Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

5/11/2022

Αφράτο κέικ: Πανεύκολη συνταγή χωρίς αυγά και βουτύρο – Έτοιμο στο πι και φι

 

Αφράτο κέικ: Σοκολατένιο και πεντανόστιμο

Η συνταγή για αυτό το αφράτο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο με σοκολάτα θα σας ξετρελάνει. Υγιεινό, πεντανόστιμο και ιδανικό για το πρωινό.

Υλικά:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 + ½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 + ½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. κουβερτούρα

Αφράτο κέικ: Πανεύκολη συνταγή χωρίς αυγά και βουτύρο – Έτοιμο στο πι και φι

Εκτέλεση:

  1. Σε μπωλ βάζουμε ζάχαρη, λάδι, ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  4. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
    Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Η απόλυτη συνταγή για ένα αφράτο νηστίσιμο κέικ με άρωμα βανίλιας

Είτε νηστεύεις είτε θέλεις να απολαύσεις ένα πιο ελαφρύ γλυκό, αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολατας θα σου δώσει την απόλαυση που ζητάς! Είναι ό,τι πρέπει για ένα πλούσιο πρωινό αλλά και για συνοδευτικό του απογευματινού καφέ! Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ στην κουζίνα για να το φτιάξεις. Άλλωστε, τα γλυκά είναι περισσότερο θέμα αναλογιών παρά μεγάλης εμπειρίας!

  • 1 φαρίνα 500 γραμμάρια
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1 ½ φλιτζάνι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
  • 100 γραμμάρια σκόνη κακάο
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • Για το γλάσο (προαιρετικά)
  • 150 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 100 γραμμάρια μαργαρίνη

Εκτέλεση

Βάζεις σε ένα μπολ το λάδι, την πορτοκαλάδα, τη βανίλια και ανακατεύεις. Προσθέτεις το κακάο και μετά το αλεύρι. Ανακατεύεις ξανά. Έπειτα στρώνεις σε ένα ταψάκι λαδόκολλα, ρίχνεις μέσα το μείγμα και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180C για 40 – 45 λεπτά.

Αν θέλεις να φτιάξεις και το γλάσο, αφού κρυώσει λίγο το κέικ, το φτιάχνεις στον φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσουν τα υλικά και το στρώνεις πάνω από το κέικ. Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να πασπαλίσεις το κέικ από πάνω με άχνη ζάχαρη.

Σελίδες