Αθωώθηκε ομόφωνα από το τριμελές εφετείο Πειραιά ο Τούρκος Φαρτίν Ριγκαμπάντι! Ο Γιαννουσάκης τον είχε κατονομάσει, ως εγκέφαλο του Noor1! Η κατάθεση του λιμενικού, που επόπτευε τις έρευνες για το ναρκοπλοίο, Γιώργου Κατσούλη που "καθάρισε" τον κατηγορούμενο. Κατονόμασε τον χαφιέ που έδωσε την δουλειά στην DEA αλλά και τον άνθρωπο της ΜΙΤ που ήταν πίσω από το μεγάλο Deal των 2,1 τόνων. "To όνομα Βαγγέλης Μαρινάκης δεν το συνάντησα σε κανένα δελτίο πληροφοριών και δεν το ανέφερε πότε κανένας"
Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγγλία, πατέρας δύο παιδιών, είχε κατηγορηθεί μετά από μυστική κατάθεση και βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του κατά τη σύλληψη του καταδικασθέντος για την υπόθεση του ναρκοπλοίου, Ευθύμιου Γιαννουσάκη.
Το βίντεο αφορούσε συνάντηση του Γιαννουσάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, τρεις μήνες προτού το «Noor 1» μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Ελευσίνα.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Γιαννουσάκης, ο επιχειρηματίας Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο επίσης φερόμενος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Σερίφι Ζιντάστι, ο Αχμέντ Σαχίντ, που ήταν εμπλεκόμενος στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης σε αποθήκη στο Κορωπί, και ο συνεργάτης του Γιαννουσάκη στα πληρώματα και για ένα διάστημα πλοίαρχος του «Noor 1» με το παρατσούκλι «Χαμούντα».
Με βάση το επίμαχο βίντεο και τη μυστική κατάθεση του Γιαννουσάκη εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την τότε Γ' τακτική ανακρίτρια Πειραιά Ασπασία Αλβανού εναντίον των Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι, αλλά και του Ουργκάν Ορχάν, ο οποίος φέρεται από τις ελληνικές, αμερικανικές, βελγικές και ολλανδικές αρχές ως ο παραλήπτης του φορτίου.
Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν δύο φορές την έκδοση στην Ελλάδα του Ορχάν, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία της κόρης τού επίσης εμπλεκόμενου Ζιντάστι, καθώς θεωρείται ότι «έδωσε» την υπόθεση του ναρκοπλοίου στις διωκτικές αρχές.
Ο Ριγκαμπάντι, που διατηρεί εστιατόριο στην Αγγλία, συνελήφθη εκεί, και εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπου παρέμεινε προφυλακισμένος σχεδόν 18 μήνες στις φυλακές Κορίνθου.
Ας σημειωθεί πως ο Ορχάν, ο Ζιντάστι και ο Ριγκαμπάντι περιλαμβάνονταν στην ίδια δικογραφία του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά στην οποία είναι κατηγορούμενος και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά και συνεργάτες του.
Τελικά, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά διαχωρίστηκε η υπόθεση ως προς το σκέλος των εμπλεκόμενων Τούρκων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τον νέο ανακριτή Διαφθοράς Ελευθέριο Καλτάκη ως προς τον εφοπλιστή και συνεργάτες του.
Ο κατηγορούμενος Φ. Ριγκαμπάντι κάθισε την Τρίτη 5/4 στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, κατηγορούμενος για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Μοναδικός μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν ο π. επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και νυν λιμενάρχης Ραφήνας Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor 1».
Ο μάρτυρας ανέφερε πως από τις πληροφορίες που είχε καθ’ όλο αυτό το διάστημα, δεν είχε προκύψει η εμπλοκή του Ριγκαμπάντι στην υπόθεση.
Όπως είπε, παραλήπτης του φορτίου ήταν ο Τούρκος ιρανικής καταγωγής Οργκάν Ορχάν και έστειλε στην Ελλάδα δύο συμπατριώτες του: το «δεξί χέρι» του Πασκάλε και τον Μεντίν. Ο Πασκάλε έχασε τη ζωή του κατά την κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο Μεντίν καταδικάστηκε, μαζί με ακόμα δύο Τούρκους, τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη και τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη, σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».
