Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, αποδέχτηκαν μονάχα πράξεις κλοπής και έτσι το Δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή τους μέχρι το Εφετείο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία τα πέντε άτομα είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 την εγκληματική δραστηριότητά τους. Ενεργώντας σε ομάδες των τριών ή και περισσότερων ατόμων εντόπιζαν τα θύματά τους, που ήταν ηλικιωμένα άτομα και παρουσιάζονταν ως τεχνικοί της ΔΕΗ ή συντηρητές ασανσέρ πείθοντάς τα να τους ανοίξουν για να δουν τις υποτιθέμενες βλάβες. Οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο χώρο της κουζίνας όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλα μέλη εισέρχονταν στο σπίτι , έψαχναν στους υπόλοιπους χώρους της οικίας και άρπαζαν χρήματα, χρυσαφικά και τιμαλφή.
Σε περίπτωση άρνησης των θυμάτων να επιτραπεί η είσοδος οι δράστες δεν δίσταζαν να απωθήσουν τους ηλικιωμένους προκειμένου να μπουν στο σπίτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα μέλη της σπείρας είχαν καταφέρει να αποκομίσουν όφελος που ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 όταν και συνελήφθησαν.
Κατά την προσφιλή τους τακτική και για να μην κινήσουν υποψίες ζητούσαν από τα θύματά τους να βάλουν σκεύη με νερό πάνω στα ηλεκτρικά μάτια της κουζίνας και να την θέσουν σε λειτουργία, ενώ ζητούσαν να τους επιδειχτεί ο ηλεκτρικός πίνακας του σπιτιού όπου κατέβαζαν τον γενικό διακόπτη ρεύματος και συνομιλούσαν τηλεφωνικά μπροστά στα θύματά τους με τους συνεργούς τους αναφέροντας ασυνάρτητες λεπτομέρειες που προσομοίαζαν σε ηλεκτρολογικά θέματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν από τους ηλικιωμένους χρηματική αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους προκειμένου να παρατηρήσουν το σημείο από το οποίο τα θύματα θα πάρουν τα χρήματα και στη συνέχεια αφαιρούσαν όλο το ποσό που ήταν εκεί, ενώ για να γίνουν απόλυτα πιστευτοί τους έδιναν και «αποδείξεις παροχής υπηρεσιών». Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός, που σχολιάστηκε και από την έδρα του δικαστηρίου, η "χαλαρότητα" των καταθέσεων των αστυνομικών που τελικά τους έριξε στα μαλακά.