Θυμηθείτε: «Αυτός που κρατά το χρυσό δημιουργεί τους κανόνες»... έχετε διερωτηθεί γιατί Ρωσία και Κίνα αγοράζουν χρυσό επί χρόνια;....
Ο κόσμος φτάνει στο τέλος μιας οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και νομισματικής εποχής που θα επηρεάσει καταστροφικά την ανθρωπότητα για δεκαετίες αναφέρει η GoldSwitzerland μια ελβετική εταιρία διαχείρισης περιουσίας μεγάλων πελατών.
Ο κόσμος προφανώς θα κατηγορήσει τον Putin για την καταστροφή που θα χτυπήσει κάθε γωνιά του πλανήτη μας.
Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ούτε ο Putin ούτε ο Covid είναι ο λόγος για τον οικονομικό κατακλυσμό που έρχεται στο βάθος του ορίζοντα.
Αυτά τα γεγονότα είναι καταλύτες που θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, επειδή χτυπούν μια γιγάντια φούσκα χρέους μεγέθους που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία.
Και προφανώς χρειάζονται πολύ λίγα για να σκάσει αυτή η επική φούσκα.
Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι όλες οι φούσκες περιουσιακών στοιχείων – μετοχές, ομόλογα και ακίνητα – θα σκάσουν τόσο βίαια και ταυτόχρονα οδηγώντας σε μια μακρά και βαθιά ύφεση που δεν θα έχει ζήσει ο πλανήτης.
Είχαμε την προειδοποίηση της περιόδου 2006 με 2009, αλλά οι κεντρικές τράπεζες την αγνόησαν και απλώς πρόσθεσαν νέο άχρηστο χρέος στο υπάρχον άχρηστο χρέος για να δημιουργήσουν άχρηστο χρέος εις το τετράγωνο – μια προφανής συνταγή καταστροφής.
Όπως συνήθως συμβαίνει στο τέλος μιας οικονομικής εποχής, ο καταλύτης είναι εντελώς απροσδόκητος και χειρότερος από ότι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς.
Οι κύκλοι των πολέμων – όχι στρατιωτικών – αλλά οικονομικών
Βρισκόμαστε σε πόλεμο και τα πρόσφατα γεγονότα το επιβεβαίωσαν ξεκάθαρα και έπληξαν τον κόσμο με ορμή και εκδίκηση.
Όταν μιλάμε για πόλεμο, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την Ουκρανία, όχι δεν είναι αυτός ο πόλεμος, ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος είναι πολύ χειρότερος.
Όπως κανείς δεν έδωσε σοβαρή σημασία στην προειδοποίηση που έδωσε στον κόσμο η Μεγάλη Οικονομική Κρίση το 2006 με 2009, λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Putin από την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία.
Στο τέλος μιας εποχής υπερβολικής φούσκας, πάντα οι αιτίες είναι χειρότερες και πάντα καταλήγουν σε ένα πόλεμο.
Δυστυχώς, οι πόλεμοι είναι μέρος της ιστορίας και ουσιαστικά δεν υπάρχει περίοδος στην ιστορία χωρίς πόλεμο.
Η Wikipedia απαριθμεί περίπου 40 εν εξελίξει πολέμους και συγκρούσεις επί του παρόντος, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι σχετικά μικροί και τοπικοί.
Η πλειοψηφία είναι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι σε οποιοδήποτε επίπεδο και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σίγουρα χαρακτηρίζεται ως άλλη μια ζοφερή σύγκρουση που δυνητικά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Στην επανάσταση του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014 που υποστήριξαν οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Γιανουκοβιτς ανατράπηκε.
Έκτοτε, ο Putin έκανε πάντα σαφές ότι δεν μπορούσε να δεχτεί να περιβάλλεται από μια Ουκρανία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση, καθώς και από μέλη του ΝΑΤΟ με πυραυλικά συστήματα να στοχοποιούν την Ρωσία.
Ο παραλληλισμός με την Κούβα, της εποχής του Κένεντι και του Χρουστσόφ το 1962 είναι προφανής.
Αν οι ΗΠΑ και η Δύση είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην διπλωματία για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά.
Αντίθετα, όλοι οι ηγέτες του δυτικού κόσμου με νεφελώδεις μεθόδους συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κοινής δράσης αλλά στην πράξη το χάσμα μεταξύ των χωρών είναι μεγάλο.