Μάλιστα, ο Ορχάν και ο Πασκάλε ήταν αναμεμιγμένοι στη μεταφορά κι άλλου φορτίου ηρωίνης, το 2013 στη Ρουμανία.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως, σε συνάντηση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015 με την ανακρίτρια που ερευνούσε την υπόθεση, Μαρία Σκάρπου, και αξιωματούχους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών DEA και αστυνομικούς από την Ολλανδία και το Βέλγιο, είχε αναφερθεί για πρώτη φορά ότι ο Ορχάν ήταν ο οργανωτής του φορτίου, ενώ έγινε αναφορά και στο όνομα του Ζιντάστι και του εμπλεκομένου στην υπόθεση του «Noor 1» Αχμέντ Σαχίντ, αλλά όχι του κατηγορούμενου Ριγκαμπάντι.
Επισήμανε δε πως ο Σαχίντ, που παρακολουθούνταν από το Λιμενικό στην Ελλάδα, κατάφερε και διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον σκότωσαν, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ο πληροφοριοδότης που «έδωσε» το πλοίο στις Αρχές.
«Ο Οργκάν Ορχάν ήταν ο κύριος του φορτίου και όρισε ως υπαίτιο τον Σαχίντ και τον Ζιντάστι. Ο ένας δολοφονήθηκε από ένα κύριο μέλος οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και δόθηκε εντολή να σκοτωθεί ο Ζιντάστι και σκοτώθηκε η κόρη του. Δεν είχαμε καμία πληροφορία μέχρι στιγμής για τον κατηγορούμενο (σ.σ. Ριγκαμπάντι). Ούτε οι Ολλανδοί ούτε οι Βέλγοι», κατέθεσε.
Όπως είπε, η πρώτη πληροφόρηση για τον Ριγκαμπάντι έγινε με τη μυστική κατάθεση του καταδικασθέντος Γιαννουσάκη.
«Τον υπέδειξε σαν μεταφραστή και μας έδωσε το μέιλ του. Εμείς δώσαμε τα στοιχεία στην Αστυνομία, που μας είπαν τα πλήρη στοιχεία του κατηγορουμένου», ανέφερε ο κ. Κατσούλης.
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας επισήμανε πως ο καταδικασθείς Γιαννουσάκης, στη μυστική του κατάθεση στις Αρχές, δεν κατονόμασε όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση. Δεν είπε ότι στο ραντεβού ήταν ο Αχμέντ Σαχίντ, που συμμετείχε στη μεταφορά των ναρκωτικών από το πλοίο στην αποθήκη στο Κορωπί, και ο Χαμούντα, ο οποίος «απ’ ό,τι πληροφορήθηκα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Γιαννουσάκη».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του Μπουρδούβαλη;
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Δεν το θυμάμαι.
Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο βίντεο, 16 δευτερολέπτων, από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είχε αναδείξει ο, επίσης καταδικασθείς για την υπόθεση, Γεώργιος Μπουρδούβαλης κατά τη διάρκεια του πρωτόδικου δικαστηρίου.
Το βίντεο ήταν αποθηκευμένο στο κινητό του Γιαννουσάκη, το οποίο ανακτήθηκε στα εργαστήρια της Αστυνομίας.
«Άκουσα στο δικαστήριο όπου ήμουν παρών ότι τον κατονόμασε ως χρηματοδότη χωρίς κανένα στοιχείο» συμπλήρωσε ο λιμενικός ως προς τον Ριγκαμπάντι.
Συμπλήρωσε δε πως ο κατηγορούμενος, που είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγγλία, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αγγλικές αρχές.
Αποκαλυπτικός ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αντώνης Βουλγαράκης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, αλλά και της ανάγνωσης των εγγράφων της δικογραφίας.
Όπως είπε, ο Γιαννουσάκης έδωσε τις καταθέσεις για να πάρει ελαφρυντικό στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Ο δικηγόρος ρώτησε τον λιμενικό αν ο Ζιντάστι ήταν πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών DEA, για να πάρει θετική απάντηση.
«Είχε αναφερθεί όντως όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για άλλη είχε συνεργαστεί με την Υπηρεσία ο Ζιντάστι» κατέθεσε ο μάρτυρας.
Ο συνήγορος του Ριγκαμπάντι έκανε ευθεία επίθεση κατά του Γιαννουσάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Προσπάθησε να εμπλέξει άλλα άτομα. Τον Λάγιο, έναν υπάλληλό του, "πάρ' τα όλα πάνω σου, θα περάσεις ζάχαρη μέσα, με τον καλύτερο δικηγόρο".
…Ο Χαμούντα, που δεν τον ανέφερε στο βίντεο γιατί ήθελε να τον καλύψει, είναι υπεύθυνος των πληρωμάτων και συνεργάτης του Μπουρδούβαλη και καπετάνιος του Νοor 1 όταν πέρασε από το Σουέζ».
Σε άλλο σημείο της ανάγνωσης εγγράφων, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε σε έγγραφο της DEA ότι το φορτίο ανήκει στον Ορχάν, ενώ υποστήριξε πως μαζί του συνεργαζόταν ο Γιαννουσάκης.
Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ριγκαμπάντι ανέφερε πως «η επιβεβαίωση ότι ο Ζιντάστι είναι πράκτορας της DEA προκύπτει από την απολογία του Ορχάν στην Τουρκία. Το άτομο που... έδωσε το πλοίο είναι ο Ζιντάστι, ο πράκτορας της DEA, λέει ο Ορχάν».
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε ως τυχαία την παρουσία του στο γραφείο του Ζιντάστι την ώρα της συνάντησής του με τον Γιαννουσάκη, Σαχίντ και Χαμούντα.
Ο Ριγκαμπάντι υποστήριξε πως είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να βοηθήσει τον πεθερό του να κάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στη βρετανική πρεσβεία.
Για τον λόγο αυτόν είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα για τέσσερις ημέρες στην ίδια πολυκατοικία όπου είχε γραφεία ο Ζιντάστι.
Ο πεθερός του ήταν πρόσφυγας από το ίδιο χωριό του Ιράν με τον πατέρα του Ζιντάστι και για τον λόγο αυτόν τον είχαν επισκεφθεί.
Το μέιλ του το έδωσε προκειμένου να στείλει οδηγίες για κάποια έγγραφα που ήθελε να φτιάξει ο Σαχίντ Αχμέντ.
«Δεν έδωσα το μέιλ στον Γιαννουσάκη.
Μετά τους είδα να μιλάνε για πετρέλαια.
Είπα στον Γιαννουσάκη "να μη με μπλέξει με πετρέλαια, εγώ ήρθα εδώ μόνο να βοηθήσω τον πεθερό μου"».
Με τον Γιαννουσάκη μιλούσαν στα αγγλικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ναρκωτικά;
ΡΙΓΚΑΜΠΑΝΤΙ: Όχι. Δεν ξέρω τον λόγο της συνάντησης με τους άλλους. Ήταν μια τυχαία συνάντηση με τους άλλους.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννης Χατζόγλου, ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου ελλείψει οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου πλην του βίντεο από τη συνάντηση.
Οι δικαστές (Μπιτσακάκη, Σκριβάνου, Σταυρόπουλος) δεν χρειάστηκε καν να διασκεφθούν, ανακοινώνοντας αμέσως την αθώωση του κατηγορουμένου. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής των ερευνών που έκανε το λιμενικό, έχοντας πλήρη γνώση όλων των πληροφοριών, αν και ρωτήθηκε από την έδρα ανέφερε ότι το όνομα Βαγγέλης Μαρινάκης δεν το είχε δει ποτέ σε κανένα δελτίο πληροφοριών ούτε είχε ακουστεί ποτέ στην συλλογή των στοιχείων από κρυφές πηγές.