Η Ρένα Δούρου με δήλωσή της απαντά στην εισαγγελική πρόταση για ενοχή είκοσι κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017. Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής σημειώνει ότι οι συνήγοροί της θα αποδομήσουν τις αιτιάσεις της εισαγγελέως, Πετρούλας Μακρή.
«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου. Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας τη νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει», αναφέρει στη δήλωσή της η Ρένα Δούρου και προσθέτει:
«Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση. Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».
Η εισαγγελέας της έδρα, Πετρούλα Μακρή, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δύο αντιπεριφερειάρχες, τρεις δήμαρχοι, κατά τον επίμαχο χρόνο καθώς και στελέχη Δασαρχείων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Ζήτησε επίσης να κηρυχθεί αθώα μια κατηγορούμενη, υπάλληλος της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νόμιμες άδειες.
Η εισαγγελέας ζήτησε για την πλειονότητα των κατηγορουμένων αθώωση όσον αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε για τη στοιχειοθέτηση του ο απαιτούμενος βάσει του νόμου πορισμός οφέλους. Ωστόσο, για δύο κατηγορούμενους, υπαλλήλους Πολεοδομίας ζήτησε ενοχή και για το αδίκημα αυτό.
Ειδικότερα, για τη Ρένα Δούρου η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελειας και κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως.
Η υπόθεση, γιά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα έφτασε σε δίκη, μετά από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κυρίως μετά από προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη σήμερα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.
Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας κ. Παπαγεωργακοπούλου είχε περιγράψει καρέ - καρε τις παραλείψεις των εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης των αρμοδίων των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, του τότε Δημάρχου Μάνδρας και των υπολοίπων κατηγορουμένων, εξαιτίας των οποίων προέκυψαν οι καταστροφές και οι 25 νεκροι.
Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας κ. Παπαγεωργακοπούλου είχε περιγράψει καρέ - καρε τις παραλείψεις των εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης των αρμοδίων των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, του τότε Δημάρχου Μάνδρας και των υπολοίπων κατηγορουμένων, εξαιτίας των οποίων προέκυψαν οι καταστροφές και οι 25 νεκροι.
Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».
Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή, ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Ανεπάρκεια, που όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στο μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν είχε γίνει καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων:
Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξη της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».