Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

5/14/2022

Οι εκβιασμοί, οι δολοφονίες και το μαφιόζικο τέλος της οικογένειας Γρηγοράκου

 


Η άνοδος και η πτώση της φαμίλιας που τη δεκαετία του '90 πουλούσε προστασία, έβαζε βόμβες και εκτελούσε εν ψυχρώ τους αντιπάλουΈξω από την Ευελπίδων σε ένα μικρό καφέ, ο Νικ ο Αμερικάνος κάθεται μόνος του, πίνοντας το ποτό του. Είναι μεσημέρι και σε ένα από τα κτίρια μπροστά του, ο πατέρας του, Βασίλης Γρηγοράκος ανακρίνεται. Το όνομά του είναι μπλεγμένο σε μια υπόθεση εμπορίου κοκαΐνης και ο Νικ τον περιμένει έως ότου ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Όταν μία μοτοσυκλέτα θα σταματήσει μπροστά του, εκείνος θα κάνει το λάθος να μη σηκώσει τα μάτια του απ’ την εφημερίδα.

γρηγοράκος ηλιούπολη μαφία τσκογιάννηςΟ Νικ Γρηγοράκος / Eurokinissi

Ο άγνωστος αναβάτης με το μαύρο κράνος θα τον πυροβολήσει εν ψυχρώ. Τρεις σφαίρες θα τον βρουν στο κεφάλι, οι υπόλοιπες στο σώμα, λίγο πιο πάνω απ’ το προσθετικό του πόδι, αυτό που αναγκαζόταν να φοράει επειδή λίγα χρόνια πριν, κάποιοι άλλοι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά το αυτοκίνητό του. Τότε, αν και βαριά τραυματίας, είχε καταφέρει να βγει ζωντανός απ’ το φλεγόμενο όχημα. Τώρα όμως, στα 32 του χρόνια, δεν θα σταθεί το ίδιο τυχερός. Είναι νεκρός και το ξεκλήρισμα της οικογένειας Γρηγοράκου θα έχει μόλις ξεκινήσει.

Από το New Jersey στην Ηλιούπολη. Τα χρυσά χρόνια της Μαφίας

Ο Βασίλης Γρηγοράκος ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 1989. Μανιάτης, με καταγωγή από τα Μουντανίστικα της Λακωνίας, θα εγκατασταθεί στην Ηλιούπολη μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του, τον Νίκο (ή Νικ), τον Θόδωρο (ή Τέντι), τη Ζωή και την Κυριακή. Γρήγορα θα αρχίσει να ψάχνει τον εύκολο τρόπο για να βγάλει χρήματα, και το ίδιο γρήγορα θα μετατρέψει την Ηλιούπολη στο συνώνυμο της ελληνικής μαφίας.

Κυριότερη δραστηριότητά της φαμίλιας θα γίνουν οι εκβιάσεις ιδιοκτητών καφέ, μπαρ, μαγαζιών με ηλεκτρονικά και κουλοχέρηδες, περιπτέρων, και γενικά ό, τι καταστημάτων μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος.

O Βασίλης Γρηγοράκος μαζί με τον μεγάλο του γιο, τον Νίκο, θα συγκροτήσουν μία αδίστακτη ομάδα, με πρώην πυγμάχους, μπράβους, ανθρώπους της νύχτας και «εισοδηματίες», η οποία για όσο διάστημα θα μείνει ενωμένη, θα κυριαρχήσει στον χώρο της νύχτας. Θα ξεκινήσει απ’ την Ηλιούπολη, θα επεκταθεί στις γειτονικές συνοικίες και θα φτάσει μέχρι και τα νότια προάστια.

γρηγοράκος ηλιούπολη μαφία τσακογιάννηςΟ αρχινονός, Βασίλης Γρηγοράκος / Eurokinissi

«Λίγα από πολλούς»

Ο Γρηγοράκος όμως θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού υπόκοσμου και για έναν ακόμη λόγο. Ήταν εκείνος που εισήγαγε το αμερικανικό σύστημα είσπραξης, αλλάζοντας το δόγμα «πολλά από λίγους» σε «λίγα από πολλούς». Οι πληρωμές ήταν εβδομαδιαίες, το σύστημα έδειχνε να λειτουργεί καλά, όμως όσο η δύναμη συνέχιζε να συσσωρεύεται στα χέρια της συμμορίας, τόσο και η δράση της γινόταν ανεξέλεγκτη. Στα μέσα των 90s, περισσότεροι από 50 καταστηματάρχες υποχρεώνονταν να πληρώνουν προστασία στη συμμορία.

Λίγο προτού αρχίσει η αλληλοεξόντωση των μαφιόζων, πληροφορίες ήθελαν τη συμμορία να έχει φτάσει να αριθμεί έως και 25 μέλη, ίσως και περισσότερα. Ένιωθαν ανέγγιχτοι, και όχι άδικα. Η αίσθησή τους συνεχώς επιβεβαιωνόταν.ς της.



Σελίδες