Ο Γιώργος Κυπαρίσσης απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του έπειτα από δύο μήνες. Τα δύο κρησφύγετα, τα λύτρα που αγνοούνται και τα θολά σημεία της υπόθεσης που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.
Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ & Α. ΚΑΝΔΥΛΗ
Ως η πλέον παράδοξη εξιχνίαση απαγωγής μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του 40χρονου επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από ομηρία 66 ημερών και αφού η οικογένειά του παρέδωσε λύτρα ύψους 800.000 ευρώ.
Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την απελευθέρωση του 40χρονου, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών κατόρθωσαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες τριών από τα μέλη της σπείρας των απαγωγέων.
Όμως, ακόμη μέχρι και σήμερα παραμένουν θολά ορισμένα από τα βασικά σημεία της υπόθεσης. Ποια ήταν τα κρησφύγετα στα οποία κρατήθηκε ο Γ. Κυπαρίσσης; Ποια ήταν η πλήρης σύνθεση της ομάδας που οργάνωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά εκτέλεσε με επιτυχία την απαγωγή του; Και, τέλος, υπάρχει ένας άγνωστος αρχηγός της ομάδας, που πήρε και τη μερίδα του λέοντος από τα λύτρα, και κανείς από τους τρεις συλληφθέντες δεν λέει το παραμικρό;
Στην κατοχή των δύο ανδρών και της μίας γυναίκας που έχουν συλληφθεί βρέθηκαν 300.000 ευρώ, δηλαδή μέρος από τα λύτρα που δόθηκαν στους απαγωγείς.
Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο ο πραγματικός εγκέφαλος της απαγωγής να μην έχει ακόμα συλληφθεί, έχοντας στην κατοχή του το υπόλοιπο ποσό από τα λύτρα.
Παρακολούθηση
Όπως όλα δείχνουν, η «αχίλλειος πτέρνα» της σπείρας ήταν η συσκευή γεωεντοπισμού που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο του Γ. Κυπαρίσση για να παρακολουθούν από μακριά τις διαδρομές, έτσι ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν την επιχείρηση της αρπαγής του, όπως και έγινε τελικά ενώ επέστρεφε από διασκέδαση στο σπίτι του, στο Ντράφι.
Η συσκευή αυτή λειτουργούσε με κάρτα κινητής τηλεφωνίας και οι ειδικοί επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες αντίστροφης ανίχνευσης σημάτων και επικοινωνίας με κάποια τηλεφωνική συσκευή, στην οποία είχε εγκατασταθεί και το απαραίτητο λογισμικό παρακολούθησης.
Προφανώς, η συσκευή αυτή απενεργοποιήθηκε μετά την αρπαγή του επιχειρηματία και έτσι, ενώ οι αστυνομικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να φτάσουν στην ταυτότητα ενός τουλάχιστον εκ των απαγωγέων, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σημεία των δύο κρησφύγετων της σπείρας όπου κρατήθηκε για 66 ημέρες το θύμα της απαγωγής.
Έτσι, όταν ο Γ. Κυπαρίσσης αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην οικογένειά του, ήταν εύκολη υπόθεση η σύλληψη των τριών ατόμων, για τα οποία προφανώς είχε προκύψει επαφή και συνεργασία στην απαγωγή. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς τα κενά παραμένουν.
Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι αστυνομικοί αφορά το ποσό των 300.000 ευρώ που βρέθηκε. Οι αναλυτές της Ασφάλειας θεωρούν πως τα υπόλοιπα τρία μέλη της σπείρας, που αναζητούνται και είχαν περιφερειακό ρόλο, θα πήραν και αναλογικά μικρά μερίδια από τα λύτρα, συνολικά της τάξης των 150.000, όπως υπολογίζουν.
Έτσι, το ερώτημα είναι αν τα υπόλοιπα 350.000 ευρώ βρίσκονται κάπου κρυμμένα ή στα χέρια ενός άγνωστου αρχηγού. Τέλος, η ανακάλυψη των δύο κρησφύγετων θεωρείται πολύ σημαντική, αφού οι αστυνομικοί ελπίζουν πως, μετά την έρευνα που θα διεξαχθεί, θα συγκεντρώσουν σημαντικά στοιχεία για να συνθέσουν την πλήρη εικόνα του μυστηριώδους αυτού παζλ.
«Ομερτά»
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Κυπαρίσση κρατούν το στόμα τους κλειστό. Κατά την απολογία τους, ο 34χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ο 41χρονος συνεργός του ομολόγησαν τη συμμετοχή τους, ενώ η 39χρονη σύζυγος του πρώτου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews