Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

3/03/2022

Μητσοτάκης: Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο - Θα δοθεί «επιταγή ακρίβειας» στους ευάλωτους Μόνο αν «μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δήλωσή του για τον Ερντογάν.

 


«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο. Αν μας το ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ταυτόχρονα, αν και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «επιταγή ακρίβειας» στους ευάλωτους.

«Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλάισιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τις προξενικές μας αρχές, διότι, όπως είπε, «έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία και ευχήθηκε η ελληνική αυτοκινητοπομπή να μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο.» Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός», είπε.

«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο… Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας και της αναφαίρετης δυνατότητας που πρέπει να έχει μια χώρα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχω καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξαν το σωστό η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Το έκανε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια μέρα μόλις πήραμε την απόφαση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παράσχει, κατά την άποψή μου, αμυντικό υλικό, προσέξτε, αμυντικό υλικό είναι αυτό το οποίο δίνουμε. Διότι η χώρα δέχεται επίθεση, είναι αμυνόμενη, δεν επιτίθεται» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε, δε, εκ νέου, με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα, θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή, ο μη γένοιτο, αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; Εμείς, είπε, είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να το κάνουμε γρήγορα, να το κάνουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να μπορέσουμε να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος, στο βαθμό που συμμετέχουμε. Στείλαμε ένα σήμα: ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση.

Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση».

Απαντώντας στο αίτημα του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πιστεύει στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. «Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο.

«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους με επιταγή ακρίβειας» πρόσθεσε.

Τέλος, επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι επιμένει στην πρόθεσή του για εξάντληση της τετραετίας, παρά τις διεθνείς εξελίξεις.

Σελίδες