Την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας, του δεύτερου σε ηλικία παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη–Πισπιρίγκου στην Πάτρα, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1. Το μικρό κορίτσι εισήχθη στο νοσοκομείο με λευχαιμία σε πρώιμο στάδιο και έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες αργότερα, λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ιατροδικαστικούς κύκλους η κατάθεση της ιατροδικαστού, Χριστίνας Τσάκωνα, η οποία προτείνει ως ύστατη λύση την εκταφή της 3,5 ετών Μαλένας που άφησε στις 13 Απριλίου 2019 την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”. Η κ. Τσάκωνα εμμένει στην πρώτη της ιατροδικαστική έκθεση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις 30 Μαρτίου 2019 το παιδί μεταφέρθηκε από την Πάτρα στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”, όπου διαγνώστηκε με λευχαιμία πρώιμου σταδίου. Στις 4 Απριλίου 2019 εισήχθη στην Ογκολογική Μονάδα Ελπίδα για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση της πάθησης. Παρότι μέχρι τις 13 Απριλίου 2019 η υγεία της Μαλένας παρουσίαζε βελτίωση, ξαφνικά στις 18.05 απεβίωσε με πιθανή αιτία την καρδιακή ανακοπή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, υπάρχουν βλάβες σε διάφορα σημεία των ιστών του παιδιού και ο θάνατος τελικά επήλθε από ηπατική ανεπάρκεια.
Στην ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρεται ότι το παιδί έφερε δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα, ενώ κατά τη νεκροτομή δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις σε κανένα όργανό του. Μάλιστα έγιναν και τοξικολογικές εξετάσεις, κατά τις οποίες δεν διαπιστώθηκε παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου, αλλά και οινοπνεύματος. Σε αυτό φαίνεται να καταλήγει και η ομάδα του ιατροδικαστή Καρακούκη και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες γίνεται ενδελεχής επανέλεγχος στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν με χειρουργική ακρίβεια όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην προχωρήσουν σε εκταφή της σωρού, αλλά και να αναλυθεί η νέα ύποπτη ουσία σε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα που εμφανίστηκε στον φασματογράφο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.
Ένα ακόμα ερώτημα που έχει πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες είναι αν το παιδί ήταν θετικό σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο έκανε αντίδραση με τη χημειοθεραπεία που έλαβε.
“Κλειδί” η Ίριδα
“Κλειδί” στους θανάτους και των τριών παιδιών αναμένεται να αποτελέσουν οι απαντήσεις στον έλεγχο του βιολογικού υλικού της μόλις 6 μηνών Ίριδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην υπόθεση της Ίριδας τα πράγματα μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς το παιδί έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του και παθολογικά ήταν υγιέστατο, αλλά η αγενεσία φλεβοκόμβου προκαλεί πονοκέφαλο στους ιατροδικαστές.
Η κατάθεση της ιατροδικαστού, Αγγελικής Τσόλια, που έκανε τη νεκροψία στο μωρό θα λύσει κάθε αμφιβολία στις αρχές, καθώς η κ. Τσόλια ήταν εκείνη που συμπλήρωσε το πνευμονικό οίδημα ως δεύτερη αιτία θανάτου της Ίριδα. Επίσης η κ. Τσόλια είχε στείλει μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας δύο επιστολές στην Εισαγγελία προϊδεάζοντας ότι είναι σε θέση να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η συμπληρωματική αιτία, ζητώντας να γίνει συνδυαστική έκθεση