Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

7/23/2022

Οι πυρκαγιές που σημάδεψαν την Ελλάδα Κάθε καλοκαίρι η χώρα μετράει καμένη γη

 Οι πυρκαγιές που σημάδεψαν την Ελλάδα

Φωτογραφία από Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/57461/

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μετράει τις πληγές της 

Το καλοκαίρι του 2007, ο Κώστας Καραμανλής σε διάγγελμά του, μίλησε για "ανείπωτη εθνική τραγωδία" όταν η χώρα μετρούσε καμένη γη και είχε πάρει φωτιά από άκρη σε άκρη. Νεκροί, κατεστραμμένες περιουσίες και στρέμματα και "ασύμμετρη απειλή", και "στρατηγός άνεμος". Το 1997 στη Θεσσαλονίκη χάνεται το μισό Σέιχ Σου. Το 2012 καίγονται στη Χίο το 98% των μαστιχόδεντρων.

Πάρνηθα - 25.000 στρέμματα αποκαΐδια

Το 2007 οι φωτιές ξεκίνησαν με πρώτο σταθμό την Πάρνηθα τον Ιούνιο. 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, εξοντώθηκαν προστατευόμενα ήδη ζώων ενώ άλλαξε για πάντα το μικροκλίμα της Αθήνας.


Αχαΐα - 3 νεκροί 

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έρχεται η φονική πυρκαγιά της Αχαΐας. Τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους - δύο γυναίκες στο Άνω Διακοπτό και ένας άντρας, ένας 75χρονος που εντοπίστηκε απανθρακωμένος κοντά στο σπίτι του και δεν έφυγε, για να προστατεύσει τα ζώα του.

Ηλεία - 44 νεκροί και χιλιάδες στρέμματα στάχτη και αποκαΐδια

Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν αδιαμφισβήτητα, οι φωτιές στην Ηλεία, που κόστισε την ζωή σε 44 ανθρώπους. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Ζαχάρω στις 24 Αυγούστου, καίγοντας 450.000 στρέμματα γης.

Τότε, άρχισαν να εμφανίζονται και οι θεωρίες περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, ασύμμετρης απειλής. 

Περίπου 1.500 σπίτια θα καούν ολοσχερώς και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Σχεδόν 4,5 εκατ. ελαιόδεντρα θα γίνουν στάχτη και μαζί τους περισσότερα από 60.000 ζωντανά.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής θα αποτιμηθεί σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Ο νομός Ηλείας θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας των περισσότερο πληγέντων νομών και θα ακολουθήσουν οι Αττική (φωτιές Πάρνηθας και Υμηττού), Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Εύβοια.

H Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σουηδία, και άλλες χώρες στέλνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, κυρίως αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά του 2007 συνέβαλε στην αύξηση της μέσης συχνότητας εμφάνισης πλημμυρών κατά 3,3 φορές, ενώ η συχνότητα των κατολισθήσεων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 5,6 φορές σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν από την πυρκαγιά.

Θεσσαλονίκη - Κέδρινος Λόφος 

Η πυρκαγιά του 1997, είχε κατακάψει πάνω από το 50% της συνολικής έκτασης του Κέδρινου Λόφου. Άνεμοι 5 μποφόρ, η θερμοκρασία σχεδόν 40 βαθμοί κελσίου, ενώ οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Είναι ακόμη μεσημέρι. Μέσα σε μερικά λεπτά η πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο της φωτιάς σε μήκος 600 - 1000 μέτρων. Μία ώρα αργότερα η φωτιά έχει φτάσει σχεδόν στο ξενοδοχείο "Φιλίππειον", και έπειτα στο Ρετζίκι, τυλίγοντας στις φλόγες τρία σπίτια και ένα μαγαζί, και αργότερα, στον υποσταθμό της ΔΕΗ. Μπλακ άουτ. Τότε φτάνει πυροσβεστικό αεροπλάνο, μαζί με δυνάμεις πυροσβεστών από άλλους νομούς.

Τότε τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης". Έχουν εκκενωθεί μια παιδική κατασκήνωση και το Ιδρυμα Κωφάλαλων Παιδιών, ενώ στις 3 το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχή του Ελαιώνα συνιστάται να εκκενώσουν την περιοχή. Μία μέρα μετά, η φωτιά επιτέλους βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της πυροσβεστικής.

Το 2012 καταστράφηκε η οικονομία της Χίου

Μετά το 2009 όπου χάνουμε άλλα 250.000 γης από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γραμματικό, το 2012 καταστρέφεται η οικονομία της Χίου, όταν αφανίστηκαν 146.000 στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων το 98% των μαστιχόδεντρων. 

Το 2012 χάθηκαν 180.000 μαστιχόδεντρα και στη φετινή πυρκαγιά έχουν χαθεί 35.000 σχίνοι. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρκαγια στην Ευρώπη με 149.000 στρέμματα.

Η φωτιά που σημάδεψε τους πάντες - το Μάτι

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε από την φωτιά που άναψε ένας 65χρονος στο Νταού Πεντέλης για να κάψει κλαδιά, σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της, σπέρνοντας το θάνατο και προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή.

Σελίδες