Τα νοικοκυριά αρχίζουν πάλι να ζουν από τα «έτοιμα», καθώς γίνεται αισθητή η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την ακρίβεια. Οι λογαριασμοί «καίνε» και οι πολίτες είναι πραγματικά σε απόγνωση.
Το να «ζουν από τα έτοιμα» είναι το μικρότερο κακό, γιατί πρόκειται για χρήματα που... υπάρχουν
Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται αύξηση του προσωπικού δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών. Η χρήση πιστωτικών καρτών εμφανίζει βίαιη αύξηση, κι αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί τις τράπεζες, καθώς πρόκειται για πολύ επισφαλή δάνεια με πολύ υψηλό επιτόκιο, τα οποία δύσκολα εξυπηρετούνται.
Όταν κάποιος χρεώσει την κάρτα του, ελπίζει να την αποπληρώσει από μελλοντικά εισοδήματα, κι αυτό τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται αδύνατο. Τι να κάνει, όμως, ο μέσος πολίτης όταν ακόμη και ένας καλός μισθός, περίπου στα 1.000 ευρώ, δεν φθάνει ούτε για τις μισές ανάγκες του;
Τεράστιο πρόβλημα για τους καταναλωτές οι λογαριασμοί του ρεύματος
Με το στόμα ανοικτό... μένουν οι καταναλωτές όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε παραμένουν στη ΔΕΗ είτε έχουν προσφύγει σε ιδιώτες παρόχους. Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» έχουν εκτοξεύσει τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν και πολλοί αφήνουν τους λογαριασμούς απλήρωτους, με συνέπεια να δημιουργείται νέα γενιά οφειλετών οι οποίοι δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, καταναλωτής σε ιδιωτικό πάροχο που διατηρεί κλειστό διαμέρισμα λαμβάνει λογαριασμό έναντι 370 ευρώ τον Ιανουάριο και 320 ευρώ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
Οι σχετικές καταγγελίες που έχουν φθάσει στη «Ζούγκλα» είναι πλέον χιλιάδες.
Ρεύμα: Υπερδιπλασιάστηκε σε 8 μέρες η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας
Η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο αυξήθηκε κατά 28,56% σε σχέση με τη σημερινή, με αποτέλεσμα να… εκτοξευτεί στα 362,22 ευρώ/MWh.
Σε διάστημα οκτώ ημερών, και συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος αυξήθηκε κατά 106%, καταδεικνύοντας τη ρευστότητα της κατάστασης στην αγορά ενέργειας, αλλά και την αδυναμία να προβλεφθεί η πορεία του κόστους και των επιπτώσεων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έκρηξη της τιμής για αύριο δεν αποδίδεται μόνο στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας το Ουκρανικό, αλλά και στο ενεργειακό μίγμα όπως έχει διαμορφωθεί.
Οι ΑΠΕ, που περιορίζουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, έχουν συμμετοχή, λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, μόλις κατά 16,25% για την παραγωγή των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτηθούν αύριο. Αντιθέτως, το ακριβότερο φυσικό αέριο συμμετέχει με 53,68%.
«Έσπασαν τα φρένα» στις ανατιμήσεις υγρών καυσίμων
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με μεγάλο κόστος ζωής και παραγωγής αντίστοιχα. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι είναι επίσης μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλίσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Ήδη, η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αντίστοιχα, ακολουθούν το πετρέλαιο κίνησης, το φυσικό αέριο και το LNG.
Ήδη σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και σε νησιά, το ακόμη πιο υψηλό αυτό κόστος είναι πραγματικότητα. Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στις 2 Μαρτίου 2022 στα 1,929 ευρώ το λίτρο. Στον Νομό Κυκλάδων η μέση τιμή έφτανε τα 2,12 ευρώ και στα Δωδεκάμηνα τα 2,06 ευρώ το λίτρο. Κοντά στα 2 ευρώ πλησίαζαν οι τιμές σε Χανιά, Ρέθυμνο, Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για αυξήσεις που για τον καταναλωτή διαμορφώνονται σε πάνω από 34% για την απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους.
Στο πετρέλαιο κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε πάνω από 42%, με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει πλέον τα 1,664 ευρώ το λίτρο.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η χώρα μας, μαζί με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, έχει τις πιο ακριβές τιμές αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη με βάση τις απόλυτες τιμές στην αντλία. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: Στις χώρες αυτές οι μισθοί, περιλαμβανομένου του βασικού, είναι αρκετά υψηλότεροι.
Σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός - Πού έχουν ξεφύγει οι τιμές
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του αυξήθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο του 2022, από 6,6% τον Δεκέμβριο του 2021 και μόλις 1,6% τον Ιανουάριο του 2021, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1991.
Εξαιρουμένης της Τουρκίας, ο πληθωρισμός στην περιοχή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 5,8%, μετά από 5,5% τον Δεκέμβριο του 2021. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή των G20 αυξήθηκε επίσης τον Ιανουάριο του 2022, φθάνοντας στο 6,5% σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο του 2021.