Τώρα που τελειώνει ο απόηχος ύστερα από την σκληρή δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου είναι ώρα να πούμε μερικά πράγματα με τα ονόματα τους. Όχι όλα, αλλά αρκετά για να βγάλουν συμπεράσματα, όσοι θέλουν να βγάλουν. Οι βουλγάρικες Αρχές στις 14 Απριλίου συνέλαβαν με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα που είχαν στην διάθεση τους και είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές για τέσσερις υποθέσεις που αφορούν φυγοδικία, απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις τον Κύπριο Τάσο Σιμιλλίδη που είχε βρει καταφύγιο ως καταζητούμενος από την Κύπρο στην γειτονική χώρα.
Ο Τάσος Σιμιλλίδης, συλληφθεί στο σπίτι του, στη Φιλιππούπολη, από τη βουλγαρική Αστυνομία και σύμφωνα με την αναφορά της βουλγαρικής εισαγγελίας ενώπιον του Δικαστηρίου, το κατηγορητήριο που έφτασε από την Κύπρο μέσω του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, περιλαμβάνει σειρά σοβαρών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρήση εκρηκτικών υλών για καταστροφή ξένης περιουσίας, δύο κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων, αποφυγή καταβολής εισαγωγικών τελών, φοροδιαφυγή, πλαστογραφία εγγράφων, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, παραβίαση νομοθεσίας για προστασία προσωπικών δεδομένων κ.ά. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2011 και 2021 και στο Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι ο Τάσος Σιμιλλίδης, κατηγορείται για διάφορα ποινικά αδικήματα και στη Βουλγαρία. Όπως αναφέρθηκε στο βουλγαρικό δικαστήριο, το ευρωπαϊκό ένταλμα έχει εκδοθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
Ο Τάσος Σιμιλλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες , δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία έκδοσής του, ότι εκείνο που ζητά είναι όπως μεταφερθεί στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Κατά τη δικαστική διαδικασία ο ίδιος ζήτησε μέσω των δικηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τις 5 Μαΐου, ώστε να διευθετήσει εκκρεμούσες επιχειρηματικές του υποχρεώσεις στη Βουλγαρία, αλλά και να φροντίσει τα δέοντα για τα τέσσερα παιδιά του πριν εκδοθεί στην Κύπρο. Ζήτησε ως εναλλακτική λύση τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την τελική απόφαση και την ενδεχόμενη έκδοσή του.
Ο Τάσος Σιμιλλίδης, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Φιλιππούπολη τα τελευταία χρόνια, στους τομείς της εμπορίας αυτοκινήτων πολυτελείας και στον τομέα των ακινήτων και είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής σε αρκετές εταιρείες στη χώρα. Είναι γνωστός στην περιοχή της Φιλιππούπολης, κυρίως λόγω της εμπορίας οχημάτων πολυτελείας (Φερράρι, Πόρσε, Μπέντλεϊ, Μερσεντές, Μακλάρεν κ.τ.λ.). Επίσης, διαθέτει ένα από τα γνωστά μπαρ πολυτελείας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Τα τελευταία 3 χρόνια ο Σιμιλλίδης έστελνε φορτία Πετρελαίου στην Ελλάδα και προσπάθησε να μπει και στην αγορά των τσιγάρων. "Εκπρόσωπος" του στην Ελλάδα ήταν ο Γιάννης Σκαφτούρος. Ο Σιμιλλίδης στην Κύπρο είχε κατηγορηθεί για συμβόλαια θανάτου τουλάχιστον 2 ατόμων. Τον Ιούνιο του 2018 ύστερα από έφοδο της Κυπριακής αστυνομίας συνελήφθη
Στις 5 και μισή το πρωί, ενώ έξω από την οικία του. Έξω από το σπίτι κινούντο δύο Βούλγαροι οπλισμένοι που εκτελούσαν χρέη φρουρού, οι οποίοι συνελήφθησαν και αυτοί.
Ο τότε 41χρονος, παραπέμφθηκε σε δίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αντώνη Φανιέρου στη Λάρνακα και του Αλέξη Μαυρομιχάλη στη Λευκωσία, αλλά κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Στην συνέχεια όμως επέστρεψε, καθώς ήταν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας στην πολύκροτη δίκη των Aεροπόρων και παραδόθηκε στις Αρχές με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα!
Η δίκη του Τ. Σιμιλλίδη ήταν μάρτυρες κατηγορίας οι Απόστολος Κίρκος και Νικόλαος Νικολόπουλος, από την Ελλάδα, οι οποίοι τον ενοχοποιούσαν με τις καταθέσεις τους.