η Μονάδα που θα κατασκευαστεί το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Αττικής, το οποίο προορίζεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και ορισμένων περιοχών του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Το Κεντρικό Πάρκο προοριζόταν να κατασκευαστεί αρχικά στη Φυλή. Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της τοπικής δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα η τελική εκδοχή του προς αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), να αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι οι προς κατασκευή Μονάδες δεν μπορούν να χωροθετούνται εντός των ήδη αδειοδοτημένων «Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων» (ΟΕΔΑ), όπως είναι η ΟΕΔΑ Φυλής.

Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ, οι προς κατασκευή Μονάδες «χωροθετούνται κατά προτεραιότητα εντός των γεωγραφικών ορίων του εξυπηρετούμενου τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις σε έκταση για την ανάπτυξη Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας». Ωστόσο, «σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλων χώρων, είτε λόγω μη δυνατότητας εύρεσης επαρκών εκτάσεων είτε μη ικανοποίησης των κριτηρίων χωροθέτησης του ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ, οι Μονάδες δύναται να χωροθετούνται σε άλλη περιφερειακή ενότητα με την προϋπόθεση της μη χωροθέτησης εντός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ».

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν επιθυμεί τη δημιουργία της Μονάδας – Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας εντός των ορίων του (π.χ. στον Βοτανικό, όπου υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις και εύκολη πρόσβαση για τα απορριμματοφόρα)μ δεν αποκλείεται η κατασκευή αυτής της Μονάδας να γίνει και πάλι σε κάποιο σημείο της Δυτικής.

Αν και διατηρείται ο συγκεκριμένος «άγνωστος X», το δεδομένο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει η κατασκευή των Μονάδων ΣΔΙΤ από πλευράς εταιρειών. Να σημειώσουμε ότι στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμμετέχει πλέον με μετοχές ο Μαρινάκης και η Μαριάννα Λάτση.

Οι πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν την κατασκευή των δύο μονάδων είναι οι εξής (σε παρένθεση τα επιμέρους ποσοστά):
1. Ενωση ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (50%) – ΤΙΤΑΝ (50%)
2. Ενωση Μυτιληναίος Α.Ε. (80%) – Μεσόγειος Α.Ε. (20%)
3. Ενωση Ηλέκτωρ Α.Ε. (55%) – Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. (45%)
4. Ενωση Motor Oil Renewable Energy (65%) – ΑΒΑΞ (30%) – THALIS (5%)
5. Ενωση ΙΝΤΡΑΚΑΤ (92%) – WATT A.E. (8%)

Σελίδες