Οι ηγέτες αγνόησαν επίσης εσκεμμένα το γεγονός ότι ο κόσμος πήγαινε προς μια αναπόφευκτη οικονομική κατάρρευση χρέους και περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, για να δικαιολογηθεί η ανεπάρκεια του δυτικού κόσμου έθεσαν τον Putin ως τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του δυτικού κόσμου.
Δίκαια, τα εγκλήματα πολέμου είναι πάντα εγκλήματα και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρούνται.
Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε είναι ότι όταν οι ΗΠΑ με τους Συμμάχους ξεκινούν απρόκλητους πολέμους στο Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Λιβύη ή τη Συρία με εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα, καταστρέφοντας τον ιστό αυτών των κοινωνιών και επίσης οδηγώντας σε αναρχία, κανείς δεν ζητά από τις ΗΠΑ ή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να λογοδοτήσει.
Ο πληθωρισμός δεν θα αντιμετωπιστεί
Ο πληθωρισμός που οδήγησε σε υπερπληθωρισμό ήταν αναπόφευκτος και μολύνθηκε με χρέη, αν και η Fed και άλλες δυτικές κεντρικές τράπεζες δεν κατάλαβαν ποτέ τι είναι ο πληθωρισμός.
Όπως δεν κατάλαβαν ότι τα πλαστά και χειραγωγημένα μεγέθη τους για τον πληθωρισμό δεν μπορούσαν να φτάσουν ούτε τον στόχο του 2%.
Τώρα με τον πραγματικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να ξεπερνά το 15% η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη σε ένα δίλημμα για το οποίο είναι εντελώς απροετοίμαστη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άλλαξε βολικά τον υπολογισμό του πληθωρισμού για να ταιριάζει με τον σκοπό της.
Αν είχαν κολλήσει στην καθιερωμένη μέθοδο της δεκαετίας του 1980, ο επίσημος πληθωρισμός θα ήταν πάνω από 15% σήμερα και θα αυξανόταν.
Για χρόνια, η Fed των ΗΠΑ προσπαθούσε ανεπιτυχώς, να φτάσει τον πληθωρισμό έως και 2%.
Παρά το γεγονός ότι έριξαν τρισεκατομμύρια δολάρια στο πρόβλημα και διατήρησαν τα επιτόκια στο μηδέν, ποτέ δεν κατάλαβαν γιατί απέτυχαν και ποτέ δεν εξήγησαν γιατί απέτυχαν.
Παρά την εκτύπωση απεριόριστων ποσοτήτων πλαστού χρήματος, ο πληθωρισμός επί χρόνια παρέμεινε κοντά στο 0% και δεν πλησίασε στο 2%.
Τώρα με τον επίσημο πληθωρισμό στο 7% και τον πραγματικό στο 15%, η Fed δεν μπορεί να καταλάβει τι συνέβη.
Εάν η Fed μελετούσε και κατανοούσε την αυστριακή οικονομική θεωρία παρά τον κεϋνσιανισμό, θα γνώριζε ότι ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού εξαρτάται από την αύξηση της προσφοράς χρήματος και όχι από το απαρχαιωμένο μοντέλο τιμών καταναλωτή.
Με βάση την προσφορά χρήματος ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι 19%
Αν αξιολογήσουμε την ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος, από το 1971, το M2 αυξήθηκε κατά 7% ετησίως.
Μια αύξηση 7% σημαίνει ότι οι τιμές διπλασιάζονται κάθε 10 χρόνια.
Η εκθετική φάση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με το M2 να αυξάνεται κατά 19% ετησίως από τότε.
Αυτό σημαίνει διπλασιασμό των τιμών κάθε 3,8 χρόνια.
Δεδομένου ότι η προσφορά χρήματος αυξάνεται κατά 19% ετησίως, αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι επίσης 19% με βάση τις αυστριακές οικονομικές σχολές σκέψης.
Όλα αυτά τα τραγελαφικά συνέβαιναν πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση.
Η Ρωσία με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου
Η Ρωσία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών πόρων στον κόσμο που περιλαμβάνουν άνθρακα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χρυσό, ξυλεία, μέταλλα σπάνιων γαιών κ.λπ.
Σε ρούβλια αυτά τα αποθέματα προφανώς θα ανατιμηθούν σημαντικά με την πτώση του νομίσματος.
Συνολικά, τα ρωσικά αποθέματα φυσικών πόρων υπολογίζονται σε 75 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι 66% υψηλότερο από τη δεύτερη χώρα των ΗΠΑ και υπερδιπλάσια από τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά.
