Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

3/04/2022

Πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου “κυριάρχησε” στη συζήτηση για την Ουκρανία

 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν το πολιτικό πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστράφηκε μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης χθες στην Βουλή, κατά την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις εξελιξεις στην Ουκρανία.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία με αφορμή την ουκρανική κρίση, που έγινε την 1 Φλεβάρη του 2022, το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που απεβίωσε το 1996, ακούστηκε 15 φορές! Ενώ υπονοήθηκε σε αρκετές ακόμη στιγμές του πολιτικού διαλόγου που διεξήχθη.

Μητσοτάκης και Τσίπρας σε ρυθμούς …δεκαετίας του ‘70
Ένα από τα στοιχεία της συζήτησης που έφερε στην μνήμη όσων την άκουσαν, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν επανέλαβαν την πολιτική και κοινοβουλευτική αντιπαράθεση του 1970 ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή που αφορουσε τον φιλοδυτικό ή όχι προσανατολισμό της χώρας.

Την αντιπαράθεση Καραμανλή-Παπανδρέου της δεκαετίας του ’70 “μιμήθηκαν” χθές ο Κυριάκος Μητοστάκης και ο Αλέξης Τσίπρας  EUROKINISSI
Η αρχή έγινε από τον πρωθυπουργό που στην πρωτολογία του επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική επιλογή για πρόθυμη εναρμόνιση με την στάση του ΝΑΤΟ για την ουκρανική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μνημόνευσε τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Θα ξαναπώ ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το Βήμα ότι ανήκομεν στη Δύση. Εγώ θα προσέθετα ότι είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα».

Την αναφορά δεν «άφησε να πέσει κάτω» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Έτσι εγκαλώντας τον Κ.Μητσοτάκη για εξωτερική πολιτική «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης ανέφερε: «Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο, όσο κι αν εσείς επαναφέρετε διαρκώς το ερώτημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου μια ακόμη φορά. Όταν πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την αναβλητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά και να βρεθεί σε διάλογο με την Τουρκία. Σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το «Χόρα» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το «Σισμίκ» ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο».

Μητσοτάκης και Βαρουφάκης
Πάντως ο πολιτικός αρχηγός που μνημόνευσε περισσότερες φορές από όλους τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ο γραμματέας του Μέρα 25, Γιάννης Βαρουφάκης. Μάλιστα μία από τις αναφορές του φαίνεται ότι «ερέθισε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ανταπάντησε με επικριτικό τρόπο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις διπλωματικές δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση;» αναρωτήθηκε «πολλά θα μπορούσαμε. Όπως τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου κίνησε γη και ουρανό με το Κίνημα των Αδεσμεύτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος μεταξύ των υπερδυνάμεων να ανασάνουν οι λαοί ή τότε που παρενέβη για να διασωθεί η ηγεσία των Παλαιστινίων από τον Λίβανο από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ».

Στον ισχυρισμό αυτό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Κύριε Βαρουφάκη, ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην Ενωμένη Ευρώπη, πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Κίνημα των Αδεσμεύτων».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έπεμεινε να αναφέρει αρκετές φορές ακόμη το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε μία από αυτές απευθύνθηκε και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας: «Κύριε Πρωθυπουργέ, ξαναφέρατε δεύτερη και τρίτη φορά το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», προσποιούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κύριε Μητσοτάκη, όλοι μας μεγαλώσαμε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάρτε το απόφαση. Ένας επιχειρηματίας της πολιτικής είστε, ένας διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας».

Σε μία ακόμη αναφορά, άσκησε πολιτική κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛ. Μιλώντας για την πρόσκληση κοινής δράσης για το ουκρανικό ζήτημα που έχει απευθύνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ο γραμματέας του Μέρα 25 είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του Κινήματος Αλλαγής: «Εσάς στο ΚΙΝΑΛ δεν απηύθυνα τίποτα. Μέχρι να πάψετε να νιώθετε ντροπή για τον ΑνδρέαΠαπανδρέου δεν θα σας ενοχλήσω. Σας το υπόσχομαι».

Ο Μιχάλης Κατρίνης
Μετά από τόσες αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, μάλλον θεώρησε …καθήκον του να αναφερθεί εκτενώς στο θέμα. Ο Μιχάλης Κατρίνης μάλιστα φρόντισε -επικαλούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου- να αφήσει αιχμές τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας για το «σήμερα» όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το παρελθόν.

Προσπάθεια αποδόμησης της εξωτερικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου καταλόγισε ο Μιχάλης Κατρίνης στον πρωθυπουργό  EUROKINISSI
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απαξιωτική φράση του σχετικά με την «Πρωτοβουλία των Έξι» ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε:

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που σε συζήτηση για θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αποδομήσει την αμυντική, διπλωματική και στρατιωτική εξοπλιστική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου». Προσθέτοντας την παραίνεσή του «να μελετήσετε περισσότερο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσον αφορά την ενεργητική διπλωματική πολιτική που υιοθέτησε υπέρ των συμφερόντων της χώρας».

Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ θυμήθηκε τα γεγονότα του 1989 και το ειδικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο μετείχε η Νέα Δημοκρατία και ο τότε Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Όπως σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης «από τη μία έχουμε μια στρατηγικήαποδόμησης του Ανδρέα Παπανδρέου και από την άλλη ακούμε από τον κ. Τσίπρα για δεύτερη συνεχόμενη φορά -μάλιστα η ακροτελεύτια φράση σας ήταν η χαρακτηριστική του Ανδρέα Παπανδρέου- το«η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Την προηγούμενη φορά μνημονεύσατε την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στα εξωτερικά θέματα αναφερόμενος στη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ που έλεγε ότι δεν έφευγε ποτέ από κανένα τραπέζι χωρίς να πάρει τίποτε για τη χώρα. Και σήμερα μνημονεύσατε και την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός στα ελληνοτουρκικά.

Σας θυμίζω ότι η συνάντηση στο Νταβός έγινε στις 30 Γενάρη του 1988. Και θέλω να σας θυμίσω ενάμιση χρόνο μετά τη συνάντηση του Νταβός που εσείς μνημονεύετε, δύο χρόνια μετά τη ρήση της Θάτσερ και την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου η παράταξη την οποία εσείς εκπροσωπείτε, μαζί με την παράταξη του κ. Μητσοτάκη, ποια τύχη επιφύλαξε για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για να τα θυμόμαστε όλα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα».

Πηγή: news247.gr

Σελίδες