Ακόμα κι αν η συνολική προσφορά της Ρωσίας δεν χαθεί για τον κόσμο, είναι σαφές ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τη Ρωσία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Ως εκ τούτου, όπως έχουμε ήδη δει στη μεγάλη κλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι ελλείψεις θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στις τιμές των φυσικών πόρων.
Ο μαύρος κύκνος
Η παγκόσμια αγορά σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων ήταν ήδη εξαιρετικά πιεσμένη πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας μαύρος κύκνος στα εμπορεύματα τόσο σε ενεργειακούς όσο και σε γεωργικούς πόρους.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προειδοποίησε για μια καταστροφική έλλειψη για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους τον περασμένο Νοέμβριο.
Αυτό που συμβαίνει τώρα θα κάνει τα πράγματα εκθετικά χειρότερα.
Η ενέργεια και τα αγροτικά προϊόντα είναι αλληλένδετα.
Το αέριο είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ευρώπη.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία μαζί αντιπροσωπεύουν το 33% των παγκόσμιων εξαγωγών ποτάσας.
Περίπου το 33% των παγκόσμιων εξαγωγών κριθαριού προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαζί, το 30% του σιταριού, το 20% του καλαμποκιού και το 80% του ηλιέλαιου.
Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες…
Ο Δείκτης Εμπορευμάτων της Goldman Sachs έχει 3πλάσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2020.
Η εκθετική φάση μόλις ξεκίνησε.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FOA) αναφέρει αύξηση της τιμής των τροφίμων κατά 43% από το 2020.
Και θυμηθείτε, αυτό έγινε πριν αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα.
Μια παγκόσμια νομισματική και εμπορευματική κόλαση
Εδώ και αρκετά χρόνια προειδοποιούμε για τον επερχόμενο πληθωρισμό, που θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, με βάση την απεριόριστη εκτύπωση χρημάτων.
Αλλά ο δυναμίτης μιας παγκόσμιας κρίσης εμπορευμάτων και οι ελλείψεις σε συνδυασμό με το καταστροφικό χρέος και την παγκόσμια νομισματική πυρκαγιά θα δημιουργήσουν μια κόλαση πυρηνικών διαστάσεων.
Εάν ένα θαύμα δεν σταματήσει αυτόν τον πόλεμο πολύ γρήγορα (πράγμα εξαιρετικά απίθανο), ο κόσμος σύντομα θα εισέλθει σε μια υπερπληθωριστική έκρηξη εμπορευμάτων (σκεφτείτε και την ενέργεια, τα μέταλλα και τα τρόφιμα) σε συνδυασμό με μια κατακλυσμιαία έκρηξη όπου θα σκάσουν χρέος, μετοχές και ακίνητα.
Υπάρχουν κάποια καλά νέα;
Υπάρχουν λοιπόν καλά νέα;
Ο πληθωρισμός των εμπορευμάτων είναι αναπόφευκτος, είναι προφανές ότι ο φυσικός χρυσός και λίγο ασήμι θα σώσουν τη ζωή ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή στις φούσκες από μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.
Δείτε τι συμβαίνει με τον χρυσό όταν το νόμισμα καταρρεύσει.
Δείτε τον χρυσό σε ρούβλια από το 2000.
Ο χρυσός αυξήθηκε 38 φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Μόλις τους τελευταίους 12 μήνες, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 89% σε ρούβλια και τα προβλήματα μόλις ξεκίνησαν.
Η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο το 2020 με 331 τόνους μετά την Κίνα με 368 τόνους.
Αυτές οι δύο χώρες έχουν επίσημα συσσωρεύσει 3.400 τόνους χρυσού από το 2000, κατέχοντας συνολικά 4.200 τόνους.
Μερικοί γνώστες εκτιμούν ότι τα αποθέματα χρυσού της Κίνας θα μπορούσαν να φτάσουν τους 20.000 τόνους και της Ρωσίας επίσης σημαντικά υψηλότερα από τους 2.300 τόνους.
Έτσι, ενώ η Ρωσία και η Κίνα αύξησαν τα συνδυασμένα αποθέματά τους σε χρυσό 5 φορές από το 2000, οι ΗΠΑ φέρεται να κατέχουν 8.000 τόνους από το 1980.
Αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημος φυσικός έλεγχος του αμερικανικού χρυσού από το 1953, λίγοι πιστεύουν ότι κατέχουν οι ΗΠΑ αυτές τις ποσότητες.
Θυμηθείτε: «Αυτός που κρατά το χρυσό δημιουργεί τους κανόνες»... έχετε διερωτηθεί γιατί Ρωσία και Κίνα αγοράζουν χρυσό επί χρόνια;....